Alogen Vs LED Φωτισμός κάτω από το ντουλάπι

Ο φωτισμός κάτω από το ντουλάπι είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό σε κάθε κουζίνα, καθώς προσφέρει λειτουργικό φως στον απελπισμένο χώρο του πάγκου που κατά τα άλλα σκιάζεται από τα πάνω ντουλάπια τοίχου. Όχι μόνο είναι πρακτικό, αλλά ο φωτισμός κάτω από το ντουλάπι παρέχει επίσης μια μοναδική και ελκυστική αισθητική για την αναβάθμιση κάθε διακόσμησης κουζίνας.

Όταν ψωνίζετε για φωτισμό κάτω από το ντουλάπι, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποιοι τύποι φωτισμού είναι διαθέσιμοι και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός. Οι δύο κύριες πηγές φωτισμού κάτω από το ντουλάπι είναι ο φωτισμός αλογόνου και ο φωτισμός LED. Ενώ κάθε επιλογή εγκαθίσταται καθαρά και προσφέρει γενναιόδωρη ποσότητα φωτός, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο.

Φως αλογόνου

Πριν από την εξέταση προϊόντων φωτισμού κάτω από ντουλάπι, θα πρέπει να κατανοήσετε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά κάθε τύπου πηγής φωτός. Τα φώτα αλογόνου λειτουργούν παρόμοια με τα λαμπάκια πυρακτώσεως, καθώς παράγουν φως καίγοντας ένα νήμα βολφραμίου όταν συνδέονται σε μια πηγή ενέργειας. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο γυάλινος λαμπτήρας που περιβάλλει το νήμα είναι γεμάτος με αέριο από την ομάδα αλογόνου. Αυτό επιτρέπει στο γυαλί να παραμένει πιο κοντά στο νήμα χωρίς να λιώνει. επιτρέποντας έτσι το μέγεθος του λαμπτήρα να είναι πιο συμπαγές. Το αλογόνο βοηθά στην ανακυκλοφορία των καμένων ατόμων βολφραμίου πίσω στο νήμα κάνοντάς το να διαρκέσει περισσότερο. Για να διασφαλιστεί ότι το γυαλί δεν λιώνει, πρέπει να είναι παχύτερο για να χειριστεί το αυξημένο θερμικό φορτίο.

Για διάφορους λόγους, τα φώτα αλογόνου έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως πηγή φωτός κάτω από το ντουλάπι. Είναι συμπαγείς λαμπτήρες που διαρκούν περισσότερο. καθιστώντας τα μια ιδανική λάμπα για τοποθέτηση κάτω από ένα ντουλάπι. Δυστυχώς, εξακολουθούν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας με τα λαμπάκια πυρακτώσεως και καίγονται ακόμη πιο ζεστά.

Διόδους εκπομπής φωτός

Τα φώτα LED (δίοδος εκπομπής φωτός) παράγουν φως εκπέμποντας φωτόνια ενέργειας. Αυτή είναι μια πιο καθαρή μορφή φωτός που δεν παράγει ενέργεια με τη μορφή θερμότητας. Το LED δημιουργείται με τη συναρμολόγηση ενός ημιαγωγού υλικού όπως το αρσενίδιο του γαλλίου αλουμινίου μέσα σε έναν φακό που είναι συνδεδεμένος με μια πηγή ενέργειας. Η επιστήμη είναι όλη μέσα στον ημιαγωγό. Σε έναν ημιαγωγό υπάρχει μια σύνδεση PN. Όταν μια πηγή ενέργειας διεγείρει ηλεκτρόνια σε αυτή τη διασταύρωση PN, παράγεται ορατό φως με τη μορφή φωτονίων. Η χρήση των LED ως πηγής φωτός προσφέρει φωτισμό με την υψηλότερη απόδοση. Επειδή δεν σπαταλάς ενέργεια για την παραγωγή περιττής θερμότητας, θεωρείται η πιο ενεργειακά αποδοτική πηγή φωτός και ιδανική πηγή φωτός για φωτισμό κάτω από το ντουλάπι.

Σύγκριση προϊόντων

Ο τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές έχουν εφαρμόσει αυτές τις τεχνολογίες σε προϊόντα φωτισμού κάτω από το ντουλάπι αντανακλά τις ιδιότητες κάθε πηγής. Επειδή οι λαμπτήρες αλογόνου παράγουν τόση θερμότητα, είναι ευρέως τοποθετημένοι σε μια ράβδο φωτός 120 V που χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα κυκλοφορίας αέρα για την ψύξη του λαμπτήρα και της επιφάνειας του ντουλαπιού. Αυτό σπαταλά περισσότερη ενέργεια στην παραγωγή φωτός και το εξάρτημα είναι συχνά ογκώδες και πιο ορατό από το επιθυμητό.

LED κάτω από τα φώτα του ντουλαπιού είναι δραστικά πιο συμπαγείς. Δεν απαιτούν σύστημα ψύξης και επειδή καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια, λειτουργούν συχνά σε πηγές χαμηλής τάσης. Ένας προσαρμογέας AC/DC 12 volt μπορεί να φωτίσει αποτελεσματικά τον χώρο του πάγκου κάτω από 12 ή περισσότερα πόδια ντουλαπιών. Και επειδή οι ταινίες λειτουργούν με ισχύ χαμηλής τάσης, η εγκατάσταση απλοποιείται. Οι λωρίδες φωτός LED και τα εξαρτήματα μπορούν να συνδεθούν σε μια αλυσίδα από αρσενικά προς θηλυκά βύσματα που προέρχονται από την πηγή ρεύματος που απλώς συνδέεται σε μια πρίζα. Οι προσαρμογείς χαμηλής τάσης μπορούν επίσης να συνδεθούν σε τυπική τροφοδοσία αγωγών, εκτός από διακόπτες dimmer, που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια επαγγελματική και καθαρή εγκατάσταση με ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτικές δυνατότητες.

Όταν οι ιδιότητες του φωτισμού αλογόνου και LED συγκρίνονται μεταξύ τους, μπορεί να είναι ασαφές γιατί υπήρχε ποτέ το αλογόνο κάτω από τον φωτισμό ντουλαπιών. Η απάντηση είναι απλώς ότι τα LED δεν παρήγαγαν ποτέ χρησιμοποιήσιμες ποσότητες φωτός μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία ημιαγωγών. Τώρα που αναπτύσσονται πιο ικανοί ημιαγωγοί, τα LED εφαρμόζονται σε πολλά διαφορετικά καταναλωτικά προϊόντα, με τρόπους που δεν φαινόταν ποτέ να φανταστεί κανείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top