Έχουν τεθεί σκληρά πρότυπα από διαδοχικές κυβερνήσεις, αλλά εναπόκειται στις τοπικές αρχές να συλλέξουν ό,τι απορρίμματα παράγουν τα νοικοκυριά.
Το 2003 ήταν κατά μέσο όρο 559 κιλά απορριμμάτων ανά Δανό, που κυμαίνονταν από πλαστικό και χαρτί μέχρι μπουκάλια και μπαταρίες. Σε εκείνα τα συμβούλια όπου δεν συλλέγονται όλα τα είδη απορριμμάτων στο σπίτι, υπάρχουν κοντινοί χώροι διάθεσης ή γραμμές βοήθειας πολιτών.
Σχεδόν 10.000 Δανοί ασχολούνται με τη συλλογή απορριμμάτων – περισσότερο από το 0,1% του συνολικού πληθυσμού.
Η σκληρή ώθηση προς μια πιο πράσινη Δανία έχει δώσει στη χώρα ένα περήφανο ρεκόρ.
Τα κυβερνητικά στοιχεία για το 2003 δείχνουν ότι το 31% όλων των οικιακών απορριμμάτων ανακυκλώθηκε, ενώ το 62% αποτεφρώθηκε. Το υπόλοιπο 6% ήταν απόβλητα ΧΥΤΑ.
Ωστόσο, συχνά η συνολική ποσότητα απορριμμάτων δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε η Δανία να έχει τις δικές της μονάδες ανακύκλωσης. Ειδικότερα, πλαστικά απόβλητα, απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, μπαταρίες και μέταλλο αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση.
Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να περιορίσει το βουνό των απορριμμάτων ενθαρρύνοντας τη βιομηχανία να προωθήσει προϊόντα που αφήνουν ελάχιστα απόβλητα μετά τη χρήση.
Οι Γερμανοί έχουν επίσης θετική στάση για τη διάθεση των απορριμμάτων. Τους αρέσει να θεωρούν τους εαυτούς τους παγκόσμιους πρωταθλητές περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα πράσινα ζητήματα. Όταν πρόκειται για τον διαχωρισμό των οικιακών απορριμμάτων σας, αυτό μπορεί να είναι μια περίπλοκη υπόθεση.
Στη Γερμανία υπάρχουν τουλάχιστον πέντε είδη κάδους απορριμμάτων στις αυλές των πολυκατοικιών και μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Ευτυχώς, οι κάδοι έχουν χρωματική κωδικοποίηση, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση – ένας κίτρινος κάδος για τη συσκευασία (παλιά κουτιά γάλακτος κ.λπ.), ένας μπλε κάδος για χαρτί και χαρτόνι, κάδοι για γυαλί (χωρισμένοι σε αυτούς για διαφανές, καφέ και πράσινο γυαλί) Κάδος “Bio” σχεδιασμένος για υπολείμματα τροφίμων και φυτικών απορριμμάτων. Τέλος, υπάρχει ένας μαύρος κάδος για τα υπόλοιπα σκουπίδια (ή για όσους δεν μπαίνουν στον κόπο να τακτοποιήσουν τα σκουπίδια τους).
Θεωρητικά, οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία να μεταφέρουν οποιαδήποτε «ειδικά σκουπίδια», όπως μπαταρίες ή χημικά, σε ένα κέντρο ανακύκλωσης. Εάν δεν το κάνετε αυτό, θα μπορούσε να θεωρηθεί «διοικητικό αδίκημα», αν και στην πράξη οι διώξεις είναι σπάνιες.
Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών δεν είναι υποχρεωτικός για τον ιδιώτη, αλλά σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 90% των Γερμανών είναι πρόθυμοι να τακτοποιήσουν τα σκουπίδια τους.
Το πού καταλήγουν τελικά όλα αυτά τα σκουπίδια είναι επίσης περίπλοκο. Σύμφωνα με έναν νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2005, τα υπολείμματα απορριμμάτων δεν πρέπει απλώς να αποστέλλονται σε χωματερή, αλλά πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία προεπεξεργασίας.
Η ανακύκλωση είναι πραγματικά σημαντική, ο πλανήτης μας είναι ήδη «άρρωστος» και αν δεν ανακυκλώσουμε, τα προβλήματα του ανθρώπινου πολιτισμού θα γίνονται όλο και χειρότερα.
Η ανακύκλωση είναι σημαντική τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για εμάς τους ανθρώπους.
Ο χρόνος είναι πραγματικά λίγος για εμάς ως παγκόσμια κοινότητα, είναι ευθύνη όλων ως ιδιώτες και εταιρείες να ανακυκλώνουμε τα απόβλητα που παράγουν.