Πώς η Αγιουρβέδα μπορεί να ρυθμίσει τη χοληστερόλη

Κατανόηση της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά για μια υγιή ζωή. Είναι το δομικό συστατικό που απαιτείται για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών, βιταμίνης D, ορμονών και ουσιών που βοηθούν στην πέψη. Αυτή η κηρώδης ουσία βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το επίπεδο της χοληστερόλης αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικό εύρος των 200 mg/dl. Οι σταθερές μετρήσεις υψηλής χοληστερόλης προκαλούν πρόβλημα στην καρδιά όταν η περίσσεια χοληστερόλης εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Σε μια χρονική περίοδο, οδηγεί μια κατάσταση που ιατρικά ονομάζεται αθηροσκλήρωση, πρόδρομος της καρδιακής προσβολής.

Πριν εμβαθύνουμε περισσότερο, ας καταλάβουμε λίγο περισσότερο τη χοληστερίνη. Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω του αίματος που συνδέεται με μια λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν τρεις τύποι χοληστερόλης στο σώμα – LDL, HDL και VLDL. Η LDL (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας) που μερικές φορές αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, HDL (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας) που είναι επίσης γνωστή ως καλή χοληστερόλη και VLDL (λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας) και περιέχει την υψηλότερη ποσότητα τριγλυκεριδίων. Το να έχετε χαμηλή LDL και υψηλή HDL με συνολικό αριθμό χοληστερόλης κάτω από 200 mg/dl είναι υγιές. Εάν τα επίπεδα ξεπερνούν τα 240mg/dl, είναι υψηλή χοληστερόλη και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Αιτιακοί παράγοντες

Μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε υψηλή χοληστερόλη είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κληρονομικότητα. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη όπως βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά με δέρμα, μεγάλα ψάρια από τις βαθιές θάλασσες με πολλά λιπαρά. Τα μαγειρικά έλαια φυτικής προέλευσης όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας περιέχουν επίσης περισσότερα κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λίπη χρησιμοποιούνται συχνά σε τηγανητά τρόφιμα και επιδόρπια όπως κέικ και μπισκότα. Τα τρανς λιπαρά, μέρος και πακέτο συσκευασμένων τροφίμων και φαστ φουντ είναι επίσης ένας σημαντικός ένοχος. Με την αύξηση της ηλικίας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση συχνά την πυροδοτεί. Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επίπτωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χοληστερίνη είναι ένας από τους κύριους λόγους για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Συνολικά, η αυξημένη χοληστερόλη εκτιμάται ότι προκαλεί 2,6 εκατομμύρια θανάτους (4,5% του συνόλου) και 29,7 εκατομμύρια έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία (DALYS), ή 2,0% των συνολικών DALYS.

Συμβατικά φάρμακα

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συχνά εφ’ όρου ζωής για τη θεραπεία της χοληστερόλης. Ορισμένα από αυτά, όπως η στατίνη, έχουν αναφέρει παρενέργειες*. Αυτά περιλαμβάνουν μυϊκή καταπόνηση, ηπατική βλάβη, νευρολογικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές και λίγα άλλα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναφέρονται σε όλους τους ασθενείς.

Τα ρεύματα εναλλακτικής ιατρικής όπως η Αγιουρβέδα έχουν πιο ελκυστικούς τρόπους θεραπείας για την υψηλή χοληστερόλη. Όντας ένας ολιστικός τρόπος ιατρικής, η Αγιουρβέδα επικεντρώνεται στη θεραπεία ολόκληρου του σώματος των doshas (vata, pitta ή kapha – τα τρία χιούμορ του σώματος) που οδηγούν σε υψηλή χοληστερόλη. Κάθε σώμα έχει διαφορετικό συνδυασμό των dosha. Ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι λύσεις της Αγιουρβέδα για τη χοληστερόλη

Οι πραγματείες της Αγιουρβέδα μηδενίζουν τη διαδικασία πέψης για πολλές παθήσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης. Η ακατάλληλη πέψη που προκύπτει από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της LDL και να μειώσει την HDL. Η ακατάλληλη πέψη μπορεί να προκληθεί από μειωμένους χολικούς χυμούς και πεπτικά ένζυμα ή από τοξικές χημικές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, υπάρχουν 13 διαφορετικοί τύποι agnis (πεπτική φωτιά) που ελέγχουν την πέψη. Μια ανισορροπία σε οποιοδήποτε από αυτά προκαλεί απόκλιση στην ποσότητα και την ποιότητα των λιπιδίων και κατά συνέπεια της χοληστερόλης.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες στη θεραπεία κατευθύνονται για να διατηρηθούν αυτές οι «αγνή» σε λεπτή ισορροπία για να διατηρηθεί η πέψη των τροφών, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και η απέκκριση των αποβλήτων σε τέλεια τάξη.

Αποτοξίνωση

Πριν ξεκινήσει σοβαρά η θεραπεία, ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Για την αποτοξίνωση του οργανισμού ακολουθούνται διάφορες μέθοδοι. Το Svedanam ή το ατμόλουτρο είναι μια τέτοια θεραπεία όπου τα φαρμακευτικά βότανα εφαρμόζονται στο σώμα πριν από το ατμόλουτρο. Το Triphala είναι ένα δημοφιλές αγιουρβεδικό φάρμακο που λαμβάνεται εσωτερικά κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για μια εβδομάδα. Καθαρίζει τα έντερα και προετοιμάζει το σώμα για περαιτέρω θεραπεία.

Θεραπεία

Οι μέθοδοι θεραπείας χρησιμοποιούν διάφορα βότανα και φάρμακα. Μερικά από αυτά είναι συνήθως χρησιμοποιούμενα βότανα και μπαχαρικά. Ο Άγιος Βασίλειος ή Tulsi όπως είναι γνωστό στην Ινδία διαλύει τις εναποθέσεις πλάκας της επιπλέον χοληστερόλης στις αρτηρίες, ενώ η κουρκουμίνη longa (κουρκουμάς) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL. Σε μελέτες σε ζώα, ένα εκχύλισμα κουρκουμά μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και κράτησε την «κακή» χοληστερόλη LDL από τη συσσώρευση στα αιμοφόρα αγγεία.

Βότανα όπως η μηδική αποτελούν μέρος φαρμάκων για τον καθαρισμό των αρτηριών. Το Yograj guggulu (Commiphora wightii) διατηρεί υγιή μεταβολισμό και βοηθά στην αποσυμφόρηση των αρτηριών. Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Η Arjuna (Terminalia arjuna) είναι ένα άλλο βότανο που έχει αποδείξει την επίδρασή του σε όλες τις καρδιακές παθήσεις. Τα Hridayanrva rasa, Prabhakara vati και mrigamdavasa είναι μερικά από τα κοινά φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη.

Καθεστώς Διατροφής

Αλλά το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης είναι η υιοθέτηση ενός αυστηρού σχήματος διατροφής και τουλάχιστον 30 λεπτών αυστηρής άσκησης. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών. Μια δίαιτα με περισσότερες φυτικές ίνες και νερό είναι επιθυμητή καθώς βοηθά στην καλύτερη πέψη, απορρόφηση και απέκκριση. Κόψτε το ποτό και το κάπνισμα, εάν είναι δυνατόν. Η γιόγκα, εάν ασκείται καθημερινά, βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης σε κάποιο βαθμό. Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν:

  1. Αυξήστε την πρόσληψη σκόρδου και κουρκουμά στα τρόφιμα.

  2. Συμπεριλάβετε τα λάχανα στη διατροφή σας.

  3. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, τόνος μειώνει τα επίπεδα της LDL.

  4. Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κόλιανδρου σε 500 ml νερό. Σιγοβράζουμε για λίγο. Στραγγίστε το. Πίνετε το αφού κρυώσει τρεις φορές την ημέρα.

  5. Να έχετε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως καρότα, εσπεριδοειδή, μήλα, σπανάκι και μπρόκολο.

  6. Τα φύλλα κάρυ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καρυκεύσετε τα πιάτα σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης υπεύθυνη για τη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL). Αποσυμφορεί τις αρτηρίες. Είναι επίσης καλό για την πέψη.

  7. Καβουρδίζουμε και αλέθουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους καρπουζιού και ανακατεύουμε τη σκόνη σε ένα ποτήρι νερό. Πίνετε μια φορά την ημέρα.

  8. Μια πάστα από ξηρό τζίντζερ και μέλι είναι μια καλή θεραπεία.

  9. Μια πάστα από φύλλα τυμπάνου μπορεί να τυλιχτεί σε μπαλάκι και μπορείτε να την πιείτε με λίγες σταγόνες μέλι.

Χωρίς παρενέργειες, τα φάρμακα της Αγιουρβέδα κερδίζουν μεγαλύτερη δημοτικότητα. Η αρχαία επιστήμη ανακαλύπτεται ξανά από εκατομμύρια.

Σχολιάστε