Οι πολλές χρήσεις της πορσελάνης

Η πορσελάνη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ που βασίλεψε από το 618-907 μ.Χ. Χρειάστηκε ο μεγαλύτερος χρόνος για να αναπτυχθεί από όλα τα κεραμικά υλικά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να ψήνεται. Είναι κατασκευασμένο από πηλό που περιέχει δύο ουσίες: καολίνη και petuntse, η τελευταία βρίσκεται μόνο στην Κίνα. Δεδομένου ότι η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε την τεχνική της κατασκευής εκλεκτών πορσελάνης, πολλά είδη πορσελάνης ονομάζουμε σήμερα “china”.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν σκέφτεται την πορσελάνη είναι ωραία βάζα, πιάτα, ειδώλια και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ της Κίνας (960 – 1279 μ.Χ.), χτίστηκαν βασιλικά εργοστάσια για να παράγουν κομμάτια πορσελάνης για χρήση στα βασιλικά ανάκτορα. Τελικά οι τεχνικές άρχισαν να εξαπλώνονται σε άλλες χώρες, αλλά η λεπτή κινεζική πορσελάνη εξακολουθεί να είναι του ποιοτικού επιπέδου με το οποίο μετρώνται όλες οι άλλες πορσελάνες. Στην πραγματικότητα, οι συλλέκτες εκλεκτής πορσελάνης εξακολουθούν να θεωρούν τα έργα που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των δυναστείων Μινγκ και Τσινγκ ως τα πιο ποιοτικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Αν και πολλές εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Lenox, η Rosenthal και η Noritake, συνεχίζουν να κατασκευάζουν διακοσμητικά αντικείμενα από πορσελάνη σήμερα, έχουν βρεθεί πολλές άλλες χρήσεις του υλικού σε πολλές εφαρμογές. Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις της πορσελάνης αυτή τη στιγμή είναι για οδοντικές γέφυρες και καπλαμάδες. Χρησιμοποιείται σε λεπτή κατάσταση, η πορσελάνη αντιστέκεται στους λεκέδες καλύτερα από άλλα υλικά και μοιάζει περισσότερο με τις ανακλαστικές ιδιότητες των πραγματικών δοντιών.

Στην αρχιτεκτονική χρήση, το σμάλτο πορσελάνης χρησιμοποιείται ως επένδυση σε κτιριακές εφαρμογές κορυφαίας ποιότητας, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. Όλα τα είδη κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, κέντρων φροντίδας παιδιών, συγκροτημάτων γραφείων, μουσείων και ουρανοξυστών, χρησιμοποιούν αυτό το σμάλτο στα σχέδιά τους. Χρησιμοποιείται επίσης ως υλικό συνδυασμού τοίχου/πίνακα γραφής σε σχολικές τάξεις, σε πινακίδες και διαχωριστικά τουαλέτας και ως επενδύσεις για σήραγγες και σταθμούς του μετρό. Είναι ένα τέλειο υλικό για χρήση σε σήραγγες και μετρό, επειδή το φινίρισμα είναι αρκετά σκληρό ώστε να μην καταστρέφεται από τα καυσαέρια και τα γκράφιτι.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε για τα πλακάκια πορσελάνης που χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δάπεδα και τοίχους, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι εξαιρετικά σε μπάνια και κουζίνες όπου η υγρασία είναι πρόβλημα, επειδή είναι φυσικά ανθεκτικά στο νερό. Αυτά τα πλακάκια είναι επίσης πολύ όμορφα και διατίθενται σε μια σειρά από χρώματα, στυλ και μεγέθη. Η πορσελάνη δημιουργεί εξαιρετικά ανθεκτικό δάπεδο, όπως μαρτυρείται από αρχαία μωσαϊκά δάπεδα που εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχα αιώνες μετά την τοποθέτησή τους.

Στα σπίτια μας οφείλουμε την ομορφιά και τη λειτουργικότητα πολλών βασικών ειδών στο σμάλτο πορσελάνης. Μπανιέρες, νεροχύτες, τουαλέτες, σόμπες, πλυντήρια και στεγνωτήρια, θερμοσίφωνες, ψησταριές και φούρνοι είναι όλα επικαλυμμένα με σμάλτο πορσελάνης. Όχι μόνο τα κάνει να φαίνονται όμορφα, αλλά έχει ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για αυτές τις εφαρμογές. Δεδομένου ότι δεν λερώνει, γρατσουνίζει, απορροφά υγρασία, καταστραφεί από χημικά προϊόντα καθαρισμού ή σκουριάζει, παρέχει μια επιφάνεια που κάνει τις συσκευές και τα είδη μπάνιου μας να παραμένουν όμορφα για περισσότερο καιρό.

Η πορσελάνη παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη μεταποίηση, την παραγωγή τροφίμων, τις γεωργικές χρήσεις, τα πετροχημικά προϊόντα, ακόμη και τις εγκαταστάσεις αστικών λυμάτων. Καθώς οι σύγχρονοι επιστήμονες συνεχίζουν να βρίσκουν περισσότερες χρήσεις για υλικά πορσελάνης, η χρήση θα συνεχίσει να κλιμακώνεται με τις δεκαετίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top