Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός είναι τόσο εκπληκτικός.
Πλαστικότητα
Ο χρυσός είναι ένα μαλακό, κίτρινο μέταλλο με όμορφη λαμπερή λάμψη. Είναι το πιο εύπλαστο και όλκιμο από όλα τα στοιχεία. Ο χρυσός είναι τόσο ελατός που μπορεί να τυλιχτεί σε ημιδιαφανή φύλλα και τόσο όλκιμος που μπορεί να τραβηχτεί σε καλώδια αρκετά μικρά για να χρησιμοποιηθεί σε ημιαγωγούς. Μια ουγγιά (28 g) χρυσού μπορεί να κοπεί στα 300 τετραγωνικά πόδια. Θα μπορούσατε να πείτε ότι ο χρυσός είναι το Play-Doh των μετάλλων.
Αγώγιμο
Ο χρυσός είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού. Μεταξύ όλων των πολύτιμων υλικών, το ασήμι έχει την υψηλότερη θερμική αγωγιμότητα και την υψηλότερη ανάκλαση φωτός. Αν και το ασήμι είναι ο καλύτερος αγωγός, ο χαλκός και ο χρυσός χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ηλεκτρικές εφαρμογές, επειδή ο χαλκός είναι λιγότερο ακριβός και ο χρυσός έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση. Δεδομένου ότι ο χρυσός δεν διαβρώνεται ποτέ και μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρικών βυσμάτων μεγάλης διάρκειας σε όλους τους τύπους συσκευών.
Αντιδραστικότητα
Ο χρυσός είναι ένα από τα λιγότερο αντιδραστικά στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα. Δεν αντιδρά με το οξυγόνο, επομένως δεν σκουριάζει ή διαβρώνεται ποτέ. Ο χρυσός δεν επηρεάζεται από τον αέρα, το νερό, τα αλκάλια και όλα τα οξέα εκτός από το aqua regia (ένα μείγμα υδροχλωρικού οξέος και νιτρικού οξέος) που μπορεί να διαλύσει τον χρυσό. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση του χρυσού σε οξύ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι όξινες αναλύσεις μας είναι τόσο ακριβείς. Ο χρυσός αντιδρά με τα αλογόνα. Για παράδειγμα, θα αντιδράσει πολύ αργά με το αέριο χλώριο σε θερμοκρασία δωματίου για να σχηματίσει χλωριούχο χρυσό, AuCl3. Εάν ο χλωριούχος χρυσός θερμανθεί απαλά, θα αποσυντεθεί για να απελευθερώσει ξανά τα καθαρά στοιχεία. Ο χρυσός είναι επίσης ανθεκτικός στις περισσότερες βάσεις με εξαίρεση το κυανιούχο κάλιο.
Ενεργειακή ανάκλαση
Η επιφανειακή ανάκλαση ενός υλικού είναι η αποτελεσματικότητά του στην ανάκλαση της ακτινοβολούμενης ενέργειας. Είναι το κλάσμα της προσπίπτουσας ηλεκτρομαγνητικής ισχύος που ανακλάται σε μια διεπαφή. Ο χρυσός είναι ένας καλός ανακλαστήρας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολούμενης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοκυμάτων, της υπέρυθρης και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι χαρακτηριστικές οπτικές ιδιότητες του χρυσού, σε συνδυασμό με την πλήρη αντοχή του στην επίθεση σε οποιοδήποτε περιβάλλον και την ικανότητά του να εφαρμόζεται ως πολύ λεπτές μεμβράνες, καθιστούν τον χρυσό ένα πολύ ευέλικτο υλικό για εφαρμογές διαφόρων βιομηχανιών. Για παράδειγμα, ο χρυσός χρησιμοποιείται συχνά σε εφαρμογές αεροδιαστημικής για την παροχή προστατευτικών επικαλύψεων για δορυφορικά εξαρτήματα και διαστημικές στολές.
Ως διυλιστήριο, ασχολούμαστε με μεγάλους όγκους χρυσού σε όλα τα σχήματα, τα βάρη και τα επίπεδα καθαρότητας. Χάρη στις τεχνολογίες μας, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε διάφορους τύπους αναλύσεων για να επαληθεύσουμε την αξία τήξης οτιδήποτε μπορεί να μας φέρει ένας πελάτης.
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αρκετοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι αναγνώρισης του κράματος από καθαρό χρυσό.
Αποχρωματισμός: Ο καθαρός χρυσός δεν αμαυρώνει, γι’ αυτό ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν αποχρωματισμό. Ακόμη και μικρές παραλλαγές αποχρώσεων μπορούν να αποκαλύψουν ψεύτικο χρυσό.
Μαγνήτες: Ο χρυσός (όπως τα περισσότερα άλλα πολύτιμα μέταλλα) δεν είναι μαγνητικός. Εάν το εν λόγω κομμάτι αντιδρά στον μαγνήτη, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι ο σίδηρος, το νικέλιο ή άλλο σιδηρομαγνητικό υλικό είναι κράμα με τον χρυσό, επομένως μπορεί να είναι χαμηλότερο καράτι από αυτό που διαφημίζεται.
Ξύσιμο: Ακόμα και χωρίς οξύ, ένα απλό τεστ γρατσουνίσματος αρκεί για να αποκαλύψει πολλά είδη ψεύτικου χρυσού. Μια δοκιμή γρατσουνιάς πορσελάνης μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα πλακίδιο χωρίς υάλωμα ή κεραμική πλάκα και ξύνοντας το αντικείμενο στο πλακίδιο. Εάν αφήνει μια μαύρη ράβδωση, το αντικείμενο δεν είναι χρυσό. Εάν η ράβδος είναι χρυσού χρώματος, το αντικείμενο είναι πιθανό να είναι χρυσό. Αυτό μπορεί να γρατσουνίσει το κομμάτι, αλλά δεν πρέπει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Δοκιμή επίπλευσης: Ελέγξτε την άνωση του αντικειμένου ρίχνοντάς το σε ένα ποτήρι νερό. Ο πραγματικός χρυσός είναι πυκνός και θα βυθιστεί, αλλά πολλά κράματα θα επιπλέουν. Επίσης, εάν το κομμάτι σας σκουριάσει ή αποχρωματιστεί, τότε είναι επιμεταλλωμένο ή ψεύτικο. Φυσικά, αυτή η δοκιμή είναι πιο αποτελεσματική σε μικρά δείγματα, όπως κοσμήματα ή προσχωσιγενείς νιφάδες. Λάβετε υπόψη ότι πολλά μέταλλα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με χρυσό εξακολουθούν να είναι αρκετά πυκνά ώστε να βυθίζονται, επομένως ακόμα κι αν το κομμάτι περάσει τη δοκιμή επίπλευσης, θα πρέπει να δοκιμάσετε επιπλέον δοκιμές.
Εάν δεν είστε βέβαιοι, είναι πάντα καλή ιδέα να ζητήσετε μια συμβουλή ειδικού.