Τύποι και χρήσεις φιάλης σέλας

Οι φιάλες σέλας είναι ένα vintage αξεσουάρ κυνηγιού και ιπποειδών που χρησιμοποιείται συνήθως από ιππείς τους τελευταίους αιώνες. Εξακολουθούν να είναι αρκετά δημοφιλή και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση υγρών, ιδιαίτερα οινοπνευματωδών ποτών. Οι κυνηγοί και οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων κρατούν ένα όταν βγαίνουν για κυνήγι ή ιππασία στην έρημο. Οι φιάλες σέλας είναι ένα δημοφιλές αντικείμενο αναμνηστικών, με παθιασμένους συλλέκτες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα για να προσθέσουν όλες τις πιθανές ποικιλίες στη συλλογή τους.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τύποι φιαλών σέλας που διατίθενται συνήθως σήμερα – η μία ποικιλία από γυαλί και η άλλη από κασσίτερο. Πολλά παλαιότερα είναι κατασκευασμένα από βαρύ κρύσταλλο, ενώ άλλα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα, μόλυβδο ή ασήμι. Μερικά μπορεί ακόμη και να είναι επαργυρωμένα. Η φιάλη είναι προσαρτημένη στους δακτυλίους D στο μπροστινό μέρος της σέλας. Στερεώνεται στο άλογο με ένα φαρδύ λουρί που περνά κάτω από το πτερύγιο της σέλας και προσαρμόζεται στους ιμάντες της περιφέρειας. Η δερμάτινη θήκη επιτρέπει την προσάρτηση στις περισσότερες σέλες και στις δύο πλευρές. Το σχήμα τέτοιων φιαλών είναι συνήθως κωνικό. Ωστόσο, μερικά μπορεί να είναι ακόμη και ορθογώνια.

Ενώ οι γυάλινες φιάλες σέλας είναι κυρίως απλές εξωτερικά, άλλες έχουν όμορφα περίπλοκα σχέδια χαραγμένα πάνω τους. Μερικοί έχουν ακόμη και ένα σύντομο απόσπασμα ή μια ημερομηνία για μια αξέχαστη περίσταση χαραγμένη πάνω τους. Οι φιάλες της σέλας μπορεί να είναι έγχρωμες ή διαφανείς. Τα κοινά χρώματα είναι το μπλε, το cranberry και το ανοιχτό πράσινο. Οι γυναικείες φιάλες είναι μικρότερες και έχουν σχέδια που είναι πιο περίπλοκα. Η χωρητικότητα της φιάλης κυμαίνεται συνήθως από 300 ml έως 400 ml και το τυπικό ύψος τους είναι 27 cm (11 ίντσες).

Οι φιάλες σέλας κατά παραγγελία συνοδεύονται από χειροποίητη δερμάτινη θήκη σέλας. Η θήκη διατίθεται συνήθως σε δύο χρώματα – μαύρο και καφέ, αν και οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν το χρώμα όπως απαιτείται. Η θήκη ίσως είναι επενδεδυμένη με δέρμα χοίρου. Οι παραδοσιακές φιάλες φυσούνται με το χέρι για να εφαρμόζουν άνετα μέσα στη θήκη. Η φιάλη έχει συνήθως επάργυρο καπάκι για την αποφυγή διαρροής. Ορισμένες φιάλες σέλας διαθέτουν επίσης μια καινοτόμο χοάνη που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να χύνει το υγρό στη φιάλη χωρίς να προκαλείται χάος ή σπατάλη. Οι πιο λειτουργικές φιάλες έχουν επίσης ποτήρια συνδεδεμένα στο καπάκι τους. Αυτά τα κύπελλα επιτρέπουν στον αναβάτη να μοιραστεί ένα ποτό με άλλους αναβάτες.

Η πρακτική χρήση της φιάλης σέλας είναι στο κυνήγι. Είναι ιδανικά όταν κάποιος είναι έξω για σκοποβολή, κατά τη διάρκεια ιπποδρομιών και ακόμη και αθλητικών περιστάσεων. Μπορεί κανείς εύκολα να κουβαλήσει ένα αγαπημένο απόσταγμα για να ζεσταθεί σε κρύο καιρό. Αυτές οι φιάλες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά νερού και άλλων υγρών, αν και χωρίς τη θήκη της σέλας, επειδή προσθέτουν μια δήλωση στυλ. Οι φιάλες σέλας αποπνέουν ποιότητα και διαρκούν μια ζωή. Κάνουν ένα υπέροχο δώρο για σκοπευτές, ιππείς και ανθρώπους που εκτιμούν την πολυτέλεια και τα vintage αντικείμενα.

Αν και αυτές οι φιάλες ήταν ουσιαστικά διαθέσιμες σε καταστήματα που πουλούσαν κυνήγι ή δερμάτινα αξεσουάρ, η έλευση του διαδικτύου σήμαινε ότι πολλοί κατασκευαστές και έμποροι λιανικής έχουν ανοίξει και διαδικτυακούς ιστότοπους. Οι λάτρεις μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο, κάνουν την επιλογή τους και παραγγείλουν τις φιάλες που τους αρέσουν. Εύκολες και γρήγορες επιλογές παράδοσης σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν να πάρουν τα προϊόντα τους σε 1-2 ημέρες.

Σχολιάστε