Πώς η ανακύκλωση UPVC μας κάνει πιο πράσινους;

Όλοι χρησιμοποιούν υλικά κατασκευασμένα από πλαστικό, αλλά δεν γνωρίζουν πολλοί για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Γι’ αυτό πολλά πλαστικά μπουκάλια και σακούλες καταλήγουν σε κάδο απορριμμάτων αντί να τοποθετηθούν σε ειδικά πλαστικά δοχεία ανακύκλωσης. Ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά και γιατί είναι τόσο σημαντική η ανακύκλωση ενός μικρού πράγματος, όπως ένα πλαστικό μπουκάλι ή μια τσάντα. Λοιπόν, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι όλη η ανακύκλωση PVC βοηθά το περιβάλλον, επειδή το υλικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανακυκλωμένων προϊόντων, χωρίς να απελευθερώνει τις εκπομπές που είναι τόσο επιβλαβείς για το περιβάλλον και που υπάρχουν κατά την παραγωγή ενός νέου πλαστικού μπουκαλιού ή τσάντα. Η ανακύκλωση πολυμερών είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, όπως τα πλαστικά είναι πολυμερή.

Εκτός από το πλαστικό, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, υπάρχουν και άλλα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα, από την εφημερίδα σας μέχρι ένα άδειο κουτάκι με ντομάτες μπορούν να ανακυκλωθούν. Φυσικά, τα πλεονεκτήματα είναι δύσκολο να αγνοηθούν, αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και προτιμούν να την αγνοούν εντελώς, νομίζοντας ότι δεν έχει καμία διαφορά. Ας δούμε λοιπόν ακριβώς ποια άλλα πλεονεκτήματα προσφέρει η ανακύκλωση και πώς βοηθάει το περιβάλλον.

Πρώτα απ ‘όλα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ανακύκλωση πλαστικού εξαλείφει τις εκπομπές που απελευθερώνονται όταν δημιουργείται ένα νέο πλαστικό αντικείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας και πετρελαίου. Ναι, αυτό είναι σωστό, η ανακύκλωση πλαστικού εξοικονομεί πολύ λάδι, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη όταν σταματήσετε να σκεφτείτε από τι κατασκευάζονται τα πλαστικά μπουκάλια. Αν δεν το ξέρατε ήδη, ένα πλαστικό μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από λάδι, οπότε η ανακύκλωση ακόμη και του μικρότερου πλαστικού μπουκαλιού επιστρέφει μέρος του λαδιού που χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες εργασίες. Μιλάμε για το ίδιο λάδι εδώ που χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία βενζίνης και ξέρετε πόσο ακριβό είναι το λάδι και ότι είναι περιορισμένος πόρος.

Αναφέραμε προηγουμένως ότι εξοικονομείται και ενέργεια, καθώς για την ανακύκλωση ενός τόνου πλαστικού εξοικονομείται η χρήση ενέργειας δύο ανθρώπων για έναν ολόκληρο χρόνο. Προσθέστε σε αυτό το εξοικονομημένο νερό και τις πολλές χιλιάδες λίβρες πετρελαίου που εξοικονομήθηκαν ανά τόνο πλαστικού που ανακυκλώνεται και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η ανακύκλωση βοηθά το περιβάλλον.

Έτσι, την επόμενη φορά που πρόκειται να πετάξετε ένα πλαστικό μπουκάλι στον κάδο απορριμμάτων, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε όλα τα οφέλη που θα έχει η ανακύκλωση και αποθηκεύστε το σε μια πλαστική σακούλα για να το μεταφέρετε σε ένα σημείο ανακύκλωσης. Η εύρεση ενός κοντινού σημείου ανακύκλωσης μπορεί να είναι πρόβλημα για εσάς, όπως και για πολλούς άλλους ανθρώπους, αλλά προσπαθήστε να μην σας αποτρέψει από την ανακύκλωση. Απλώς αποθηκεύστε τα αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν σε διαφορετικές σακούλες, όπως κάνετε με τα πλαστικά μπουκάλια, και την επόμενη φορά που θα είστε ελεύθεροι, απλώς μεταφέρετέ τα όλα στο σημείο ανακύκλωσης, αντί να κάνετε ένα ταξίδι κάθε εβδομάδα περίπου.

Κάθε λίγο βοηθάει και τίποτα δεν είναι πολύ μικρό για να ανακυκλωθεί, γι’ αυτό προσπαθήστε να σκεφτείτε το καλό του πλανήτη και κάντε το δικό σας. Εάν όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παραπάνω δεν σας πείσουν, ίσως το γεγονός ότι τα ανακυκλωμένα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν σε χαμηλότερη τιμή από αυτή των κανονικών προϊόντων. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι μια κασέτα εκτυπωτή που είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό και η οποία πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Απλώς έχετε κατά νου ότι ακόμη και αντικείμενα όπως δοχεία εκτυπωτών και μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν, επομένως προτού πετάξετε οτιδήποτε έξω, απλώς ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν υπάρχει κάποια αναφορά ότι είναι ανακυκλώσιμο. Φροντίστε επίσης να πείτε στους άλλους τα οφέλη Ανακύκλωση PVC φέρνει, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν και την ανακύκλωση πολυμερών. Μπορείτε να είστε περήφανοι που βοηθάτε το περιβάλλον, που παίζετε τον ρόλο σας στην εξοικονόμηση πολύτιμων περιορισμένων και φυσικών πόρων όπως το πετρέλαιο, και ότι επίσης πείθετε και άλλους να το κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top