Το γυαλί είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για ανακύκλωση. Τα απορρίμματα γυαλιού αρχικά ταξινομούνται σε χρώματα και αφαιρούνται οι ακαθαρσίες. Στη συνέχεια συνθλίβεται – το θρυμματισμένο γυαλί ονομάζεται cullet. Ο θρυμματισμός λιώνει και αναμιγνύεται με «παρθένο» γυαλί πριν κατασκευαστεί σε νέα προϊόντα.
Εδώ είναι οι κορυφαίοι 5 λόγοι για την ανακύκλωση γυαλιού.
1. Εξοικονομεί ενέργεια
Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες θερμότητας για την κατασκευή νέου γυαλιού (1.600 βαθμοί Κελσίου), αλλά ο υαλοπίνακας λιώνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Υπολογίζεται ότι έως και το 50% της ενέργειας εξοικονομείται από την ανακύκλωση γυαλιού. Αυτά είναι καλά νέα για
το περιβάλλον και εξοικονομεί χρήματα επίσης.
2. Ανακυκλώστε ξανά και ξανά
Το γυαλί μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά χωρίς σχεδόν καμία απώλεια ποιότητας! Δεν υπάρχουν ούτε απορρίμματα.
3. Όχι ΧΥΤΑ
Αν δεν ανακυκλούσατε το γυαλί θα κατέληγε σε χωματερή. Εδώ θα μείνει ως γυαλί για πάντα – δεν θα χαλάσει με τον τρόπο που κάνουν κάποια άλλα υλικά, όπως το χαρτί. Το θετικό είναι ότι το γυαλί είναι αδρανές και δεν βλάπτει το περιβάλλον όσο βρίσκεται στη χωματερή!
4. Διαφορετικά Προϊόντα
Το περισσότερο γυαλί δεν είναι το μόνο προϊόν που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο γυαλί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλτράρισμα νερού, κεραμικά είδη υγιεινής, “Astroturf”, άμμο αποθήκης γκολφ και λειαντικά. Μπορεί επίσης να γίνει κομψά πλακάκια ή να χρησιμοποιηθεί για πάγκους κουζίνας.
5. Εξοικονομεί πόρους
Όσο περισσότερο επαναχρησιμοποιούμε τόσο λιγότερους πόρους χρειαζόμαστε. Η ανακύκλωση γυαλιού σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε λιγότερα από τα ακατέργαστα συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή «παρθένου» γυαλιού (πυριτία, ανθρακικό νάτριο και ασβέστης είναι τα κύρια). Αυτό όχι μόνο διατηρεί τα ακατέργαστα συστατικά, αλλά αποτρέπει σημαντική ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά την εξόρυξή τους.
Έτσι, την επόμενη φορά που πρόκειται να πετάξετε ένα γυάλινο μπουκάλι, σκεφτείτε ό,τι καλό θα μπορούσατε να κάνετε μεταφέροντάς το στο πλησιέστερο σημείο συλλογής ανακύκλωσης.
Πνευματικά δικαιώματα: μπορείτε να αναδημοσιεύσετε ελεύθερα αυτό το άρθρο, υπό την προϋπόθεση ότι το κείμενο, η πίστωση του συγγραφέα, οι ενεργοί σύνδεσμοι και αυτή η σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων παραμένουν ανέπαφα.