Yurts: The Good, The Bad, The Ugly

Έτσι, έχετε κοιτάξει τα σύγχρονα γιουρτ και είστε πεπεισμένοι ότι θα θέλατε να ζήσετε σε μια τέτοια δομή. Ο πωλητής σας λέει όλα τα σπουδαία πράγματα για το yurt (υπάρχουν πολλά) και είστε πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ. Παρουσιάζεται η τιμή και μαθαίνετε ότι τα γιουρτ κοστίζουν από το ένα δέκατο έως το ένα πέμπτο ενός μπανγκαλόου παρόμοιου μεγέθους. Σας λένε ότι μια γιουρτ μπορεί να συναρμολογηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, γνωρίζοντας ότι θα μείνετε χωρίς υποθήκη τη στιγμή που θα ανεγερθεί το σπίτι και θα ζήσετε σε αυτό το δημιούργημα της διαστημικής εποχής (που πρωτοχτίστηκε πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια στις σλαβικές και μογγολικές περιοχές), πηδάτε στο ευκαιρία να πάτε minimal με αυτή τη μοναδική ιδέα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε!

Ενώ τα γιουρτ έχουν μεγάλη απήχηση και ενώ η ζωή με γιουρτ έχει πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, εμπόδια και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς και σημαντικές επιλογές σχεδίασης και μεγέθους, ανάλογα με την περιοχή και τη γεωγραφία σας.

Πριν εξετάσουμε τις σχεδιαστικές σκέψεις, σκεφτείτε μερικά από τα πιο σκοτεινά ζητήματα που γίνονται πολύ σημαντικά μόλις μετακομίσετε. Στην περιοχή μας, για παράδειγμα, επικοινωνούμε με τη φύση με πολύ οικείο τρόπο, με μαύρη αρκούδα, ελάφια, ρακούν και παλαμίδες, λύκοι και κογιότ, νυφίτσα, ποντίκια, σκίουροι, μια στρατιά από έντομα, φίδια από καλτσοδέτες, πουλιά και ούτω καθεξής. Αυτή η αλληλεπίδραση με τη φύση είναι, ως επί το πλείστον, ευχάριστη.

Ωστόσο, όταν η αρκούδα έρχεται από κοντά, δεν θέλετε να μαγειρεύετε μέσα σε ένα εύκαμπτο yurt τοίχου, με πλαστικά παράθυρα. Ένα γιουρτ από συμπαγή τοίχο, ανυψωμένο από το έδαφος είναι απαραίτητο.

Όταν οι παλούδες, οι νυφίτσες και οι σκίουροι κατοικούν κάτω από το κτίριο, εκεί πηγαίνει η γειτονιά. Κατά συνέπεια, ένα αποτελεσματικό πλέγμα και φράγμα πλέγματος είναι ζωτικής σημασίας για να κρατηθούν μακριά τα αρπακτικά και τα παράσιτα. Σίγουρα, η νυφίτσα θα εξαφανίσει τα ποντίκια, αλλά αυτό αφήνει το πρόβλημα μιας επιβλαβούς νυφίτσας! Τα Skunks μεταφέρονται αρκετά εύκολα, αφού δεν τους νοιάζει να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από εμάς. Είναι αμοιβαίο. Οι σκίουροι προσφέρουν μεγαλύτερη αντίσταση και, όπως τα ρακούν, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στους μουσαμάδες. Το yurt μας ενσωματώνεται τόσο καλά στο περιβάλλον του που μια οικογένεια ρακούν έχει σκίσει τρύπες στον μουσαμά της οροφής, απλώς σκαρφαλώνοντας πάνω του. Οι σκίουροι αφήνουν μόνο τρύπες μεγέθους καρφίτσας, αλλά περισσότερες από αυτές.

Τα πουλιά είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Η χρήση του μουσαμά οροφής γιουρτ για εξάσκηση στο στόχο είναι μια απλή ενόχληση, αλλά η κραυγή τους στην ίδια οροφή γρατσουνίζει το ύφασμα όσο οποιοσδήποτε σκίουρος.

Οι λύκοι είναι μια εξαιρετική εμπειρία, ενώ τα κογιότ, αφού λείπετε από το yurt για περίπου μια εβδομάδα, μη διστάσετε να μετακομίσετε μέσα, τρυπώντας μικρές σπηλιές κάτω από καταφύγια.

Τα έντομα, όπως τα ποντίκια, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Κανένα yurt δεν πρέπει να έχει μοκέτα στο εσωτερικό του, λόγω του κινδύνου προσβολής από μυρμήγκια, τσιμπούρια και αράχνες. Όσο σφιχτά σφραγίζετε τους τοίχους και το δάπεδο, τα έντομα βρίσκουν εισόδους. Με τα εύκαμπτα γιουρτ τοίχου, τα ποντίκια είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται με καλοχτισμένα σχέδια συμπαγών τοίχων.

Συνολικά, ωστόσο, το πλεονέκτημα της στενής επαφής με τη φύση στη γιορτή σας υπερτερεί των προβλημάτων που δημιουργεί μια τέτοια επαφή, εάν προετοιμαστείτε για αυτούς τους εισβολείς και τους επισκέπτες. Λόγω της διάταξης που μοιάζει με σκηνή, είστε οικεία με τον έξω κόσμο, ακούγοντας σχεδόν κάθε ήχο. Επίσης, χρησιμοποιώντας επιλογές σχεδίασης και χρώματος (καμουφλάζ, κ.λπ.) για τα μουσαμά σας, το yurt μπορεί να ενσωματωθεί διακριτικά στο περιβάλλον του.

Το βασικό σχέδιο yurt προσφέρεται για πολλά μειονεκτήματα.

Τα εύκαμπτα γιουρτ τοίχου, για παράδειγμα, έχουν τοίχους με πάχος λιγότερο από δύο ίντσες. Ακόμη και με τη μόνωση με φυσαλίδες και φύλλο αλουμινίου διαστημικής ηλικίας που χρησιμοποιείται, θα αντιμετωπίσετε πιο γρήγορες παραλλαγές θέρμανσης και ψύξης μέσα σε αυτό το κτίριο. Ωστόσο, ένα yurt συμπαγούς τοίχου μπορεί να κατασκευαστεί από συμβατικά καρφιά και να μονωθεί σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποιώντας ματ μόνωση από υαλοβάμβακα καθώς και συνδυασμούς με φυσαλίδες και φύλλο αλουμινίου ή φελιζόλ. Από την άλλη πλευρά, ένα yurt, λόγω του κυκλικού σχεδιασμού και της ανοιχτής ιδέας του, θερμαίνει και ψύχει πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα παρόμοιου μεγέθους μπανγκαλόου. Για παράδειγμα, το yurt των 600 τετραγωνικών ποδιών μας μπορεί να θερμανθεί σε μείον 25 θερμοκρασίες με ένα μικρό θερμαντήρα προπανίου ακτινοβολίας (4-6.000 BTU) και μια δεξαμενή 20 λιβρών θα διαρκέσει σχεδόν μια εβδομάδα. Ένα σπίτι 600 τετραγωνικών ποδιών θα απαιτούσε τριπλάσια ποσότητα καυσίμου και θα εξακολουθούσε να έχει ψυχρές και ζεστές ζώνες.

Είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε τυπικά γυάλινα παράθυρα σε ένα εύκαμπτο yurt τοίχου. Κατά συνέπεια, ο κανόνας είναι να τοποθετούνται μονόφυλλα βαριά πλαστικά παράθυρα, τα οποία μεταδίδουν μεγάλο μέρος της θερμότητας ή της ψύξης μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Ένα γιουρτ από συμπαγή τοίχο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φιλοξενήσει τυπικές μονάδες παραθύρων (μικρότερα μεγέθη). Οι πόρτες δημιουργούν παρόμοια προβλήματα και, περισσότερο, επειδή οι περισσότεροι κάθετοι τοίχοι γιουρτ είναι 6′ 6″ έως 7′ – μικρότερο από το τυπικό ύψος του πλαισίου της πόρτας.

Και άλλες υποδομές δημιουργούν προκλήσεις. Όλες οι καλωδιώσεις πρέπει να περνούν μέσω αγωγού, καθώς είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό του πλαισίου των τοίχων και όχι μέσω αυτού. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε καλωδιώσεις χαμηλής τάσης και μετατροπείς σε όλο το κτίριο. Τα υδραυλικά, επίσης, είναι εγκατεστημένα σε κοινή θέα. Φυσικά, αυτή η μέθοδος εγκατάστασης είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Λόγω του ανοιχτού σχεδιασμού αυτών των σπιτιών, η ιδιωτικότητα επηρεάζεται και ο χώρος της ντουλάπας είναι πολύ σημαντικός. Οι δημιουργικές διατάξεις μπορούν να αντισταθμίσουν αυτές τις ανησυχίες.

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν ασφαλή συστήματα θέρμανσης. Η ανοιχτή φλόγα είναι πολύ επικίνδυνη στα υφασμάτινα γιουρτ. Με σχέδια συμπαγών τοίχων, μπορούν να τοποθετηθούν υλικά επιβράδυνσης της φλόγας και πυροσβεστικές σανίδες τοίχου. Μπορείτε να αγοράσετε γιουρτ με βάση για την έξοδο της καμινάδας, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους σπινθήρες που μπορεί να καούν μέσα από τον μουσαμά της οροφής!

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν προβλήματα συμπύκνωσης σε κρύο καιρό, όταν ζεστός, υγρός αέρας ανεβαίνει και έρχεται σε επαφή με τα λεπτώς μονωμένα υλικά οροφής, συμπύκνωση και πτώση στο εσωτερικό του κτιρίου. Εάν οι μουσαμάδες (ιδιαίτερα οι μουσαμάδες οροφής) δεν είναι στεγανοί στο δέρμα, ο άνεμος αναγκάζει τον μουσαμά να φουσκώσει το οποίο, με τη σειρά του, γεμίζει κάθε ματ μόνωση που χρησιμοποιείται και μειώνει αυτήν την τιμή R. Ενώ η επίδραση του ανέμου σε μια γιούρτη ελαχιστοποιείται λόγω του στρογγυλού σχεδιασμού, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπήνεμες πλευρές ή περιοχές δίπλα στο γιούρτι, όπου μπορείτε να στριμώχνεστε ενάντια στο δροσερό αεράκι. Αυτό επιτρέπει επίσης στον καπνό και τους χαλαρούς σπινθήρες να μεταναστεύουν γύρω από το κτίριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα γιουρτ, σχεδόν πάντα, δεν πληρούν τις απαιτήσεις χωροθέτησης οποιασδήποτε αστικής δικαιοδοσίας και, ως εκ τούτου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άδειες. Εάν κατασκευάζετε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα και ορισμένα σχέδια συμπαγούς τοίχου, πράγματι, μπορούν να λάβουν πιστοποίηση μηχανικού. Θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστές πρακτικές σχεδιασμού και κατασκευής ανεξάρτητα από το αν το κτίριο πληροί τον κώδικα.

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τα γιουρτ ως επιλογή διαβίωσης λόγω της απλότητας και της φιλικότητας του προς το περιβάλλον. Η απλότητα ισοδυναμεί με σπαρτιατική και η σπαρτιάτικη σημαίνει λιγότερη πολυτέλεια. Το yurt είναι απλό. Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει να εξαλείψει την προσδοκία της χλιδής. Αν θέλετε χλιδή, μείνετε στην πόλη! Το yurt προσφέρει μια υπέροχη απόδραση και εναλλακτική λύση στη συμβατική στέγαση, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για τα μειονεκτήματα, καθώς και τα πλεονεκτήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top