Dirty Green Honeymoons – Μικροί τρόποι για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη

Ανεξάρτητα από το τι απόχρωση του πράσινου είστε, το πιθανότερο είναι ότι έχετε σκεφτεί πολύ τον γάμο και τον μήνα του μέλιτος και να τα διατηρήσετε και τα δύο σύμφωνα με τις αξίες σας ως ζευγάρι. Με το φάσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές καταστροφές στις καθημερινές ειδήσεις, αισθανόμαστε όλο και πιο ενοχές που κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε, πόσο μάλλον να σχεδιάζουμε μεγάλα πάρτι γάμου και διακοπές.

Φυσικά, ο πιο πράσινος μήνας του μέλιτος θα ήταν να μείνετε ντόπιοι και με λίγη φαντασία, να δημιουργήσετε έναν όμορφο, διασκεδαστικό και μαγικό μήνα του μέλιτος που είναι επίσης ευγενικός με τον πλανήτη. Οι διαμονές είναι η οργή και ο καιρός είναι σωστός, μπορείτε να έχετε φτηνές και χωρίς ενοχές διακοπές στη χώρα σας.

Ωστόσο, κάποιοι από εμάς (ειδικά όσοι ζουν σε ψυχρά κλίματα) ονειρεύονται με λαχτάρα μια ηλιόλουστη παραλία σε μια εξωτική χώρα. Αλλά διστάζουμε να μας ονομάσουμε «περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους», ενώ την ίδια στιγμή ταξιδεύουμε στα μισά του πλανήτη και (ας το παραδεχτούμε) συμβάλλουμε σε ένα πολύ βρώμικο αποτύπωμα άνθρακα.

Είναι ένα ηθικό δίλημμα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένα οικολογικό κορίτσι για να εξισορροπήσει και τις δύο αυτές επιθυμίες;

Ας το παραδεχτούμε. Μερικοί από εμάς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο για το μήνα του μέλιτος μας και είναι άσκοπο να περνάμε όλη την ώρα νιώθοντας ενοχές. Ο δικός μου μήνας του μέλιτος κάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Αυστραλία, και τώρα στις δουλειές μας ως The Honeymoon Testers, ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο για έξι μήνες. Αυτό σίγουρα τραβάει την περιβαλλοντική μου συνείδηση, αλλά εξακολουθώ, ίσως ειρωνικά, να θεωρώ τον εαυτό μου ως κάποιον που νοιάζεται για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος με αυτήν την ηθική δυσπραγία. Η γενιά μας λαχταρά να είναι παγκόσμιοι πολίτες, αλλά κανείς δεν θέλει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον πλανήτη από όσο χρειάζεται. Αντί να είμαστε υποκριτές και να σας λέμε να μείνετε στο σπίτι, συγκεντρώνουμε ιδέες για να τις μοιραστούμε με άλλους νεόνυμφους με φαγούρα στα πόδια.

Σε καμία περίπτωση, αυτές οι ενέργειες δεν ακυρώνουν τελείως το ταξίδι σας στον πλανήτη, αλλά εδώ είναι μερικές μικρές και εύκολες συμβουλές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας χωρίς να ξοδεύετε κάθε δευτερόλεπτο να ανησυχείτε για αυτό.

Επιλέξτε τις διακοπές σας με σύνεση

Ξεκινήστε έχοντας κατά νου το τέλος και υποστηρίξτε προορισμούς που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν κοινοτικά προγράμματα και εφαρμόζουν σχετικές περιβαλλοντικές πολιτικές (όχι μόλις αυτό για την επαναχρησιμοποίηση των πετσετών μπάνιου σας). Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση νερού, τη διάθεση απορριμμάτων και τα οικοδομικά υλικά.

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε μέρη που δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο στις κοινότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης καθαρού νερού και αποχέτευσης για τους ντόπιους. Οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια ή βασίζονται σε φιλοδωρήματα για να κερδίσουν μεροκάματο; Το θέρετρό σας ωφελεί την κοινότητα ή είναι μια όαση πλούτου και προνομίων ανάμεσα στη φτώχεια;

Οι διακοπές που περιλαμβάνουν ζώα πρέπει να έχουν ηθικές πολιτικές διατήρησης καθώς και να σέβονται τη διατήρηση του περιβάλλοντος για να ζουν τα ζώα στη φύση. Ακούσαμε ιστορίες τρόμου για δελφίνια που κρατούνταν σε κατοικίδια σε πισίνες θέρετρου (και αυτοκτονούσαν), τουρίστες πρόσφεραν ευκαιρίες φωτογραφίας με τίγρεις χωρίς δόντια και αλυσοδεμένες τίγρεις και ερμηνευτές ελέφαντες εκπαιδευμένους με βία και εκφοβισμό. Μην δίνετε σε αυτά τα μέρη τα χρήματά σας και συμβάλλετε στο πρόβλημα. Ο οικολογικός τουρισμός μπορεί να είναι κερδοφόρος και επωφελής, επομένως διαδώστε τη λέξη για τις επιχειρήσεις που εμπνέουν.

Κλιματισμός

Κάθε ξενοδοχείο και θέρετρο στο οποίο έχω πάει ανεβάζει το air-condition σε επίπεδα που σκάνε θηλές, κάνοντας την αντίθεση με το εξωτερικό ακόμα πιο αφόρητη. Βεβαιωθείτε ότι το απενεργοποιείτε όποτε φεύγετε από το δωμάτιο και ελέγχετε ξανά μετά το πρωινό για να βεβαιωθείτε ότι η οικονόμος δεν το έχει ενεργοποιήσει ξανά για να λειτουργεί όλη μέρα.

Εάν έχετε καλές κουνουπιέρες, σκεφτείτε να μην χρησιμοποιείτε το AC όλη τη νύχτα και να ανοίξετε ένα παράθυρο. Στον μήνα του μέλιτος στην Ινδονησία, ζούσαμε σε μια καμπίνα με ξυλοπόδαρα στο νερό και το ζεστό αεράκι του ωκεανού ήταν το κλιματιστικό μας.

Εμφιαλωμένα ποτά

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να είναι αναγκαίο και μπορεί να αρρωστήσετε σοβαρά αν πίνετε το νερό της βρύσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις βρείτε την πιο τοπική μάρκα, αγοράστε τα μεγαλύτερα μπουκάλια για να μην περάσετε από εκατοντάδες από τα μικρότερα και πετάξτε τα προσεκτικά. Ρωτήστε το ξενοδοχείο σας εάν ανακυκλώνουν.

Τι καλύτερο, γυαλί ή πλαστικό; Στις περισσότερες χώρες, το γυαλί ανακυκλώνεται πιο εύκολα και είναι πιο πιθανό να δείτε πλαστικές παραλίες να σκουπίδια και σκουπίδια ωκεανούς.

Εάν οι πιθανότητες να αρρωστήσετε είναι μικρές, φιλτράρετε και βράζετε το δικό σας νερό χρησιμοποιώντας ταμπλέτες, ειδικά καλαμάκια πόσιμου και μπουκάλια νερού φιλτραρίσματος.

Πολλές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και ο Μαυρίκιος έχουν νερό της βρύσης που είναι απολύτως καλό για κατανάλωση, γι’ αυτό πάντα ρωτάτε και μην είστε παρανοϊκοί, αλλά χρησιμοποιήστε τις επιλογές φιλτραρίσματος που αναφέρονται αν ανησυχείτε. Γεμίστε τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού το πρωί για να τα χρησιμοποιήσετε όλη την ημέρα.

Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα εμφιαλωμένα ποτά είναι οι φρέσκες πράσινες καρύδες που σερβίρονται κατευθείαν από το δέντρο. Το νερό καρύδας είναι εξαιρετικά καλό για εσάς, νόστιμο και είναι η φυσική εκδοχή των ζαχαρούχων ενεργειακών ποτών. Τα κελύφη της καρύδας είναι βιοδιασπώμενα και σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται ως πηγή καυσίμου. Είναι επίσης χρήματα που επιστρέφουν κατευθείαν στην τοπική οικονομία, καθώς αναπτύσσονται άγρια ​​και δεν ανήκουν σε μια παγκόσμια εταιρεία εμφιάλωσης που δίνει ένα ασήμαντο περιθώριο κέρδους.

Φαγητό και ποτό

Το να πάτε χωρίς κρέας στο μήνα του μέλιτος θα σας δώσει πολύ καλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση ή την ασθένεια. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά πρότυπα σχετικά με τις φάρμες μπαταριών ή τις ανθρώπινες πρακτικές σφαγής, οπότε ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγος ή vegan, σκεφτείτε να το κάνετε για το μήνα του μέλιτος.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τοπικές μπύρες και κρασιά όπου είναι δυνατόν και μιλήστε με τον σεφ για το πού και πώς προέρχονται τα ψάρια και τα λαχανικά.

Οι τροπικές χώρες έχουν άφθονα φρέσκα φρούτα, επομένως επωφεληθείτε από τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και εφόσον έχει φλούδα (ανανά, μάνγκο, φρούτο του πάθους, μπανάνες κ.λπ.), τότε είναι σχεδόν πάντα ασφαλές για κατανάλωση.

Βρείτε το δικό σας offset

Υπάρχουν σίγουρα διαφωνίες σχετικά με τα προγράμματα off-set πτήσεων, οπότε βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Μπορεί να θέλετε να υποστηρίξετε ένα τοπικό πρόγραμμα αναγέννησης, έναν παγκόσμιο οργανισμό που φυτεύει δέντρα ή μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατήρηση των ζώων.

Σκεφτείτε να κάνετε κάποια φιλανθρωπική εργασία με την τοπική οικονομία, να δωρίσετε χρόνο, χρήματα ή υλικά όπως στυλό και βιβλία σε τοπικά σχολεία.

Μπορείτε να ζητήσετε από τους καλεσμένους του γάμου σας να δωρίσουν στην κοινότητα αντί για ένα γαμήλιο δώρο ή να σας δώσουν κουπόνια για δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως περιηγήσεις με ποδήλατο ή μασάζ.

Ξοδέψτε τα χρήματά σας με ηθικό τρόπο και αποφύγετε τα παράνομα DVD (μπορεί να υποστηρίξουν το έγκλημα), μην παίρνετε στο σπίτι κοχύλια ή κοράλλια, μην αγοράζετε προϊόντα κατασκευασμένα με πλαστικά, απειλούμενα ή σπάνια υλικά και αγοράζετε αναμνηστικά τοπικής παραγωγής, βιώσιμης παραγωγής, όπως κοσμήματα από χάντρες ή υφαντά χειροτεχνήματα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες μικρές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε που είναι πιθανώς δεύτερη φύση για εσάς. Μαζεύετε πάντα τα σκουπίδια σας (αλλά ξέρω ότι το κάνετε έτσι κι αλλιώς!), σβήστε τα φώτα, μην φορτίζετε άσκοπα τα ηλεκτρονικά και επαναχρησιμοποιήστε τις πετσέτες θαλάσσης και μπάνιου.

Θα μπορούσατε να περάσετε ολόκληρο το μήνα του μέλιτος συζητώντας τα πλεονεκτήματα και τη σχετική ζημιά κάθε δραστηριότητας, αλλά είστε εκεί για να απολαύσετε και να ζήσετε μαζί αυτή την υπέροχη στιγμή σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές σας. Κάντε ό,τι μπορείτε και προσπαθήστε να ωφελήσετε κάθε μέρος με κάποιο τρόπο.

Τέλος, το να ταξιδεύουμε στον πλανήτη και να συναντάμε άλλους πολιτισμούς είναι κάτι υπέροχο και εμπλουτίζοντας τη ζωή, και δεν θα ήταν υπέροχο αν τα παιδιά μας μπορούν να το κάνουν (σχετικά) χωρίς ενοχές; Θα υπάρξουν καλύτεροι τρόποι να ταξιδεύουμε στο μέλλον, εάν το απαιτήσουμε, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των αεροπλάνων μας (ε, ίσως ακόμη και τηλεμεταφορά), γι’ αυτό πάντα υποστηρίζετε τους οργανισμούς που ανοίγουν το δρόμο ώστε να γίνει απαράδεκτο (και ασύμφορο) για τους βιομηχανία διακοπών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του όμορφου πλανήτη μας.

Το να έχετε μόνο επίγνωση των καθημερινών σας ενεργειών θα σας δώσει πολλές ιδέες που μπορείτε να μοιραστείτε και με άλλους. Απολαύστε το μήνα του μέλιτος όσο το δυνατόν περισσότερο και σκορπίστε αγάπη καθώς πάτε – ο ένας για τον άλλον και για τον πλανήτη Γη.

Σχολιάστε