Φροντίζοντας την ξυλόσομπα σας

Κάποια απλή φροντίδα και συντήρηση θα διατηρήσει την ξυλόσομπα σας σε καλή κατάσταση, την άριστη κατάσταση λειτουργίας και το κόστος θέρμανσης χαμηλό. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιών φροντίζουν τις δικές τους σόμπες – αλλά η κλήση καπνοδοχοκαθαριστή για ορισμένες από τις εργασίες μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, χάος και χρήματα.

Η διατήρηση μιας ξυλόσομπας σε καλή κατάσταση λειτουργίας έχει δύο κύριους στόχους:

• Πυρασφάλεια – η διατήρηση της καμινάδας καθαρή και καθαρή μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς

• Σφράγιση ερμητικά της σόμπας – αυτό διασφαλίζει ότι η σόμπα σας ανάβει εύκολα και καίει τα ξύλα αποτελεσματικά

Η λίστα ελέγχου φροντίδας της ξυλόσομπας σας

Δεν μπορούν να πάνε πολλά στραβά αν ελέγχετε κάθε τόσο την ξυλόσομπα σας – και για να βοηθήσετε, ακολουθούν μια λίστα ελέγχου με σημεία που πρέπει να προσέξετε:

• Σκουπίστε την καμινάδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Το σκούπισμα αποτρέπει τη συσσώρευση ιζημάτων πίσσας και αιθάλης και τη λήψη φωτός, εάν τα κάρβουνα από τη φωτιά σας ανεβαίνουν στην καμινάδα.

Ο άλλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά είναι ένας φραγμένος καπναγωγός. Το σκούπισμα απαλλάσσει επίσης τον αεραγωγό από τυχόν υπολείμματα – ειδικά από πουλιά που φωλιάζουν. Προγραμματίστε την επίσκεψη του σκουπιδιού σας για τις αρχές του καλοκαιριού – οποιοδήποτε πουλί θα πρέπει να έχει φύγει μέχρι τότε και δεν είναι πιθανό να επιστρέψει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

• Αντικαταστήστε τα πυρότουβλα που έχουν ραγίσει ή έχουν καταστραφεί. Η επένδυση από πυρότουβλο προστατεύει τη σόμπα από εστίες που προκαλούνται από ανομοιόμορφη καύση ξύλου που μπορεί να σπάσει ή να παραμορφώσει το μέταλλο

Αυτός είναι ένας έλεγχος που μπορείτε να κάνετε όταν καθαρίζετε τις στάχτες.

• Ελέγξτε το πυροσβεστικό σχοινί, που είναι το λευκό κορδόνι που σφραγίζει τις πόρτες και οποιοδήποτε τζάμι. Αντικαταστήστε οποιοδήποτε σκοινί που έχει φθαρεί ή λείπει όπως και όταν το παρατηρήσετε κολλώντας στη θέση του με ειδική κόλλα.

• Προσέχετε τη σχάρα και τη στάχτη. Εάν παρατηρήσετε σπασίματα ή παραμόρφωση, αντικαταστήστε.

• Καθαρίστε το τζάμι της πόρτας της κουζίνας με εξειδικευμένο προϊόν αντί για οικιακό καθαριστικό. Τα οικιακά καθαριστικά είναι μερικές φορές εύφλεκτα και μπορεί να περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που δεν αντιδρούν καλά με την έντονη θερμότητα.

Τα εξειδικευμένα καθαριστικά τζαμιών εστιών δεν λειτουργούν όπως άλλα προϊόντα και έχουν πρόσθετα που λιώνουν την πίσσα και την αιθάλη που κολλάει στο γυαλί Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τρίψιμο με στάχτη ως λειαντικό ή πλύσιμο με ξύδι.

• Διατηρήστε το εξωτερικό της σόμπας σας να φαίνεται ωραίο με τη σόμπα ή το βερνίκι σχάρας. Εάν η σόμπα σας σκουριάζει εξωτερικά, τρίψτε την πληγείσα περιοχή με μια συρμάτινη βούρτσα και ξαναβάψτε με ανθεκτικό στη θερμότητα μπογιά φούρνου ή βερνίκι σχάρας

• Απλώστε τη σφράγιση μεταξύ της ξυλόσομπας και του καπναγωγού με πυροτσιμέντο. Προσέξτε για τυχόν ενδεικτικό καπνό που διαφεύγει

• Μην αγνοείτε τη σόμπα σας το καλοκαίρι. Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορήσει στην καπνοδόχο αφήνοντας μια οπή ή μια πόρτα ελαφρώς ανοιχτή

• Εάν η ξυλόσομπα σας στέκεται πάνω σε σχιστόλιθο, ψεκάστε ένα πανί με ένα κοντό ψεκασμό WD40 και τρίψτε για να αναζωογονήσετε και να επαναφέρετε την καθαρή λάμψη. Το σπρέι θα αφαιρέσει επίσης σημάδια και διαρροές από την πέτρα.

Δεν είναι κάθε σόμπα η ίδια – ορισμένα από αυτά τα σημεία ισχύουν για τις περισσότερες σόμπες, αλλά ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να δείτε εάν χρειάζονται ειδικοί έλεγχοι ή συντήρηση για τη σόμπα σας.

Προϊόντα για το κιτ φροντίδας της ξυλόσομπας σας

• Εξειδικευμένο καθαριστικό ή ξύδι – για τον καθαρισμό του τζαμιού της πόρτας της κουζίνας

• Συρμάτινη βούρτσα – για αφαίρεση σκουριάς

• Γυαλιστικό τρίψιμο – για να μαυρίσετε τη σόμπα σας

• Ξεσκονιστήρι και βούρτσα – για καθαρισμό γύρω από την εστία

• Μικρή βούρτσα με μακριά λαβή – για ξεσκόνισμα του εσωτερικού της εστίας όταν είναι κρύο για την αφαίρεση στάχτης που συσσωρεύεται γύρω από πυρότουβλα και σφιχτές γωνίες.

• Γάντια κουζίνας – για την προστασία των χεριών σας από τη στάχτη και τα καθαριστικά

• Κάδος στάχτης ή μεταλλικός κάδος – για την αφαίρεση ζεστής ή κρύας στάχτης και χόβολης

• Πυροσβεστικό τσιμέντο και κόλλα σχοινιού – για το άγγιγμα των σφραγίδων

• Πανιά ή χαρτοπετσέτες – για φινίρισμα καθαρισμού γυαλιού και γυαλάδα οποιουδήποτε υαλοειδούς σμάλτου καυσαερίων

Ο καπνός φεύγει από την πόρτα της ξυλόσομπας σας

Εάν ο καπνός ξαναφυσάει στο δωμάτιό σας από το άνοιγμα της πόρτας της σόμπας ή από τυχόν αεραγωγούς, το πρόβλημα είναι το βύθισμα της καμινάδας. Το ρεύμα είναι η ροή αέρα από τη σόμπα σας μέχρι την καμινάδα που αφαιρεί καπνό και αέρια όταν ανάβει η φωτιά. Ένα καλό ρεύμα έλκει καθαρό αέρα για να βοηθήσει την καύση καθώς τα απόβλητα αποβάλλονται στην καμινάδα. Εάν το ρεύμα είναι πολύ χαμηλό, η φωτιά είναι δύσκολο να ανάψει και ο καπνός παραμένει στη σόμπα αντί η ροή του αέρα να καθαρίζει την καμινάδα. Το πρόβλημα συχνά οφείλεται στην κακή συντήρηση – αλλά άλλοι παράγοντες όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες ή το λάθος ύψος καμινάδας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το βύθισμα.

Προσωπική ασφάλεια κατά τη φροντίδα της σόμπας σας

Πάντοτε να περιμένετε έως ότου κρυώσει η ξυλόσομπα σας μετά τη χρήση πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε διαδικασία φροντίδας ή συντήρησης. Το άγγιγμα μιας ζεστής σόμπας, ακόμη και όταν φοράτε προστατευτικά γάντια, μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και εγκαύματα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε χημικά, καθαριστικά ή σπρέι κοντά σε καυτή εστία γιατί μπορεί να είναι εύφλεκτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top