Πράσινος καθαρισμός εναντίον συμβατικού καθαρισμού

Κορυφαία επικίνδυνα χημικά στο σπίτι

 • Αποσμητικά χώρου – Πολλά περιέχουν φορμαλδεΰδη – εξαιρετικά τοξική, γνωστή καρκινογόνο. Η επαφή με φαινόλη – το δέρμα μπορεί να προκαλέσει οίδημα, κάψιμο, ξεφλούδισμα και κνίδωση, μπορεί να προκαλέσει κρύο ιδρώτες, σπασμούς, κυκλοφορική κατάρρευση, κώμα και πιθανώς θάνατο.
 • Αμμωνία – Βλάπτει τα μάτια, την αναπνευστική οδό και το δέρμα.
 • Λευκαντικό – Πολύ διαβρωτικό, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, έμετο και κώμα σε περίπτωση κατάποσης.
 • Σαμπουάν χαλιών και ταπετσαριών – Μερικά περιέχουν περχολρεθυλένιο, ένα γνωστό καρκινογόνο που βλάπτει το ήπαρ, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Υδροξείδιο του αμμωνίου – διαβρωτικό και πολύ ευερέθιστο για τα μάτια, το δέρμα και τις αναπνευστικές οδούς.
 • Απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων – Τα περισσότερα περιέχουν χλώριο σε ξηρή μορφή. Νο 1 αιτία παιδικής δηλητηρίασης σύμφωνα με τα κέντρα δηλητηριάσεων. Περιέχουν επίσης φωσφορικά άλατα που μολύνουν τα υπόγεια νερά.
 • Καθαριστικό αποστράγγισης – Τα περισσότερα περιέχουν αλισίβα. καυστικό, καίει το δέρμα και τα μάτια, θα βλάψει τον οισοφάγο και το στομάχι εάν καταποθεί. Υδροχλωρικό οξύ – διαβρωτικό, ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα, βλάπτει τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Τριχλωροαιθάνιο – ερεθιστικό
 • Γυάλισμα επίπλων – Αποστάγματα πετρελαίου – Πολύ εύφλεκτο, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και των πνευμόνων. Φαινόλη – ίδια με τα αποσμητικά χώρου. Νιτροβενζόλιο – απορροφάται εύκολα από το δέρμα, εξαιρετικά τοξικό.
 • Καθαριστικά μούχλας και μούχλας – Υποχλωριώδες νάτριο – διαβρωτικό, ερεθιστικό/καυστικό στο δέρμα και τα μάτια, προκαλεί υγρό στους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο. Φορμαλδεΰδη – Εξαιρετικά τοξική, γνωστή καρκινογόνος ουσία, ερεθιστική για τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, ρινορραγίες, ζάλη, απώλεια μνήμης και δύσπνοια.
 • Καθαριστικό φούρνου – Υδροξείδιο του νατρίου (αλυσίβα) – Καυστικό, ισχυρό ερεθιστικό, καίει το δέρμα και τα μάτια, αναστέλλει τα αντανακλαστικά, θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ιστούς σε περίπτωση κατάποσης.
 • Αντιβακτηριακά καθαριστικά – Μπορεί να περιέχει Triclosan – η απορρόφηση μέσω του δέρματος μπορεί να συνδεθεί με ηπατική βλάβη.
 • Προϊόντα πλυντηρίου – Εκτός από τη χλωρίνη, μπορεί να περιέχουν νάτριο ή υποκριτή ασβέστιο – Πολύ διαβρωτικό, ερεθίζει ή καίει το δέρμα, τα μάτια ή την αναπνευστική οδό. Γραμμικό αλκυλικό σουλφονικό που απορροφάται από το δέρμα. Γνωστός παράγοντας που βλάπτει το ήπαρ. Τριπολυφωσφορικό νάτριο – ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους προκαλεί εμετό. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα από τα ρούχα.
 • Καθαριστικά λεκάνης τουαλέτας – Υδροχλωρικό οξύ – εξαιρετικά διαβρωτικό, ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια. Βλάπτει το συκώτι και τα νεφρά.
 • Hypochlorite Bleach – Διαβρωτικό, ερεθίζει/καίει τα μάτια, το δέρμα και την αναπνευστική οδό. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, έμετο ή κώμα σε περίπτωση κατάποσης. Η επαφή με άλλες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αναθυμιάσεις χλωρίου που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρες.

Άλλα τοξικά αντικείμενα γύρω από το σπίτι

 • Φυτοφάρμακα
 • Σκόνες ψύλλων
 • Σαμπουάν για ψείρες
 • Πλυντήριο αυτοκινήτων και γυάλισμα
 • Αφαίρεση πίσσας και σφαλμάτων

Το ήξερες?

 • Οι κατασκευαστές συμβατικών οικιακών καθαριστικών δεν υποχρεούνται από το νόμο να αποκαλύπτουν τα επιβλαβή συστατικά των προϊόντων τους.
 • Μην ξεγελιέστε από τις λέξεις «μη τοξικό» στις ετικέτες. Η κυβέρνηση δεν το ορίζει για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοξικά προϊόντα.
 • Μόνο ένα λεπτό κλάσμα από τις 75.000+ χημικές ουσίες που έχουν καταχωρηθεί έχει δοκιμαστεί για ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία. (EPA)
 • Το τυπικό αμερικανικό νοικοκυριό είναι ο νούμερο ένα παραβάτης των χημικών αποβλήτων κατά κεφαλήν. (EPA)
 • Το μέσο αμερικανικό σπίτι έχει 3-10 γαλόνια επικίνδυνων υλικών. (Περιβαλλοντικός Συνασπισμός Παιδικής Υγείας)
 • Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο έκθεσης σε τοξίνες

– Λίρα προς λίβρα, αναπνέουν περισσότερο αέρα, πίνουν περισσότερο νερό, τρώνε περισσότερο φαγητό.

– Στο παιχνίδι, σέρνονται και βάζουν πράγματα στο στόμα (κάτι που ισχύει και για τα κατοικίδιά μας)

Φυσικές εναλλακτικές λύσεις καθαρισμού

– Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και επιλέξτε εκείνες που φαίνεται να αποκαλύπτουν όλα τα συστατικά.

– Προσοχή στις λέξεις προσοχή, προειδοποίηση, και κίνδυνος.

– Επιλέξτε προϊόντα από φυτικά υλικά, π.χ. Έλαια εσπεριδοειδών, σπόρων, λαχανικών καθώς αυτά πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα.

– Επιλέξτε δοχεία ψεκασμού με αντλία και όχι αεροζόλ. Αυτά όχι μόνο μπορούν να είναι επιβλαβή για το όζον, αλλά και να παράγουν μια λεπτότερη ομίχλη που εισπνέεται πιο εύκολα.

Κάντε το μόνοι σας με σπιτικά καθαριστικά.

– Μαγειρική σόδα: Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, αποτελεσματικό σε γυαλί, καφετιέρες. Εξαλείφει τους λεκέδες από το κόκκινο κρασί από το χαλί. Όταν γίνεται πάστα με νερό λάμπει από ανοξείδωτο ατσάλι και ασήμι, αφαιρεί τους λεκέδες τσαγιού από τα φλιτζάνια. Για να καθαρίσετε νεροχύτες, πάγκους, τουαλέτες και μπανιέρες, φτιάξτε μια πάστα με καστίλλη και μια σταγόνα αιθέριο έλαιο (τεϊόδεντρο ή λεβάντα). Για να καθαρίσετε τις βουλωμένες αποχετεύσεις, ρίξτε 1 φλιτζάνι στο νεροχύτη και στη συνέχεια 3 φλιτζάνια βραστό νερό.

– Βραστό νερό: Χρησιμοποιήστε το κάθε εβδομάδα για να ξεπλύνετε τις αποχετεύσεις και να αποφύγετε τα φράγματα.

– Χοντρό αλάτι: Καθαρίζει χάλκινα τηγάνια και καθαρίζει τα μαγειρικά σκεύη. Πασπαλίζουμε σε φρέσκα χυμένα υλικά στο φούρνο και σκουπίζουμε. Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες σκουριάς, πασπαλίστε με αλάτι και στη συνέχεια στύψτε πάνω τους λεμόνι ή λάιμ και αφήστε να καθίσουν για αρκετές ώρες και σκουπίστε.

– Αιθέρια έλαια: Ανακατέψτε αιθέρια έλαια λεβάντας ή τεϊόδεντρου με νερό και χρησιμοποιήστε ως αντιβακτηριδιακό σπρέι για επιφάνειες κουζίνας και μπάνιου.

– Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ: Για να σκοτώσετε τη μούχλα και το ωίδιο, προσθέστε μερικές σταγόνες σε νερό και ψεκάστε στις προσβεβλημένες επιφάνειες.

– Χυμός λεμονιού: Λειτουργεί ως λευκαντικός παράγοντας στα ρούχα. Χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε το λίπος από τη σόμπα και τους πάγκους. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε 10 σταγόνες πραγματικό λάδι λεμονιού και μερικές σταγόνες λάδι jojoba για να καθαρίσετε και να γυαλίσετε ξύλινα έπιπλα.

– Ελαιόλαδο: Λιπαίνει και γυαλίζει ξύλινα έπιπλα. Αναμείξτε 3 μέρη ελαιόλαδου σε 1 μέρος ξύδι. ή 2 μέρη ελαιόλαδο με 1 μέρος χυμό λεμονιού.

– Έλαιο Tea Tree: Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, σκοτώνει τη μούχλα και το ωίδιο. Προσθέστε 50 σταγόνες σε έναν κουβά νερό για να καθαρίσετε τους πάγκους και τα δάπεδα από πλακάκια.

– Οδοντόκρεμα (απλή λευκή): Καθαρίζει το ασήμι, μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες νερού σε ξύλινα έπιπλα. ταμπονάρετε, αφήστε να στεγνώσει και σκουπίστε.

– Λευκό ξύδι – Καθαρίζει δάπεδα και γυαλί από λινέλαιο όταν αναμιγνύεται με νερό και μικρή ποσότητα καστίλλης. Κόβει το λίπος και αφαιρεί λεκέδες. αφαιρεί το σαπούνι και καθαρίζει τις τουαλέτες (μπορείτε να προσθέσετε και μαγειρική σόδα). Μπορεί να χύνεται στις αποχετεύσεις κάθε εβδομάδα για αντιβακτηριδιακό καθαρισμό. Προσθέστε σε νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να σκοτώσει τη μούχλα και το ωίδιο.

Άλλες εκτιμήσεις:

– Τα πανιά/σφουγγαρίστρες μικροϊνών είναι εξαιρετικά στην προσέλκυση ακαθαρσιών και βακτηρίων και δεν πρέπει να απαιτούν διαλύματα καθαρισμού – μόνο νερό, επομένως είναι φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικές.

– Η χρήση πανιών που μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά σε αντίθεση με τα μαντηλάκια μιας χρήσης είναι καλύτερη για το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους.

– Η χρήση ενός φίλτρου τύπου HEPA παγιδεύει τη σκόνη στο κενό με λιγότερα σωματίδια να απελευθερώνονται πίσω στον αέρα.

– Πρόληψη: Βγάλτε παπούτσια όταν βρίσκεστε στο σπίτι.

Σχολιάστε