Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το ενυδρείο σας γλυκού νερού είναι να το διατηρήσετε τακτοποιημένο και καθαρό. Η παροιμία λέει ότι όταν φροντίζετε τα ψάρια του γλυκού νερού σας, είναι πιο εύκολο να αποτρέψετε την ασθένεια παρά να θεραπεύσετε τα άρρωστα ψάρια. Η καθημερινή συντήρηση του ενυδρείου γλυκού νερού δεν περιλαμβάνει μόνο τον καθαρισμό των πάντων, αλλά πρέπει επίσης να ελέγξετε τα ψάρια του γλυκού νερού σας για σημάδια άγχους και ασθένειας. Όσο νωρίτερα εντοπίσετε ένα άρρωστο ψάρι και αρχίσετε να δίνετε ιδιαίτερη φροντίδα σε αυτό το ψάρι, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει και τόσο λιγότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί η ασθένεια σε άλλα ψάρια.
Η συντήρηση του γλυκού νερού περιλαμβάνει εβδομαδιαία έως μηνιαία ρουτίνα καθαρισμού. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα καθαρισμού συνίστανται στη χρήση κενού ή σιφονιού νερού, αλλαγή νερού, αφαίρεση φυκιών, δοκιμή του νερού και αλλαγή φίλτρων.
Καθημερινή Συντήρηση
Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας ρουτίνας σίτισης για να ελέγξετε μερικά πράγματα στη δεξαμενή σας. Παρατηρήστε και κοιτάξτε τα ψάρια σας. Αφιερώστε τουλάχιστον λίγα λεπτά για να τα παρακολουθήσετε κάθε μέρα. Γνωρίστε την εμφάνισή τους καθώς και τη συμπεριφορά τους. Μόλις εξοικειωθείτε με αυτά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα. Ελέγχετε τη θερμοκρασία της δεξαμενής κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε κατάλληλο επίπεδο και ότι ο θερμαντήρας λειτουργεί σωστά. Εφόσον η θερμοκρασία παραμένει σε ένα εύρος 3 ή 4 βαθμών, τα ψάρια σας θα πρέπει να κάνουν μια χαρά, αλλά αν ποικίλλει περισσότερο από αυτό, θα θελήσετε να επιθεωρήσετε τη θερμάστρα σας και ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε μια νέα. Ο έλεγχος του φίλτρου πρέπει να είναι ένα άλλο μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας συντήρησης. Πολλά φίλτρα θα λειτουργούν αξιόπιστα για χρόνια και χρόνια, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο λειτουργεί ακόμα και ότι το νερό ρέει με τον ίδιο ρυθμό όπως συνήθως. Ένα φίλτρο που είναι μερικώς βουλωμένο ή έχει σταματήσει να λειτουργεί εντελώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ψαριών σας.
Εβδομαδιαία Συντήρηση
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια δεξαμενή ψαριών είναι η συσσώρευση απορριμμάτων. Η συσσώρευση απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα επειδή μπορεί να κάνει μια δεξαμενή να φαίνεται βρώμικη, αλλά φέρνει επίσης ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα: την αμμωνία. Αυτή η ουσία παράγεται από τα ψάρια και από τα βακτήρια που διασπούν τα απόβλητα, τα μη φαγωμένα τρόφιμα και άλλα πράγματα στο νερό. Ένας τρόπος για να περιορίσετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων στο ελάχιστο είναι να κάνετε συχνές αλλαγές νερού. Οι τακτικές, μερικές αλλαγές νερού είναι απαράμιλλες ως προς την ικανότητά τους να διατηρούν τη δεξαμενή φρέσκια και τα ψάρια σας υγιή. Οι συστάσεις σχετικά με το πόσο νερό πρέπει να αλλάζει κατά τη διάρκεια κάθε αλλαγής νερού ποικίλλουν πολύ. Τείνω να κάνω 30% αλλαγές νερού μία φορά το μήνα, αλλά αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη δεξαμενή ψαριών. Μερικοί μπορεί να απαιτούν πιο συχνές αλλαγές νερού και περισσότερο από το νερό που ανταλλάσσεται. Είχα δεξαμενές ψαριών όπου έκανα αλλαγές νερού δύο φορές το μήνα. Θυμηθείτε να βεβαιωθείτε πάντα ότι το νερό αντικατάστασης έχει την ίδια θερμοκρασία με το νερό που αφαιρέσατε για να μην σοκάρετε τα ψάρια σας.
Ο καθαρισμός των φυκιών από το ποτήρι μία φορά την εβδομάδα θα διατηρήσει τη δεξαμενή σας καθαρή και θα διευκολύνει την προβολή των ψαριών σας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα φύκια δεν είναι κακό, επομένως είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε μόνο τα τζάμια που χρησιμοποιείτε για προβολή και να καθαρίζετε άλλα λιγότερο συχνά. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για χρήση του σιφονιού κενού ή νερού, η διατήρηση του χαλικιού χωρίς υπολείμματα θα επιτρέψει στο φίλτρο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Για να σκουπίσετε το χαλίκι, χρησιμοποιήστε ένα σιφόνι με ένα χαλικοσωλήνα στο άκρο, βυθίζοντας το σωλήνα στο υπόστρωμα. Τείνω να το κάνω αυτό περισσότερο σε μηνιαία βάση, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κάνετε δύο φορές το μήνα επίσης.
Μηνιαία Συντήρηση
Ο μηνιαίος καθαρισμός του φίλτρου μπορεί να γίνει με ένα απαλό ξέπλυμα με νερό από τη δεξαμενή και θα πρέπει να είναι επαρκής για να καθαρίσει το φίλτρο από τυχόν βουλώματα. Ο μηνιαίος καθαρισμός τζαμιών είναι επίσης απαραίτητος για τη μηνιαία συντήρηση. Είτε έχετε γυάλινη επιφάνεια είτε κουκούλα στη δεξαμενή σας, οποιοδήποτε κάλυμμα δεξαμενής θα απαιτεί τακτικό καθαρισμό. Το εξωτερικό θα είναι σκονισμένο και το εσωτερικό μπορεί να έχει συσσωρευμένες εναποθέσεις ασβεστίου και φύκια, ιδιαίτερα κοντά στο φως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά το κάλυμμα εάν διατηρείτε ζωντανά φυτά στη δεξαμενή, καθώς η συσσώρευση θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα φωτός που φτάνει στα φυτά.