20 απλοί τρόποι για εξοικονόμηση νερού

Μπορεί να είναι πολύ εύκολο για εμάς να αγνοήσουμε πόσο νερό χρησιμοποιούμε, ως άνθρωποι, στην πραγματικότητα σε καθημερινή βάση. Είναι καιρός να σταματήσετε να απαλλαγείτε από την αυξανόμενη ανάγκη εξοικονόμησης νερού. Αφιερώνοντας χρόνο για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε τον ρόλο σας στην εξοικονόμηση νερού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής, καθώς και στη διάσωση του πλανήτη. Ακολουθούν 20 τρόποι εξοικονόμησης νερού που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε σήμερα.

1. Κλείστε το νερό ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας. Απλώς κάνοντας αυτό κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να εξοικονομήσετε λίτρα νερού κάθε μήνα.

2. Εάν ποτίζετε το γρασίδι σας, δοκιμάστε να ορίσετε μια ρουτίνα πρωινού ποτίσματος. Το να ξυπνάτε νωρίτερα από το κανονικό για να ποτίζετε το γκαζόν δεν είναι η πιο λαμπερή ιδέα, ειδικά για όσους από εμάς είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι. Αλλά το πότισμα το πρωί θα κρατήσει το γκαζόν σας από την απώλεια νερού λόγω της εξάτμισης. Μπορεί επίσης να προωθήσει τη συνολική παραγωγικότητα σε όλη την υπόλοιπη ημέρα σας.

3. Διορθώστε τις βρύσες και τους σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή σε όλο το σπίτι σας. Αφιερώστε μία ημέρα από κάθε μήνα για να επιθεωρήσετε όλα τα υδραυλικά στο σπίτι σας. Θα πρέπει να διαρκέσει μόνο περίπου 5-10 λεπτά από την ημέρα σας, και αυτό όχι μόνο εξοικονομεί νερό, αλλά βοηθά επίσης να αποτρέψετε το σπίτι σας από μη ανιχνεύσιμη ζημιά από το νερό.

4. Το να βγαίνεις από το ντους 1-3 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο είναι κάτι που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς. Πόσες φορές στεκόμαστε κάτω από την κεφαλή του ντους απλώς αφήνοντας το νερό να κυλήσει από πάνω μας ή απλά το βλέπουμε να κατεβαίνει στην αποχέτευση ενώ λούζουμε/μαλακώνουμε τα μαλλιά μας; Ενώ μερικές φορές ένα πολύ μεγάλο ντους είναι απαραίτητο μέρος της ημέρας, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό με κάθε ντους. Έχοντας επίγνωση των ατομικών ρόλων που διαδραματίζουμε όλοι στην καθημερινή χρήση του νερού, καθώς και η λήψη μικρών μέτρων για τη μείωση της χρήσης του νερού είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο πολύτιμος πόρος.

5. Η τοποθέτηση σωλήνων από το αίθριο ή ο ψεκασμός του διαδρόμου μπορεί να φαίνεται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού, αλλά αντί να σπαταλάτε νερό για να ψεκάζετε αυτές τις επιφάνειες χρησιμοποιήστε μια σκούπα για να σκουπίσετε πρώτα τυχόν υπολείμματα.

6. Εάν διαθέτετε πισίνα, αποφύγετε τα ντεκόρ όπως σιντριβάνια ή ψεκαστήρες. Η διαδικασία του νερού που ρέει μέσω του αέρα επιταχύνει τη διαδικασία εξάτμισης. Αυτό θα οδηγήσει σε περιττή σπατάλη πόρων.

7. Γνωρίζατε ότι χρειάζονται περίπου δεκατρία γαλόνια νερού για να δημιουργηθεί ένα μόνο γαλόνι αερίου; Η λήψη συντομεύσεων όταν είναι δυνατόν, η ποδηλασία στη δουλειά, η ομαδική χρήση αυτοκινήτου και η άνετη νύχτα είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξοικονομηθεί νερό μειώνοντας την ποσότητα του αερίου που χρησιμοποιείται.

8. Αντί να ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό, γεμίστε μια καθαρή κατσαρόλα ή ένα μπολ με φρέσκο ​​δροσερό νερό και ξεπλύνετε με αυτόν τον τρόπο.

9. Ένας οικονομικός τρόπος για να επαναχρησιμοποιήσετε το νερό είναι να ποτίζετε φυτά εσωτερικού χώρου ή, ακόμα και το γκαζόν, με το ίδιο νερό που χρησιμοποιούσατε για να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό μειώνει τα απόβλητα και ωφελεί εσάς, το γκαζόν σας και το περιβάλλον.

10. Αντί να αφήνετε το νερό στο νεροχύτη/ντους να τρέχει όταν ξυρίζετε, γεμίστε ένα μεγάλο φλιτζάνι ή μπολ με δροσερό νερό και ξυρίστε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση νερού και χρόνου!

11. Αντί να γεμίζετε έναν κάδο σφουγγαρίστρας με ζεστό νερό και χημικά για το σφουγγάρισμα, γεμίστε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού με λευκό ξύδι και χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό πολλαπλών επιφανειών. Αυτός είναι ένας απολύτως φυσικός τρόπος για να καθαρίσετε το σπίτι σας σε βάθος χωρίς τόση υπερβολική κατανάλωση νερού. (Και μην ανησυχείτε, η μυρωδιά εξαφανίζεται πολύ γρήγορα.)

12. Εάν ανανεώνετε το σπίτι σας, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε κεφαλές ντους και βρύσες νεροχύτη που είναι κατασκευασμένες για εξοικονόμηση νερού. Αυτές οι ειδικά κατασκευασμένες βρύσες θα μειώσουν τη σπατάλη νερού και την επιπλέον εργασία για εσάς μακροπρόθεσμα.

13. Δύο τρόποι με τους οποίους σπαταλάμε το νερό συμβαίνει όταν αφήνουμε το νερό να τρέξει για να ζεσταθεί. Το να απομακρυνθείτε από το μπάνιο με το ντους να τρέχει, ενώ περιμένετε να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ή περιμένετε να συνδέσετε την μπανιέρα σας μέχρι να ζεσταθεί το νερό είναι μια σημαντική περιττή σπατάλη. Σκεφτείτε να μονώσετε τους σωλήνες στο σπίτι σας για να αντιμετωπίσετε αυτό το κοινό πρόβλημα.

14. Όταν φτιάχνετε τσάι ή καφέ, μην φτιάχνετε ολόκληρη κατσαρόλα, αν σκοπεύετε να πιείτε μόνο ένα φλιτζάνι.

15. Αντί να χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα, αφαιρέστε τα από την κατάψυξη μερικές ώρες νωρίτερα ή χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων σας για να τα ξεπαγώσετε.

16. Ποτέ μην ξεκινάτε ένα φορτίο ρούχων εάν δεν είναι γεμάτο. Το πλύσιμο μερικών φορτίων σπαταλά ενέργεια και νερό. Επίσης, επιλέξτε κρύο νερό για να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα.

17. Όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, γεμίστε το νεροχύτη μισογεμάτο με χλιαρό νερό και μετά κλείστε το νερό. Το χλιαρό νερό μπορεί να μην είναι ιδανικό για όσους από εμάς έχουμε συνηθίσει να διοχετεύουμε ζεστό νερό πιάτων, αλλά το κάνει μια χαρά. Επίσης, δεν χρειάζεται να γεμίσετε τον νεροχύτη σας εντελώς με νερό, ακόμα κι αν έχετε περισσότερα πιάτα από το κανονικό για να καθαρίσετε.

18. Ευθυγραμμίστε τις περιοχές γύρω από τα φυτά/κήπο σας για να βοηθήσετε τα φυτά να συγκρατούν το νερό.

19. Αποφύγετε να γεμίζετε κατσαρόλες/τηγάνια εντελώς γεμάτα νερό όταν μαγειρεύετε. Αντίθετα, γεμίστε μόνο την κατσαρόλα με την απαραίτητη ποσότητα νερού.

20. Αντικαθιστάτε τους εύκαμπτους σωλήνες εξωτερικού χώρου κάθε λίγους μήνες για να βεβαιωθείτε ότι ο εύκαμπτος σωλήνας είναι σε κατάσταση λειτουργίας. Ένας μαραμένος σωλήνας νερού μπορεί να προκαλέσει μικρές απαρατήρητες διαρροές και διακυμάνσεις στην πίεση του νερού που προκαλούν σπατάλη.

Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που αξιοποιείται στη σημερινή εποχή. Η εξοικονόμηση νερού και η παροχή βοήθειας στη διατήρηση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι προαιρετική. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να βοηθήσει στην παράταση της ζωής του όμορφου πλανήτη μας. Αφήστε αυτές τις 20 μικρές ιδέες να εμπνεύσουν δημιουργικές αλλαγές στον τρόπο που εργάζεστε για να βοηθήσετε στη διάσωση του πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top