Ίσως δηλώνω το προφανές, αλλά είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Μητέρα Φύση δεν είναι πλέον πολύ υγιής. Ως είδος, έχουμε συμβάλει σε αυτήν την πραγματικότητα, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες των πράξεών μας. Δεν σκεφτόμαστε. Μέσω της άγνοιας, έχουμε σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Δεν έχουμε πλέον έναν κόσμο που να έχει ένα υγιές σύστημα Eco.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή του εύθραυστου περιβάλλοντος μας είναι πάρα πολλοί για να αναφερθούν. Μερικά περιλαμβάνουν τη ρύπανση από τη βιομηχανία, τα καυσαέρια από μηχανοκίνητα οχήματα, την υπερβολική χρήση φυσικών πόρων, την απώλεια της αυτοφυούς βλάστησης και την έλλειψη ανακύκλωσης. Διαβάζουμε για την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η καλλιεργήσιμη γη έχει γίνει έρημος. Οι αγρότες χάνουν τα προς το ζην. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε. Η ανεξαρτησία έχει μετατραπεί σε εξάρτηση από οργανισμούς βοήθειας και φιλανθρωπίες.
Οι παγκόσμιες φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορούν μόνο να κάνουν τόσα πολλά για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο. Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετοί οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στη βελτίωση των λειτουργιών τους. Τα πλούσια κράτη παρέχουν κάποιο βαθμό βοήθειας, αλλά τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των υποδομών. Η ανάπτυξη και οι πωλήσεις όπλων υπερτερούν κατά πολύ των κρατικών δωρεών. Φαίνεται ότι όλα έχουν χαθεί. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν εάν τα άτομα και ολόκληρες κοινότητες αποφασίσουν να δημιουργήσουν θετικές δράσεις.
Αυτή τη στιγμή είμαι κάτοικος μιας μικρής υποδιαίρεσης που ονομάζεται Villa Park στην πόλη του Νταβάο: Φιλιππίνες. Ένας πραγματικός τροπικός παράδεισος μπορεί να σκεφτεί κανείς. Αυτό δεν είναι έτσι. Όπου περπατάω, βλέπω σκουπίδια που έχουν πεταχτεί στο έδαφος από άτομα που απλώς δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους. Αποτσίγαρα, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες για ψώνια και πλαστικά περιτυλίγματα από σνακ. Αυτό δεν είναι ένα αξιοσημείωτο θέαμα. Αυτό είναι ρύπανση. Αυτό δεν πρέπει να είναι πραγματικότητα. Έχω εκφράσει συχνά απογοήτευση σε σχέση με αυτό το θέμα και συχνά αναρωτιέμαι τι μπορώ να κάνω για να προσπαθήσω να δημιουργήσω θετική αλλαγή.
Μόλις άρχισα να σκέφτομαι ότι οι σκέψεις μου δεν είχαν καμία ισχύ, κάτι συνέβη. Μιλούσα με τον γείτονά μου τις προάλλες και μου είπε ότι οι ντόπιοι στο προάστιο μου θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν το τοπικό τους περιβάλλον. Λίγοι μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία ανακύκλωσης που θα μειώσει τα σκουπίδια και θα δημιουργήσει εισόδημα μέσω της πώλησης γυαλιού, πλαστικού και παλιοσίδερων. ΔΕ: άδεια δοχεία τροφίμων και ποτών. Συζητήσαμε σοβαρά την ανάγκη για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν την κομποστοποίηση χρησιμοποιώντας υπολείμματα λαχανικών και μοσχεύματα γκαζόν. Με την εκπαίδευση, οι οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν έναν κήπο με φρούτα και λαχανικά στην μπροστινή αυλή. Αυτό θα εξοικονομήσει χρήματα. Αυτό θα προσφέρει μια πιο υγιεινή διατροφή. Αυτό θα είναι ένα παράδειγμα ανθρώπων που δημιουργούν θετικές αλλαγές προς όφελος του περιβάλλοντος.
Η φροντίδα για το περιβάλλον είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να μάθουν οι ντόπιοι μέσω των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα τοπικά σχολεία, καθώς και των συναντήσεων της κοινότητας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν για το διαχωρισμό βιοαποδομήσιμων και μη βιοαποδομήσιμων υλικών. Κάθε εβδομάδα, οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν τα άδεια πλαστικά μπουκάλια και τα μεταλλικά τους δοχεία μαζί με χρησιμοποιημένο χαρτί/χαρτί και να τα τοποθετούν σε ένα καθορισμένο δοχείο που θα βρίσκεται σε μια άκρη του κοινοτικού κήπου. Θα υπάρχει επίσης ένας σωρός κομποστοποίησης. Αυτό θα βοηθήσει στην καλλιέργεια λαχανικών. Αυτό θα μειώσει το ποσό των χρημάτων που πρέπει να ξοδέψουν οι άνθρωποι για την αγορά τροφίμων. Τα χρήματα που θα αποκτηθούν από την πώληση γυαλιού και μετάλλου θα βοηθήσουν αυτό το έργο να επεκταθεί: ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξία της ανακύκλωσης.
Σε σχέση με τη χρήση κομπόστ: Αυτό μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα για την καλλιέργεια των καλλιεργειών. Αυτός ο προβλεπόμενος κοινόχρηστος κήπος θα γίνει ένα πράσινο και υγιές μίνι-οικολογικό σύστημα. Αυτό θα παρέχει ένα φυσικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί και να αποκατασταθεί το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να κάθεσαι και να περιμένεις από τους άλλους να δώσουν λύσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν τώρα. όχι κάποια άλλη μελλοντική ημερομηνία.
Ως κοινωνική πρωτοβουλία, αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους σε υψηλότερο βαθμό. Όσοι σε αυτήν την υποδιαίρεση ζουν σε απόλυτη φτώχεια θα μπορούν να μοιράζονται αυτό που καλλιεργείται. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο υγιεινής διατροφής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Θα μάθουν πώς να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά. Αυτό είναι αυτοενδυνάμωση. Αυτή είναι η κοινωνική αλλαγή.
Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να μάθουν ότι το να πετάς σκουπίδια στο έδαφος είναι ανθυγιεινό και αντιαισθητικό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκουπίδια είναι ένας άμεσος σύνδεσμος με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να πιεστούν για να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων σε περισσότερες περιοχές. Αυτό θα βοηθούσε τουλάχιστον να ενθαρρυνθούν τα άτομα να πετάξουν τα προσωπικά τους απορρίμματα με σωστό τρόπο. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ανακύκλωση και η σωστή απόρριψη απορριμμάτων και σκουπιδιών στην πόλη του Νταβάο είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν βλέπω πολλούς να συμμορφώνονται πραγματικά με αυτό το διάταγμα: με κίνδυνο στερητική της ελευθερίας και οικονομικές κυρώσεις.
Πρέπει να γίνουν πολλά για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το άρθρο περιγράφει ένα μικρό έργο που είναι μια πρωτοβουλία απλών ανθρώπων. Άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές κάνοντας την περιοχή τους ένα πιο υγιεινό μέρος για να ζήσουν. Όταν αυτό το κοινοτικό έργο προωθείται μέσω των μέσων ενημέρωσης και των δημόσιων συναντήσεων, άλλες κοινότητες σε ολόκληρο το έθνος των Φιλιππίνων μπορεί να εμπνευστούν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, αυτή η ανάγκη για προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος του πλανήτη είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει και να νικήσει αυτή την πρόκληση; Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου.
Geoff Dodson.24/06/2012