Πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης γυάλινων μπουκαλιών

Η ανακύκλωση γυάλινων φιαλών συμβάλλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος καθώς μειώνει τα απόβλητα. Τα χρησιμοποιημένα δοχεία μπορούν είτε να ανακυκλωθούν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι περισσότερες εταιρείες συλλέγουν αυτά τα χρησιμοποιημένα υλικά ώστε να μπορούν να ξαναγεμιστούν. Ορισμένες από τις εταιρείες στέλνουν τα χρησιμοποιημένα δοχεία σε εργοστάσια παραγωγής, ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ανακύκλωση φιαλών, εκτός από τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Φιλική προς το περιβάλλον: Η ανακύκλωση θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον καθώς μειώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε μεγάλο βαθμό. Τα πεταμένα και χρησιμοποιημένα μπουκάλια γεμίζουν τις χωματερές. Χρειάζεται πολλά χρόνια για να αποσυντεθεί. Ωστόσο, χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να κατασκευαστεί και να πωληθεί ένα νέο δοχείο ή βάζο.

Αποτελεσματικό: Σε σύγκριση με το επαναχρησιμοποιημένο γυάλινο μπουκάλι, τα ανακυκλωμένα δοχεία είναι ισχυρότερα και ανθεκτικότερα. Αν και αυτά τα βάζα και τα δοχεία είναι κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενο υλικό, είναι ακόμα γνωστό ότι φθείρονται με τη χρήση και τον χρόνο.

Διατήρηση οργανικών πόρων: Η ανακύκλωση μειώνει την ποσότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέου γυαλιού. Τα φρέσκα βάζα και τα δοχεία απαιτούν μεγάλη ποσότητα ανθρακικού νατρίου, γρανίτη και άμμου. Αυτοί οι οργανικοί πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν με την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων φιαλών.

Ενεργειακά αποδοτική: Για τη διαδικασία κατασκευής νέων εμπορευματοκιβωτίων, χρησιμοποιείται σημαντική ποσότητα ενέργειας. Η άμμος και άλλα υλικά πρέπει να θερμανθούν σε θερμοκρασία 2.600 βαθμών Φαρενάιτ. Αυτό αυξάνει την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη χρήση ενέργειας. Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων αντικειμένων απαιτεί συγκριτικά λιγότερη ενέργεια.

Βιώσιμος: Τα περισσότερα από τα προϊόντα και τα δοχεία είναι ανακυκλώσιμα. Μπορεί να ανακυκλωθεί περισσότερες από 100 φορές χωρίς απώλεια φυσικών ιδιοτήτων ή καθαρότητας.

Διαδικασία Ανακύκλωσης

Τα γυάλινα μπουκάλια συλλέγονται από κάδους απορριμμάτων και άλλους χώρους και παραδίδονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Αυτά τα δοχεία πλύθηκαν και καθαρίστηκαν καλά για να απαλλαγούν από διάφορους τύπους ακαθαρσιών. Στη συνέχεια ταξινομείται ανάλογα με τα χρώματά του. Τα μπουκάλια είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα που περιλαμβάνουν πράσινο, διαφανές και πορτοκαλί. Είναι σημαντικό να ανακυκλώνετε δοχεία του ίδιου χρώματος μαζί καθώς διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετική χημική σύνθεση.

Η επόμενη διαδικασία περιλαμβάνει τη σύνθλιψη των υλικών τα οποία στη συνέχεια λιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία. Μετά τη διαδικασία τήξης, δίνονται στο υλικό νέα σχήματα με τη μορφή φιαλών, δοχείων και βάζων. Στη συνέχεια διανέμεται σε διάφορα εμφιαλωτήρια και βιομηχανίες ποτών. Τα βάζα και τα δοχεία χρησιμοποιούνται επίσης για τη συσκευασία μαρμελάδων και άλλων ειδών διατροφής.

Σήμερα εκατομμύρια εταιρείες σε όλο τον κόσμο προτιμούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά που περιλαμβάνουν μπουκάλια, καπάκια μπουκαλιών, βάζα, δοχεία και ούτω καθεξής. Καθώς η διαδικασία ανακύκλωσης περιλαμβάνει διατήρηση των πρώτων υλών, μείωση των απορριμμάτων υλικών, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενθαρρύνεται ευρέως από τους περισσότερους βιομήχανους και κατασκευαστές.

Στις περισσότερες χώρες, η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική και λαμβάνονται πολλά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα δοχεία, τα βάζα και τα δοχεία ανακυκλώνονται αντί να επαναχρησιμοποιούνται για την αποφυγή σπατάλης και τη διασφάλιση της ποιότητας. Ορισμένες χώρες προσφέρουν επίσης μετρητά σε αντάλλαγμα για κάθε είδους απορρίμματα γυαλιού.

Σχολιάστε