Παγκόσμια Ανακύκλωση Πλαστικών Αγοράς – Μια αλλαγή για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων

Λόγω της συνεχούς αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές, είναι προφανές ότι η καύση πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων κλιμακώνει την αλλαγή του κλίματος, προκαλώντας σημαντική απειλή για το περιβάλλον και τα ζωντανά όντα. Το πλαστικό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διάχυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλοιώνοντας το στρώμα του όζοντος, με αποτέλεσμα την υπερβολική θερμότητα, την απώλεια δασών νεφών, το λιώσιμο των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Λοιπόν, ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό;

Για πολλά χρόνια, η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη ήταν ανέπαφη έως ότου εισέλθουν νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα μια τεράστια αλλαγή στο περιβάλλον. Είναι καιρός να ληφθεί υπόψη η ανακύκλωση πλαστικού σε μεγάλη κλίμακα. Δεδομένου ότι το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο, παρέχει πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να είναι οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών αναμένεται να σημειώσει υγιή ανάπτυξη με CAGR 5,04% κατά τα προβλεπόμενα έτη λόγω της αύξησης της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό. Η ανάκτηση πλαστικού από σκραπ και απορρίμματα και, στη συνέχεια, η μετατροπή του σε χρήσιμα προϊόντα υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη για πολλές εμπορικές βιομηχανίες, καθώς είναι τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά αποτελεσματικό. Το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως σακούλες μεταφοράς, ποτιστήρια, χιτώνια θόλων τροχού, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, μεμβράνες προστασίας από την υγρασία, δομικά υλικά, επαναχρησιμοποιήσιμα κιβώτια, κάδοι, σύνθετοι λάκκοι, δίσκοι τροφίμων, μπουκάλια νερού και διάφορα υφάσματα ρούχων. ένα μεγάλο περιθώριο για τις πλαστικές βιομηχανίες να κάνουν μια καλή περιουσία. Η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών καθοδηγείται από την αυξανόμενη κλίση προς τα ανακυκλωμένα πλαστικά έναντι των παρθένων πλαστικών λόγω της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά όταν διατίθενται σε ωκεανούς ή άλλα υδάτινα σώματα. Επιπλέον, η ενέργεια που εξοικονομείται κατά την παραγωγή ανακυκλωμένων πλαστικών επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της αγοράς. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες για την εύρεση μιας αποτελεσματικής μεθόδου ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τη βιομηχανία τελικής χρήσης, η βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικών κατηγοριοποιείται σε συσκευασίες, κατασκευές και κατασκευές, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλα. Από τις οποίες, η βιομηχανία συσκευασίας κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μεταξύ όλων των βιομηχανιών τελικής χρήσης στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών. Η Ασία-Ειρηνικός και η Βόρεια Αμερική έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και ανακυκλωτές πλαστικών απορριμμάτων. Η κυριαρχία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού μπορεί να αποδοθεί στη χημική και μηχανική βιομηχανία. Η πρωτοβουλία περιορισμού της χρήσης πλαστικού μέσω οικονομικών αντικινήτρων έδειξε αποτελέσματα και έφερε δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων που ανακυκλώθηκαν παγκοσμίως τα προηγούμενα χρόνια.

Μερικοί διαφορετικοί τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα είναι:

1. Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET)

Το PET είναι ένα άχρωμο, ελαφρύ και ισχυρό πλαστικό. Είναι ένα πλαστικό που χρησιμοποιείται ευρέως και διατίθεται εύκολα στην αγορά με τη μορφή φιαλών, πολυεστερικών ρούχων, φαρμάκων και βάζων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, το PET είναι ασφαλές και μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατέχει το μέγιστο μερίδιο στην παραγωγή PET παγκοσμίως, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την αγορά παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

2. Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE)

Από όλα τα πολυαιθυλένια, το HDPE κατατάσσεται ως το πιο ευέλικτο πλαστικό που διατίθεται με πολλές εφαρμογές. Επειδή είναι ισχυρό στη φύση, το HDPE πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι συμβατό για οικοδομικά υλικά, μεγάλα δοχεία και σωληνώσεις. Η αύξηση της ζήτησης ανακυκλωμένου πλαστικού στον κατασκευαστικό τομέα είναι μια σημαντική ώθηση που ενισχύει την αγορά ανακύκλωσης πλαστικών στην Κίνα.

3. Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC ή βινύλιο)

Το PVC βρίσκεται κάτω από το τρίτο πιο πολύπλευρο πλαστικό λόγω της σκληρής και άκαμπτης φύσης του. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, στις κατασκευές και στην ηλεκτρική βιομηχανία και η ιδιότητά του να είναι ανθεκτική στα μικρόβια το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για την ιατρική βιομηχανία. Η ζήτηση PVC στη βιομηχανία αγωγών οδηγεί επίσης την αγορά ανακύκλωσης πλαστικών παγκοσμίως.

4. Πολυπροπυλένιο (PP)

Το PP είναι ένα από τα πλαστικά βαρέως τύπου και μεγάλης διάρκειας. Μπορεί να αντισταθεί σε υψηλή θερμοκρασία, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για πολλές εφαρμογές, ειδικά στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Είναι ένα ισχυρό πλαστικό και είναι λιγότερο εύκαμπτο και έτσι διατηρεί το σχήμα του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Τα DVD, τα δοχεία ζεστού φαγητού, τα κουτιά αποθήκευσης αποτελούνται από πολυπροπυλένιο (PP). Η αγορά ανακύκλωσης πλαστικών στην Ισπανία αναμένεται να αναπτυχθεί με εντυπωσιακό ρυθμό λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τη διάθεση πλαστικών απορριμμάτων.

5. Πολυστυρένιο (PS)

Το PS, γνωστό και ως φελιζόλ, είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό που είναι διαφανές και εύθραυστο στη φύση. Συνήθως, το PS χρησιμοποιείται βραχυπρόθεσμα και μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να απελευθερώσει νευροτοξίνες που μπορούν να εμποδίσουν το νευρικό σύστημα. Το PS είναι οικονομικά αποδοτικό και είναι ασφαλές για χρήση στην αγορά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή μαχαιροπήρουνων, δοχείων τροφίμων, μονώσεων κτιρίων κ.λπ. Ο Καναδάς αναμένεται να σημειώσει άνοδο στη βιομηχανία PS τα επόμενα χρόνια.

Ποιο είναι το σημερινό δυναμικό της αγοράς της παγκόσμιας ανακύκλωσης πλαστικών;

Η αγορά ανακύκλωσης πλαστικών είναι πολύ κατακερματισμένη με περισσότερους από 25000 παίκτες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στην αγορά. Η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με έντονο ρυθμό κατά την περίοδο πρόβλεψης, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε κόμβο παραγωγής για χημικά και πετροχημικά, φαρμακευτικά προϊόντα, επεξεργασία τροφίμων, ιατρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η κυριαρχία της Ασίας-Ειρηνικού στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάκτηση των κύριων πολυμερών μέσω της μηχανικής και χημικής ανακύκλωσης.

Τι προκαλεί μια σημαντική κίνηση στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών;

Η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών καθοδηγείται από την αυξανόμενη κλίση προς το ανακυκλωμένο πλαστικό έναντι του παρθένου πλαστικού λόγω της ρύπανσης του νερού που προκαλείται από τα πλαστικά όταν διατίθενται σε ωκεανούς ή άλλα υδατικά συστήματα. Οι συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες για την εύρεση μιας αποτελεσματικής μεθόδου ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο ότι τα πλαστικά μπουκάλια πρέπει να κατασκευάζονται από τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2025 και 30% έως το 2030. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ανακυκλωμένα πλαστικά προϊόντα λόγω της επέκτασης της βιομηχανίας συσκευασίας σε όλο τον κόσμο, τονώνει τη ζήτηση για ανακύκλωση πλαστικών. Ο αυξανόμενος αριθμός κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής σε όλο τον κόσμο ενισχύει επίσης τη ζήτηση για πολυμερή σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως τζάμια παραθύρων κ.λπ.

Ποια περιοχή κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών;

Η περιοχή APAC κατέχει το μέγιστο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ανακύκλωσης πλαστικών. Το 2019, η κινεζική βιομηχανία πλαστικών αντιπροσώπευε μερίδιο 26% στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών. Για πολλά χρόνια, η Κίνα λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του σκραπ πλαστικού από διάφορες χώρες όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ., μεταποιώντας μεγάλο μέρος του σε υλικό υψηλότερης ποιότητας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους κατασκευαστές. Το 2018, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων και έκλεισε τις πόρτες της σε όλα σχεδόν τα ξένα πλαστικά απόβλητα, καθώς και σε πολλά άλλα ανακυκλώσιμα, για να προστατεύσει το τοπικό περιβάλλον και την ποιότητα του αέρα και να ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών.

Ποιο είναι το σημερινό τοπίο της αγοράς για την παγκόσμια ανακύκλωση πλαστικών;

Οι βασικοί παράγοντες θεωρούν ότι η αύξηση της ζήτησης για ανακύκλωση πλαστικών από διάφορες βιομηχανίες είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας για την αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης. Οι μεγάλες εταιρείες εστιάζουν στην καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) για να δημιουργήσουν ανθεκτικά και καλύτερα προϊόντα και να επιτύχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μεγάλων παικτών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών;

Λόγω της εμφάνισης του COVID-19, οι διακοπές στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τη ζήτηση σε όλους τους βασικούς κλάδους, παγκοσμίως. Η σοβαρότητα της πανδημίας επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, μειώνοντας κατά συνέπεια και τον αριθμό των εργαζομένων. Ο μειωμένος αριθμός εργαζομένων θα δημιουργήσει πρόκληση για τους κατασκευαστές βιομηχανικών πλαστικών προϊόντων να ικανοποιήσουν τη ζήτηση από τις βιομηχανίες τελικών χρηστών. Η απαγόρευση εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων για επεξεργασία και επανεπεξεργασία στην Κίνα έχει προκαλέσει τεράστια κρίση στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες. Επιπλέον, με τη μείωση και τη συρρίκνωση της εξαγωγικής αγοράς πλαστικών απορριμμάτων, οι κυβερνήσεις διαφόρων εθνών στην Ευρώπη και την Ασία επικεντρώνονται στην ανακύκλωση πλαστικού και στην παραγωγή επαναχρησιμοποιήσιμων πλαστικών προϊόντων.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών περιλαμβάνουν την Covanta Energy Asia Pacific Holdings Ltd., SUEZ NWS limited, The shakti Plastic Industries, Eco Wise Waste Management Pvt Ltd, Cleanaway Melbourne, Sapporo Plastic Recycle KK, DH Recycling Ltd, Veolia Indonesia , IAV Global, Poly Pipe Recyclers, Polystar Machinery Co Ltd.

Συμπέρασμα:

Η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης πλαστικών αναμένεται να σημειώσει υγιή ανάπτυξη κατά τα προβλεπόμενα έτη λόγω της αύξησης της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό για διάφορες εφαρμογές και κατασκευή ανακυκλωμένων προϊόντων όπως σακούλες μεταφοράς, ποτιστήρια, ανθεκτικές στην υγρασία μεμβράνες, δομικά υλικά, επαναχρησιμοποιήσιμα κιβώτια. κάδοι, σύνθετο λάκκο, δίσκοι τροφίμων, μπουκάλια νερού. Η διακοπή της συνολικής εισαγωγής και εξαγωγής πλαστικών απορριμμάτων λόγω του COVID-19 σε πολλές χώρες αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών ανακυκλωμένων πλαστικών απορριμμάτων το 2020. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότερες εταιρείες παίρνουν μια δέσμευση για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και τη στροφή σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Αυτό το κύμα ενθουσιασμού και ευαισθητοποίησης αυξάνει τη ζήτηση για ανακύκλωση πλαστικών, παγκοσμίως, και ενθαρρύνει τις εταιρείες να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top