Τι να κάνετε όταν μια εικόνα δεν χωράει σε κορνίζα

Οι προσαρμοσμένες κορνίζες κατασκευάζουν κορνίζες για να ταιριάζουν σε όλα τα μεγέθη εικόνων, αλλά τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε ένα πλαίσιο που δεν ταιριάζει στην εικόνα σας;

Οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν με ένα πλαίσιο που δεν ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που έχουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν αγοράσει ένα φτηνό πλαίσιο που είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο από την εικόνα που έχουν. Μερικές φορές μπορεί να συμβαίνει όταν ανακυκλώνετε ή επαναχρησιμοποιείτε ένα πλαίσιο που έχει κατασκευαστεί για να ταιριάζει σε μια εικόνα διαφορετικού μεγέθους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν μερικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Οι δύο πιο εύκολες λύσεις, εάν το πλαίσιο είναι μεγαλύτερο από την εικόνα που πλαισιώνεται, είναι είτε να σπάσετε και να κόψετε το πλαίσιο ώστε να ταιριάζει είτε να τοποθετήσετε ένα περίγραμμα ματ για να γεφυρώσετε τη διαφορά μεταξύ της εικόνας και του πλαισίου.

Εάν η εικόνα που πλαισιώνεται απαιτεί γυαλί και όταν το πλαίσιο με λάθος μέγεθος είχε ήδη γυαλί που ταιριάζει στο πλαίσιο, η καλύτερη λύση είναι συχνά να κόψετε ένα περίγραμμα για να ταιριάζει η εικόνα στο πλαίσιο αντί να κόψετε τόσο το πλαίσιο όσο και το ποτήρι. Όταν η εικόνα δεν απαιτεί γυαλί επειδή πρόκειται για λάδι ή ακρυλικό ή κάποιο άλλο αντικείμενο που πρέπει να εκτεθεί, τότε ίσως είναι καλύτερο να κόψετε το πλαίσιο για να ταιριάζει στην εικόνα.

Το σπάσιμο και το κόψιμο του πλαισίου είναι γεμάτο κινδύνους.

Εάν το πλαίσιο είναι ξύλινο, είναι ασφαλέστερη επιλογή να σπάσετε το πλαίσιο και να το επανασυνδέσετε από ό,τι εάν πρόκειται για συνθετικό καλούπι. Τα συνθετικά κουφώματα τείνουν να διαχωρίζονται ελάχιστα και συχνά σπάνε και απομακρύνονται από την πλάγια άρθρωση.

Όταν σπάσετε ένα ξύλινο πλαίσιο που έχει κολληθεί και καρφωθεί V ή καρφωθεί με V, θα πρέπει πρώτα να σπάσετε την ένωση κόλλας είτε σπρώχνοντας την άρθρωση με το στρίψιμο ή μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ένα ξαφνικό δυνατό σκάσιμο χτυπώντας τη γωνία σε μια σταθερή επιφάνεια κάθετα προς η άρθρωση. Εάν κόβετε το πλαίσιο περισσότερο από μερικές ίντσες ή οποιαδήποτε ποσότητα μεγαλύτερη από το πλάτος των νυχιών V, μπορείτε απλώς να κόψετε χονδρικά το πλαίσιο με ένα πριόνι χειρός για να το χωρίσετε και στη συνέχεια να κόψετε ξανά το πλαίσιο με μια νέα μίτρα που το κάνει το σωστό μήκος. Στη συνέχεια, είναι μια απλή διαδικασία να συνδέσετε ξανά το πλαίσιο και να συναρμολογήσετε ξανά την εικόνα.

Η άλλη επιλογή της κοπής μιας σανίδας ματ για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της εικόνας και του πλαισίου είναι μια απλούστερη διαδικασία. Απλώς υπολογίστε τη διαφορά μεταξύ του πλαισίου και της εικόνας και υπολογίστε τα πλάτη των ματιών που απαιτούνται για να ταιριάζει η εικόνα στο πλαίσιο. Αφού κόψετε το στρώμα, η εικόνα μπορεί να αρθρωθεί στο περίγραμμα και να τοποθετηθεί ξανά στο υπάρχον πλαίσιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το πλαίσιο είναι μικρότερο από την εικόνα και αυτό παρουσιάζει μια άλλη σειρά προκλήσεων.

Όταν η εικόνα είναι απλώς μια φωτογραφία ή μια εκτύπωση, μπορεί να ληφθεί απόφαση να περικοπεί η εικόνα ώστε να ταιριάζει στο πλαίσιο. Εάν η εικόνα έχει περικοπή είτε χρηματικής είτε συναισθηματικής αξίας, μπορεί να μην αποτελεί επιλογή και θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου καρέ για την εικόνα.

Εάν η εικόνα είναι εκτύπωση ή φωτογραφία σε χαρτί ή τοποθετημένη σε μια επίπεδη σανίδα στήριξης, μπορείτε να μετρήσετε και να σημειώσετε με ακρίβεια πού πρέπει να κόψετε την εικόνα και στη συνέχεια να την κόψετε χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι χειροτεχνίας και μια ευθεία άκρη. Μια κανονική έκπτωση κορνίζας κόβεται συνήθως με ένα μικρό περιθώριο 2 χιλιοστών για να διευκολύνει την τοποθέτηση του γυαλιού, της εικόνας και της βάσης. Όταν μετράτε την εικόνα, φροντίστε να την κόψετε σε μικρότερο μέγεθος από το σφιχτό μέγεθος έκπτωσης για να επιτρέψετε τη διαστολή και τη συστολή του χαρτιού με την πάροδο του χρόνου. Συνιστάται πάντα να τοποθετείτε την ευθεία άκρη πάνω από την εικόνα ευθυγραμμίζοντάς την με το εσωτερικό της γραμμής που θέλετε να κόψετε. Με αυτόν τον τρόπο, αν γλιστρήσετε με το μαχαίρι, η εικόνα προστατεύεται και θα κόψετε στο τμήμα των απορριμμάτων. Κόψτε την εικόνα σε πολλά περάσματα κόβοντας σταδιακά τον πίνακα ή το χαρτί.

Εάν η εικόνα που κορνιζάρετε είναι ένας τεντωμένος καμβάς και το πλαίσιο είναι μικρότερο από τον πίνακα, έχετε τρεις επιλογές να εξετάσετε. Θα μπορούσατε να αφαιρέσετε τον καμβά από το φορείο και στη συνέχεια να κόψετε το πλαίσιο του φορείου προς τα κάτω για να ταιριάζει στο εξωτερικό πλαίσιο και στη συνέχεια να τεντώσετε ξανά τη ζωγραφική. Μια άλλη εναλλακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν το πλαίσιο είναι ελαφρώς μικρότερο από το βάψιμο είναι να κάνετε την έκπτωση στο πλαίσιο μεγαλύτερη. Για να κάνετε την έκπτωση μεγαλύτερη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δρομολογητή, αλλά μια γρήγορη μέθοδος για μικρές ρυθμίσεις είναι να κόψετε την έκπτωση με ένα μαχαίρι χειροτεχνίας. Κάντε δύο κοψίματα με το μαχαίρι χειροτεχνίας, μία παράλληλη με την όψη του πλαισίου χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα έκπτωση ως οδηγό και μετά κόψτε στις 90 μοίρες από το πίσω μέρος του πλαισίου. Αυτό απαιτεί αρκετές τομές σταδιακά και το κόψιμο ενός μικρού ορθογώνιου τμήματος για να γίνει η έκπτωση ευρύτερη. Αυτή είναι μια απλή τεχνική όταν το ξύλο είναι μαλακό, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο όταν είναι σκληρό ξύλο. Η τρίτη επιλογή είναι να φτιάξετε ένα νέο πλαίσιο στο σωστό μέγεθος.

Μερικές φορές η εξοικονόμηση κόστους από την αγορά μιας φθηνής έτοιμης κορνίζας, που έχει σχεδόν το σωστό μέγεθος, μειώνεται εύκολα από τα πρόσθετα έξοδα κοπής, κοπής ή εκ νέου τεντώματος, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top