Υλικά Συσκευασίας Τροφίμων: Οι Βασικοί Τύποι

Τα τρόφιμα είναι ένα προϊόν που χρειάζεται προσεκτική συσκευασία. Αυτό οφείλεται στους αυστηρούς κανονισμούς και πρότυπα που επιβάλλονται σε σχέση με θέματα υγείας που προκύπτουν από λανθασμένη συσκευασία. Αντίστοιχα, τα υλικά συσκευασίας τροφίμων θα πρέπει να είναι κατάλληλα για να παρέχουν ανώτερη προστασία της υγείας και ευκολία στους καταναλωτές καθώς και χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για τις ανάγκες συσκευασίας σας, υπάρχουν διάφορα υλικά για να διαλέξετε για φαγητό και ποτό:

Ποτήρι: Αυτό είναι ένα είδος υλικού που μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα και μπορεί να ανακυκλωθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στις μηχανικές ιδιότητες. Αν και χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία στη διαμόρφωση, το γυάλινο υλικό συσκευασίας έχει πολύ καλές ιδιότητες φραγμού και στεγανότητα από αέρια και υδρατμούς. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φιαλών και βάζων, τα οποία μπορούν να παστεριωθούν σε υψηλή θερμοκρασία. Αν υπάρχει ένα μειονέκτημα του γυαλιού ως υλικού συσκευασίας για τρόφιμα, αυτό είναι η ευθραυστότητά του. Σπάνε εύκολα όταν υποβάλλονται σε μη ευαίσθητο χειρισμό.

Μέταλλο: Αποτελεί βάση στη συσκευασία εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή κονσερβών, μεταλλικών δίσκων, φύλλων και σακουλών για τρόφιμα. Όπως τα γυαλιά, τα μέταλλα έχουν πολύ καλές ιδιότητες φραγμού, αλλά πρέπει να αποστειρωθούν πριν από τη συσκευασία τροφίμων και ποτών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κατεψυγμένα και ζεστά γεύματα. Τα μειονεκτήματα των μετάλλων ως συσκευασίας τροφίμων περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος, τη διάβρωση για ορισμένους τύπους και την αδιαφάνεια που οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει μέσα.

Χαρτί και χαρτόνι: Αυτά τα υλικά από ξύλο χρησιμοποιούνται κυρίως για ξηρά τρόφιμα όπως ζάχαρη, αλάτι, ψωμί, αλεύρι και άλλα. Το χαρτί είναι ελαφρύ, εκτυπώσιμο εύκολα αλλά διαπερατό από τον αέρα, τους υδρατμούς και τα αέρια. Είναι πολύ φθηνά υλικά και ωστόσο μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Το χαρτί ως υλικό συσκευασίας έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον λόγω της εξαιρετικά βιώσιμης ιδιότητάς του.

Πλαστική ύλη: Οι πλαστικές συσκευασίες για προϊόντα διατροφής γίνονται ευρέως δημοφιλείς ακόμη και για λειτουργία σε φούρνο μικροκυμάτων. Το πλαστικό μπορεί να είναι συνθετικό και βιοδιασπώμενο. Το συνθετικό πλαστικό χαρακτηρίζεται από παραγωγή χαμηλού κόστους, καλές μηχανικές ιδιότητες φραγμού, ελαφρύ, ελαστικό, μπορεί να ανακυκλωθεί αλλά μη βιοδιασπώμενο. Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά υφίστανται ειδική επεξεργασία για να αποσυντίθενται τα υλικά με συγκεκριμένους τρόπους.

Μικτά υλικά (έλασμα): Τα υλικά συσκευασίας αυτού του τύπου αποτελούνται από λίγα λεπτά στρώματα διαφορετικών υλικών όπως μεταλλικό πλαστικό και χάρτινες μεμβράνες. Έχουν επίσης πολύ καλές ιδιότητες φραγμού και η laminate συσκευασία είναι αεροστεγής που αυξάνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Ενεργή και έξυπνη συσκευασία: Υλικά συσκευασίας τροφίμων, που περιέχουν ουσίες που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Οι ουσίες αυτές είναι κυρίως απορροφητές οξυγόνου και αιθυλενίου. Θα μπορούσαν επίσης να είναι ενώσεις που εκπέμπουν ή δεσμεύουν διοξείδιο του οξυγόνου, ρυθμίζουν το νερό, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ουσίες.

Νανοσύνθετα: Είναι συσκευασίες νέας γενιάς με συγκεκριμένες ιδιότητες που βελτιώνουν τις μηχανικές ιδιότητες και τις ιδιότητες φραγμού. Συνήθως εφαρμόζονται στην παραγωγή φιαλών ή μεμβρανών με πολύ χαμηλή διαπερατότητα οξυγόνου και υδρατμών. Αυτό όμως είναι σχετικά ακριβό αλλά μπορεί να ανακυκλωθεί.

Τα τρόφιμα και τα ποτά αξίζουν τα καλύτερα υλικά συσκευασίας λόγω ανησυχιών για την υγεία. Τα οικονομικά ζητήματα δεν πρέπει να διακυβεύουν την ποιότητα της συσκευασίας των τροφίμων. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο την υγεία τους και κάνουν πολύ διακρίσεις σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που φέρνουν στο στομάχι τους. Κατά συνέπεια, τα υλικά συσκευασίας τροφίμων θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη προστασία στα προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σχολιάστε