Τι είναι η Ανακύκλωση – Διαχωρισμός Πηγών και Μηχανική Διαλογή Οικιακών Απορριμμάτων

Τι είναι η ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία με την οποία τα υλικά συλλέγονται και χρησιμοποιούνται ως «πρώτες ύλες» για νέα προϊόντα.

Υπάρχουν τρία στάδια στην ανακύκλωση: 1. Τα υλικά συλλέγονται. 2. Τα υλικά επεξεργάζονται και κατασκευάζονται σε νέα προϊόντα. 3. Οι καταναλωτές αγοράζουν τα αγαθά που κατασκευάζονται με επανεπεξεργασμένα υλικά.

Τα υλικά είτε διαχωρίζονται και συλλέγονται από την πηγή είτε συλλέγονται χωρίς διαχωρισμό. Το τελευταίο αποκαλείται συχνά απόβλητα μαύρης σακούλας, λόγω του χρώματος των σακουλών που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, προτού προχωρήσουμε περαιτέρω, θα πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να περιέχουν οι μέσες τυπικές αναλύσεις οικιακών απορριμμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λεπτομερείς λίστες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για τα περιεχόμενα αυτών των κάδων και τροχοφόρων τροχών, αλλά εν συντομία τα εξαρτήματα μπορούν να ταξινομηθούν ως σάπια, χαρτί, γυαλί, πλαστικά, μέταλλα, υφάσματα, αδιαχώριστα λεπτά και μη ταξινομημένα υλικά

Οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι χαρτί (και χαρτόνι) και σάπια κλάσματα, και μαζί συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ύλης και της περιεκτικότητας σε υγρασία των αποβλήτων. Τα πλαστικά αποτελούν ένα μεγάλο και αυξανόμενο ποσοστό του όγκου.

Ένας άλλος παράγοντας που συνεισφέρει στη σπατάλη είναι τα απόβλητα του Κέντρου Ανακύκλωσης Οικιακής Χρήσης ή των απορριμμάτων του Civic Amenity. Τα απόβλητα αστικής χρήσης περιέχουν μεγάλες και μεταβλητές αναλογίες απορριμμάτων ξύλου και κήπου, μπάζα κτιρίων, έπιπλα και διάφορα μεγάλα αντικείμενα.Διαχωρισμός Πηγών

Τα προγράμματα ανακύκλωσης διαχωρισμού από την πηγή είναι το χαμηλότερο κόστος και τα πιο βιώσιμα και προτιμώνται. Είναι πιθανό να επικεντρωθούν στα εύκολα αναγνωρίσιμα κλάσματα μετάλλων, γυαλιού και πλαστικών για να παρέχουν καθαρές πρώτες ύλες για ανακύκλωση. Μαζί για τα οικιακά απορρίμματα αυτά μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του υγρού βάρους και παρόμοια αναλογία του ξηρού βάρους των απορριμμάτων.

Το κλάσμα χαρτιού περιλαμβάνει κυρίως χαρτί εφημερίδων, το οποίο διαχωρίζεται εύκολα αλλά είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί οικονομικά, καθώς τείνει να υπάρχει περισσότερο χαρτί διαθέσιμο από την ανακύκλωση από ό,τι χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία. Η υπερβολή που προκύπτει μειώνει την αξία του ανακυκλωμένου υλικού.

Έτσι, ο διαχωρισμός στην πηγή θα είναι αποτελεσματικός μόνο για ένα ποσοστό των απορριμμάτων και δεν θα είναι κατάλληλος παντού. Ορισμένες περιοχές στο κέντρο της πόλης διαπιστώνουν ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων διστάζουν να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που δίνονται, και ορισμένοι τύποι ιδιοκτησίας κάνουν την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Τα παλαιότερα διαμερίσματα, για παράδειγμα, έχουν μόνο έναν αγωγό απορριμμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιοχές, εάν η ανακύκλωση είναι πολύ μεγαλύτερη από 15% έως 2o%, θα χρειαστεί επιπλέον διαχωρισμός των απορριμμάτων. Αυτό ονομάζεται μηχανική διαλογή και πραγματοποιείται σε MRF (Εγκαταστάσεις Ανακύκλωσης Υλικών) και μπορεί επίσης να ονομάζονται εγκαταστάσεις MBT (Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία) όταν περιλαμβάνουν μια μέθοδο βιολογικής επεξεργασίας του σάπιου (οργανικού) περιεχομένου μετά από μηχανική διαλογή.

Μηχανική Διαλογή Οικιακών Απορριμμάτων

Αυτό γίνεται συνήθως για να αυξηθεί η αναλογία του υλικού που διαχωρίζεται, και πολλές από αυτές τις μονάδες διαλογής θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για βελτιωμένα και πολύ υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Η μηχανική διαλογή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για την ανάκτηση πρόσθετων ανακυκλώσιμων υλικών που δεν έχουν ήδη διαχωριστεί στην πηγή ή απλώς για την παροχή καλύτερης πρώτης ύλης για την αποτέφρωση ή την παραγωγή καυσίμου που προέρχεται από απορρίμματα.

Η ξηρή κονιοποίηση και η διαλογή είναι η πιο κοινή για την παροχή ενός ακατέργαστου διαχωρισμού σε ένα υπερμεγέθους εύφλεκτο κλάσμα “χαρτί και πλαστικό” και ένα μικρότερου μεγέθους κλάσμα “σήψης και γυαλιού” για αναερόβια χώνευση ή συμβατική κομποστοποίηση. Η υγρή κονιοποίηση θα κατευθύνει περισσότερο από το χαρτί στο κλάσμα “σήψης και γυαλιού”.

Οι διαχωρισμοί πυκνότητας και οι τεχνικές ταξινόμησης αέρα μπορούν περαιτέρω να διαχωρίσουν και να συγκεντρώσουν το βαρύ γυαλί και το ελαφρύ πλαστικό για να παρέχουν βελτιωμένη ανάκτηση υλικών και ευρύτερο φάσμα ανακτημένων προϊόντων, και υπάρχει μια “ανταλλαγή” μεταξύ της ποιότητας του προϊόντος και της απόδοσης οποιουδήποτε επιλεγμένου κλάσματος .

συμπέρασμα

Υπάρχει μια ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για επέκταση της βιομηχανίας απορριμμάτων, και ακόμη κι αν το κοινό κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την ανακύκλωση, θα πρέπει να πραγματοποιούμε όλο και πιο εξελιγμένο διαχωρισμό απορριμμάτων καθώς αυξάνονται τα ποσοστά-στόχοι. Αυτό θα επιτευχθεί με διαχωρισμό από την πηγή και με τεχνικές μηχανικού διαχωρισμού σε εγκαταστάσεις που ονομάζονται MRFs και MBT Plants. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φυτά θα περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία διαδικασιών από τις οποίες έχουμε αγγίξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το άρθρο και οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στο Τεχνολογία Απορριμμάτων και Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία (MBT).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top