Πώς θα υπήρχαμε ποτέ χωρίς το νέον;

Νέο

Όλοι έχουμε δει τη χρήση νέον. Από την άλλη, τι γνωρίζουμε για το στοιχείο νέον; Τι είναι αυτό? Πού βρίσκεται; Πώς το φέρνουμε σε χρησιμοποιήσιμη μορφή; Ποια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του;

Το νέο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται σε αέρια μορφή. Το νέον είναι σπάνιο στη Γη, ωστόσο, είναι αρκετά άφθονο στο σύμπαν. Στην πραγματικότητα, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των πιο άφθονων στοιχείων στο σύμπαν. Η Γη έχει λιγότερα λόγω του μικρού βάρους του νέον και της εγγενούς χημικής φύσης του. Το ηφαιστειακό αέριο περιέχει μεγάλες ποσότητες νέον.

Η ατμόσφαιρά μας περιέχει λίγο νέον και μπορεί να εξαχθεί με μια μέθοδο που ονομάζεται απορρόφηση. Σε αυτή τη μέθοδο ο αέρας είναι εξαιρετικά ψυχρός σε θερμοκρασίες κάτω των 441 βαθμών F και έτσι γίνεται υγρό. Όταν αυτό περάσει πάνω από κάρβουνο, τα μόρια νέον κολλάνε στο κάρβουνο. Εάν η θερμοκρασία είναι αυξημένη, το νέον μπορεί να “βράσει” και να συλληφθεί. Δεδομένου ότι ο αέρας δεν περιέχει τόσο πολύ νέον, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε 88.000 λίβρες υγροποιημένου αέρα για να λάβετε ένα κιλό νέον.

Το νέον είναι ένας πρώτης τάξεως αγωγός του ηλεκτρισμού και λόγω αυτού και του γεγονότος ότι έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εκπέμπει ένα φως που είναι ορατό σε μεγάλες αποστάσεις οι πιο συχνές χρήσεις του είναι σε φάρους αεροπλάνων, σε λάμπες και σε διαφημιστικές πινακίδες. Μερικοί πιλότοι ανέφεραν ότι είδαν φάρους νέον είκοσι μίλια μακριά, όταν τους ήταν αδύνατο να δουν άλλου είδους φώτα. Το φως νέον φαίνεται μέσα από την ομίχλη.

Υπάρχουν δύο τύποι νέον που χρησιμοποιούνται συνήθως. Ο ένας είναι οι λαμπτήρες εκκένωσης που είναι μικρού μεγέθους και μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλή τάση. Οι δημοφιλείς χρήσεις αυτών των λαμπτήρων είναι στον εξοπλισμό δοκιμών κυκλώματος και στους δείκτες ενεργοποίησης. Ο άλλος τύπος λειτουργεί σε πολύ υψηλή τάση και χρησιμοποιείται ευρέως σε διαφημιστικές επιγραφές. Το νέον χρησιμοποιείται στο εμπόριο ως δημοφιλές ψυκτικό μέσο επειδή είναι λιγότερο ακριβό από το ήλιο. Σε υγρή μορφή είναι πολύ ακριβό και δύσκολο να αποκτηθεί όταν χρησιμοποιείται για σκοπούς δοκιμής.

Τα φωτεινά κόκκινα σημάδια που βλέπουμε είναι γυάλινοι σωλήνες διαμορφωμένοι σε γράμματα ή αριθμούς και γεμάτοι με αέριο νέον. Μερικές σταγόνες υδραργύρου προστίθενται στο ποτήρι για να παράγουν μπλε φως στα σημάδια. Όταν αφαιρεθεί όλος ο αέρας από τους γυάλινους σωλήνες και γεμίσουν με νέον, δημιουργείται λάμπα νέον. Η αποστολή ηλεκτρικού ρεύματος από το ηλεκτρόδιο στο ένα άκρο του σωλήνα μέσω του νέον σε ένα δεύτερο ηλεκτρόδιο κάνει το αέριο να λάμπει φλογερό κόκκινο. Οι λαμπτήρες νέον, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, δεν έχουν νήματα, αφού είναι το αέριο που λάμπει. Χρειάζεται μόνο ένα τέταρτο νέον για να φωτίσει 200-300 πόδια γυάλινων σωλήνων.

Αυτό το φως χτυπά μια ποικιλία από φωσφορίζοντα υλικά που εκπέμπουν φως τα οποία είναι επικαλυμμένα στο εσωτερικό του γυάλινου σωλήνα παράγοντας έτσι διάφορα χρώματα. Για να δημιουργήσετε ένα μπλε φως, το γυαλί παραμένει διαυγές. Για τη δημιουργία ειδικών χρωματικών εφέ μερικές φορές χρησιμοποιούνται αέρια ξένον, κρυπτόν και ήλιο.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νέον, ιδιαίτερα λόγω της εκτεταμένης χρήσης του στη διαφήμιση, καθώς και μιας σειράς άλλων ευεργετικών χρήσεων. Αυτό καθιστά την παραγωγή νέον μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση ως επί το πλείστον. Ο κίνδυνος με το νέον εμφανίζεται όταν αφήνεται να φτάσει σε υψηλές συγκεντρώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκτοπίζει το οξυγόνο στους πνεύμονες των ανθρώπων που συνήθως οδηγεί σε θάνατο.

Για εμπορικούς σκοπούς το νέο λαμβάνεται από τον αέρα, Για βιομηχανική χρήση το νέον παράγεται με κλασματική απόσταξη υγρού αέρα μέσω της κρυογονικής μεθόδου. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Το καθαρό νέον κοστίζει 33 $. ανά 100 γραμμάρια. Το νέον, λόγω των πολλών χρήσιμων πλεονεκτημάτων του, έχει γίνει μέρος της αμερικανικής ζωής. Είναι λυπηρό που διατίθεται μόνο σε μικρές ποσότητες αφού η ζήτηση για νέον είναι πολύ μεγάλη.

Χωρίς νέον δεν θα υπήρχαν πινακίδες νέον που θα έβλαπταν το κοινό και τις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η πλειονότητα της χρήσης νέον αφορά επιγραφές νέον που παράγουν έσοδα για τις επιχειρήσεις και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για τον αγοραστή, η απουσία τους θα ήταν επιβλαβής και για τα δύο μέρη. Πράγματι, υπάρχουν πολλές άλλες πολύτιμες χρήσεις νέον που δεν είναι ευρέως γνωστές στο κοινό. Η χρήση του νέον σε σωλήνες κυματομετρητή, τηλεοπτικούς σωλήνες και λέιζερ ηλίου-νέον θα χαθεί. Επιπλέον, η χρήση του σε ορισμένες εφαρμογές ψύξης αντί του ακριβότερου υγρού ηλίου θα χαθεί.

Σχολιάστε