Τα 5R’s στη Διαχείριση Απορριμμάτων

Τα 5 R – Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να θυμόμαστε όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων είναι – Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Ανάκτηση και Αντικατάσταση.

1. Μειώστε – όπου είναι δυνατόν μειώστε την παραγωγή απορριμμάτων. Μπορεί κανείς πάντα να μειώσει την παραγωγή απορριμμάτων ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες:

ένα. Χρησιμοποιήστε ή αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεται – όταν δεν παράγονται απόβλητα, τότε δεν υπάρχουν απόβλητα προς επεξεργασία. Κάντε μια λίστα αγορών πριν πάτε για ψώνια. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζονται. Μην υποκύψετε στον πειρασμό αγοράζοντας τυχαία αντικείμενα.

σι. Αγοράστε αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όπως επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτό θα δημιουργήσει πολύ λιγότερα απόβλητα καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές.

ντο. Καταργήστε την εγγραφή σας από έντυπα ταχυδρομεία και αντ’ αυτού επιλέξτε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ρε. Αγοράστε προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία. Η φανταχτερή και διασκεδαστική συσκευασία δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη ποιότητα προϊόντος.

μι. Πείτε ΟΧΙ στις πλαστικές σακούλες. Μεταφέρετε τις δικές σας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών.

φά. Διαδώστε τη λέξη για τη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή – περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τη μείωση των αποβλήτων σημαίνει λιγότερα απόβλητα που παράγονται.

2. Επαναχρησιμοποίηση – εάν παράγονται απόβλητα, διερευνήστε τη σκοπιμότητα της επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων. Μην πετάτε αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μειώστε τα απόβλητα κάνοντας πλήρη χρήση οποιουδήποτε είδους. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ιδέες για το πώς να επαναχρησιμοποιήσετε αυτά τα καθημερινά κομμάτια.

ένα. Ξαναχρησιμοποιήστε παλιά ρούχα ράβοντας αντικείμενα όπως υφασμάτινες τσάντες, καλύμματα μαξιλαριών, καλύμματα τραπεζιού/καναπέ κ.λπ. Αυτά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως τέτοια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απορρίμματα πανιών για καθαρισμό.

σι. Χρησιμοποιήστε ξανά παλιά ελαστικά στον κήπο ως κούνιες ή ως γλάστρες για την καλλιέργεια μικρών φυτών.

ντο. Χρησιμοποιήστε ξανά γυάλινα μπουκάλια και βάζα ως δοχεία αποθήκευσης μετά τον καθαρισμό και το στέγνωμα.

ρε. Χρησιμοποιήστε ξανά φακέλους κολλώντας ετικέτες πάνω από τη διεύθυνση.

μι. Χρησιμοποιήστε ξανά τις πλαστικές σακούλες ως σακούλες απορριμμάτων.

3. Ανακύκλωση – εάν η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι εφικτή, εξερευνήστε την επόμενη επιλογή ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Καθώς υπάρχει οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που σχετίζεται με τη συλλογή και την ανακύκλωση απορριμμάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο όπου η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων δεν είναι πρακτικά / εφικτή. Τα περισσότερα από τα είδη οικιακής χρήσης και του χώρου εργασίας μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά με λίγη προσπάθεια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης:

ένα. Διατηρήστε τα ανακυκλώσιμα δοχεία απορριμμάτων σε στρατηγικές τοποθεσίες στο σπίτι / στο χώρο εργασίας. Αυτό θα ενισχύσει την καλύτερη συμμετοχή όλων στη διαδικασία ανακύκλωσης.

σι. Μην πετάτε κάτι έξω μόνο και μόνο επειδή είναι παλιό ή σπασμένο. Επισκευάστε το και επαναχρησιμοποιήστε το για χρήση ξανά.

ντο. Ανακυκλώστε τα υπολείμματα τροφίμων με κομποστοποίηση χρησιμοποιώντας κάδους κομποστοποίησης.

4. Ανάκτηση – μπορεί να είναι δυνατή η ανάκτηση υλικών ή ενέργειας από απόβλητα που δεν μπορούν να περιοριστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Για παράδειγμα, η Σουηδία παράγει με επιτυχία βιοαέριο και μαζούτ από απόβλητα και σκουπίδια.

5. Αντικαταστήστε – υιοθετήστε φιλικά προς το περιβάλλον αγαθά ή τρόπους ζωής, όπως χρήση μαντήλι αντί για χαρτομάντιλα, ταξίδια με δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για ιδιωτικά αυτοκίνητα, περπάτημα ή ποδήλατο για μικρές αποστάσεις μετακίνησης, υιοθέτηση car-pooling για μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων αντί για αυτοοδήγηση και τα λοιπά.

Η συνήθεια είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι θέμα συνήθειας. Η αγορά ανεπιθύμητων αντικειμένων, η χρήση χαρτομάντιλων αντί για μαντήλι/υφασμάτινες χαρτοπετσέτες είναι όλες οι συνήθειες που έχουν ριζώσει μέσα μας. Το κόλπο έγκειται στην αλλαγή αυτών των συνηθειών σε συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον, ένα δύσκολο έργο για οποιονδήποτε, αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για έναν καλύτερο κόσμο. Με άλλα λόγια, τα 5 R θα πρέπει να εφαρμόζονται ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top