5 μη φιλικά τρόφιμα που θέλει να αποφεύγετε ο οδοντίατρός σας

Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε ορισμένα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν προχωρημένη τερηδόνα ή φθορά στα δόντια σας. Οποιοσδήποτε οδοντίατρος θα σας πει ότι οι επιλογές φαγητού και ποτού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη στοματική σας υγεία. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή προσθήκη στη συνολική διατροφή σας, αλλά δεν είναι τόσο υπέροχα για το χαμόγελό σας. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ κολλώδη και μερικές φορές περιέχουν επιπλέον ζάχαρη. Η κολλώδης ικανότητα των αποξηραμένων φρούτων επιτρέπει στη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες καθώς και οδοντική διάβρωση. Εάν σας αρέσει να τρώτε αποξηραμένα φρούτα από καιρό σε καιρό, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να επιλέξετε ποικιλίες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, θυμηθείτε να το βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό.

Εσπεριδοειδές

Τα εσπεριδοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης πολύ όξινα. Τα όξινα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ μπορεί να σας κάνουν να χάσετε το σμάλτο των δοντιών, το οποίο δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Εκτός από τη διάσπαση του σμάλτου, τα όξινα φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης οδηγεί σε φθορά των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Είναι ακόμα καλό να απολαμβάνετε τα εσπεριδοειδή, αλλά φροντίστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά για να ξεπλύνετε το οξύ από τα δόντια σας.

Καφές

Ο καφές έχει κάποια γενικά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα δόντια σας. Ο καφές και το τσάι μπορούν εύκολα να λεκιάσουν τα δόντια σας. Ωστόσο, ο καφές μπορεί να είναι πολύ κολλώδης, γεγονός που επιτρέπει σε άλλα σωματίδια τροφής να προσκολληθούν στα δόντια σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ροφήματα καφέ που περιέχουν συστατικά όπως κρέμα, καραμέλα και άλλα κολλώδη αντικείμενα. Εάν σας αρέσει να πίνετε καφέ, ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει να τον πίνετε μαύρο από καιρό σε καιρό. Φροντίστε να περιορίσετε τις ζαχαρούχες και κολλώδεις προσθήκες στον καφέ σας.

Σόδα

Ο οδοντίατρος συνήθως δεν είναι μεγάλος λάτρης της σόδας. Η σόδα είναι γεμάτη ζάχαρη, κάτι που είναι τρομερό για τα δόντια σας. Είναι επίσης γεμάτο οξύ που μπορεί να τα διασπάσει. Είναι ακόμα χειρότερο όταν πίνετε σόδα όλη την ημέρα. Όταν το πίνετε όλη την ημέρα σε συνεχή βάση, αφήνετε τα δόντια σας να παραμείνουν σε ένα σταθερό λουτρό οξέος. Εάν πρέπει να καταναλώνετε αναψυκτικό κάθε μέρα, είτε να το πιείτε με τη μία είτε να το πάρετε μαζί με ένα γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο, τα δόντια σας θα εκτεθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ καλά.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που τρώτε και πίνετε μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν τα δόντια σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας δώσει μια εξαντλητική λίστα με πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, υγιές χαμόγελο. Μπορείτε να έχετε ένα λαμπερό, λαμπερό χαμόγελο ακολουθώντας απλώς μια υγιεινή, φιλική προς τα δόντια διατροφή.

Σχολιάστε