Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν προς το Ισραήλ: Κάντε τον στόχο όσο το δυνατόν πιο ακριβή

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), 19-23 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων πετιούνται στα υδάτινα οικοσυστήματα κάθε χρόνο και πλαστικά απόβλητα ίση με τη χωρητικότητα 2.000 απορριμματοφόρων εισέρχονται σε ωκεανούς, ποτάμια και λίμνες κάθε μέρα.

Τα πλαστικά που προέρχονται από το πετρέλαιο δεν αποσυντίθενται στη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας περιβαλλοντική ρύπανση και συσσώρευση τοξικών ουσιών. Επί του παρόντος, υπάρχει αυξανόμενη έρευνα για βιοαποδομήσιμα προϊόντα ως εναλλακτικές λύσεις αντί του πλαστικού για την αποφυγή τέτοιων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σε σύγκριση με τις πλαστικές συσκευασίες, τα βιοαποδομήσιμα υλικά μπορούν να αναμιχθούν στο έδαφος στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Το μυκήλιο, το οποίο δεν βλάπτει τη φύση και είναι ένα από αυτά τα υλικά που έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ξεχωρίζει ως μία από τις βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες.

Το μυκήλιο, το οποίο είναι το ριζικό τμήμα του μύκητα που βρίσκεται υπόγεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η διακόσμηση, η συσκευασία προϊόντων και η συντήρηση των προϊόντων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του AA σχετικά με τα αρνητικά στον άνθρακα υλικά συσκευασίας που κατασκευάζονται με μυκήλιο, ο αρχιτέκτονας Gökçe Işık, συνιδρυτής της Mimbiosis, είπε ότι μετατρέπουν τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα σε εναλλακτικά υλικά πλαστικού αφρού και ότι αυτοί οι αφροί χρησιμοποιούνται ως μονωτικά υλικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. ή τον κατασκευαστικό κλάδο.

«Μπορεί να διαλυθεί πλήρως μέσα σε 2 μήνες και λειτουργεί ως λίπασμα».

Δηλώνοντας ότι το υλικό που παράγουν είναι παρόμοιο με τον πλαστικό αφρό λόγω της υφής και της εμφάνισής του, ο Işık σημείωσε ότι η αντίσταση στη συμπίεση είναι 30 τοις εκατό υψηλότερη από αυτή του πλαστικού αφρού και επομένως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη μείωση του κόστους της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί κατά τη μεταφορά των προϊόντων. , ειδικά σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, τα λευκά είδη, η ιατρική και τα καλλυντικά. .

Επισημαίνοντας ότι το υλικό που παράγεται από το μυκήλιο εμποδίζει το σχηματισμό νέων αποβλήτων, ο Işık είπε: «Όταν το προϊόν φτάσει στο τέλος της ζωής του και παραμείνει στο έδαφος, μπορεί να καταστραφεί εντελώς μέσα σε 2 μήνες και λειτουργεί ως λίπασμα, αυξάνοντας έτσι. τη γονιμότητα του εδάφους όπου διατίθεται».

«Όταν χρησιμοποιείτε ένα υλικό από μυκήλιο αντί για πλαστικό αφρό, μειώνετε τις εκπομπές άνθρακα κατά 324 κιλά ανά κυβικό μέτρο», είπε ο Işık, αναφερόμενος στη συμβολή του υλικού που ετοίμασαν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. αυτός είπε.

Τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα μετατρέπονται σε υλικό συσκευασίας με μυκήλιο

Δηλώνοντας ότι τα πρωτότυπα του προϊόντος παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο Işık μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το στάδιο παραγωγής:

“Παίρνουμε τα υπολείμματα υφασμάτων και τα συνδυάζουμε με μυκήλιο σε ένα καλούπι. Αυτό το καλούπι αποτελεί στην πραγματικότητα το τελικό στάδιο του προϊόντος και μέσα σε 10 ημέρες, το μυκήλιο τρώει αυτά τα υπολείμματα υφασμάτων, ας πούμε έτσι. Στην πραγματικότητα, γίνεται η πηγή τροφής τους Μετά το σκεπάζουν και μετά το στεγνώνουμε για να μην υπάρχει άλλη ανάπτυξη. “Έτσι πρέπει να τελειώσουμε τη φυσική διαδικασία κάπου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία. Μετά από αυτό έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. σε αποξηραμένη μορφή.”

Δηλώνοντας ότι συνεχίζουν την έρευνά τους για εναλλακτικά υλικά και μεθόδους χρήσης στην αρχιτεκτονική, ο Işık είπε ότι στοχεύουν στην ανάπτυξη προϊόντων που απευθύνονται στον κατασκευαστικό τομέα με ηχομονωτικά και θερμομονωτικά πάνελ που χρησιμοποιούν μυκήλιο.

«Η διαδικασία ανακύκλωσης έχει εξαλειφθεί πλήρως»

Ο Mehmet Çerkezoğlu, ιδρυτής της HAU Biotechnology, είπε ότι συνδυάζοντας το μυκήλιο με τη μηχανική ιστών, αποκτούν βιοδιασπώμενα προϊόντα που δεν χρειάζονται ανακύκλωση και παρέχουν ειδικές υπηρεσίες σε μάρκες σε τομείς όπως η συσκευασία, ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του σπιτιού. Εξήγησε ότι συνεχίζουν την παραγωγή τους σε διάφορους τομείς, όπως τα σύνθετα προϊόντα μυκηλίου και η παραγωγή ακουστικών πάνελ, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο Τσερκέζογλου είπε ότι διεξάγουν επίσης έρευνα και ανάπτυξη για προϊόντα προσανατολισμένα στο σχεδιασμό, όπως το σύνθετο πάνελ από μυκήλιο, το ξύλο μυκηλίου και το δέρμα από μυκήλιο.

Τονίζοντας ότι επιλέγοντας μυκήλιο αντί για πλαστικό, μπορούν να παραχθούν υλικά συμβατά με τη φύση, ο Τσερκεζόγλου είπε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι δυνατό να αντικατασταθεί το μυκήλιο για ορισμένα πλαστικά, όπως το φελιζόλ, το οποίο χρησιμοποιείται για μεταφορά, συσκευασία και προστασία. Μια θετική προσέγγιση είναι η χρήση μυκηλίου αντί για πλαστικό, επειδή με αυτόν τον τρόπο επεξεργασίας “Η διαδικασία αφαιρείται εντελώς.”

«Τα βιοδιασπώμενα προϊόντα είναι φιλικά προς τους ανθρώπους και τη φύση»

Επισημαίνοντας ότι τα υλικά που παράγονται από το μυκήλιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ποιότητα και απόδοση έως και 10 χρόνια, συνέχισε:

«Τα προϊόντα μυκηλίου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα όταν αποσυντίθενται και παραμένουν κάτω από το έδαφος αφού έχουν εξυπηρετήσει όλους τους απαραίτητους σκοπούς. Αυτά τα προϊόντα αρχίζουν να διαλύονται και να αποσυντίθενται από βακτήρια σε 60-90 ημέρες και εξαφανίζονται εντελώς στο έδαφος σε περίπου 3 -4 μήνες.”

Ο Cherkezoğlu σημείωσε ότι τα υλικά που παράγονται από γεωργικά απόβλητα, ειδικά το μυκήλιο, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα, όπως φλοιοί καλαμποκιού, φούντες καλαμποκιού ή κέλυφος καρυδιάς, δεν είναι επιβλαβή για την υγεία και δεν βλάπτει η επιλογή αυτών των προϊόντων. τόνισε ότι δεν είναι αλλεργικά στα μανιτάρια ή σε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής, δεν χρησιμοποιούν χημικά και τα βιοαποδομήσιμα προϊόντα που λαμβάνονται είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο και τη φύση.

Εκτιμώντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της επιδημίας Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής είναι η ξεκάθαρη απάντηση της φύσης στους ανθρώπους, ο Τσερκεζόγλου είπε: “Οι άνθρωποι θα πρέπει να τα απαιτούν από τον εαυτό τους και από τους παραγωγούς, ειδικά τους κανονισμούς. Τα ιδρύματα θα προσαρμοστούν επίσης στις καινοτομίες”. έκανε την εκτίμησή του.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top