Οι κίνδυνοι από τις πλαστικές σακούλες

Εθελοντές συγκεντρώνονται στις ακτές μερικών από τους παλαιότερους εθνικούς θησαυρούς του έθνους για να ψαρέψουν τα σκουπίδια έξω από το νερό και έξω από την παραλία. Πλαστικές σακούλες, τα απορρίμματα σκύλων και τα μεταλλικά κουτιά είναι μερικά μόνο από τα περισσότερα από είκοσι αντικείμενα που καταγράφονται από την Blue Ocean Society του Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ. Οπλισμένοι με γάντια και πλαστικές σακούλες, ο Κούπερ και εγώ ξεκινήσαμε να βάλουμε και να ανακτήσουμε τα απόβλητα που απορρίπτονται από άγνοια ή σκοπίμως παραβλέπονται.

Ο Δρ. Richard Bailey, εκτελεστικός διευθυντής μιας εργαζόμενης εθελοντικής ομάδας στην Καλιφόρνια, ανησυχεί περισσότερο για το πλαστικές σακούλες που βουλιάζουν και βυθίζονται στον πάτο. «Έχουμε πολλά ζώα που ζουν στον βυθό: γαρίδες, οστρακοειδή, σφουγγάρια», λέει. «Είναι σαν να τρώτε στο τραπέζι σας και κάποιος έρχεται και πετάει ένα πλαστικό μουσαμά πάνω από το τραπέζι σας και εσάς».

Ο γιος μου, ο Κούπερ κι εγώ, ψαρέψαμε περισσότερα από 10 πλαστικές σακούλες έξω από τον κόλπο, 8 σωροί από σκουπίδια της παραλίας μαζί με αποτσίγαρα, καραμέλες και μια μπάλα ποδοσφαίρου. Καθώς εργαζόμασταν, πολλοί περαστικοί μας ευχαριστούσαν για τις προσπάθειές μας. Ο Κούπερ χαμογέλασε και τους ευχαρίστησε. Υπάρχουν δισεκατομμύρια περισσότερα από όπου προήλθαν και ως αποτέλεσμα, οι ωκεανοί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα

ο πλαστική σακούλα είναι ένα σύμβολο ευκολίας, το μοναδικό πιο άφθονο καταναλωτικό είδος στη Γη, που αριθμεί τρισεκατομμύρια. Κατασκευασμένες από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας παραγωγής είναι πολυάριθμες και οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες σακούλες περιέχουν μόλυβδο, αποδεδειγμένα ότι βλάπτουν τον εγκέφαλο, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα, προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, αργή ανάπτυξη και προβλήματα ακοής

Οι Αμερικανοί πετούν 100 δις πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο σπαταλώντας σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Μόνο το 1 τοις εκατό των πλαστικές σακούλες ανακυκλώνονται παγκοσμίως — περίπου 2 τοις εκατό στις ΗΠΑ — και τα υπόλοιπα παραμένουν για αιώνες. «Είναι τόσο αεροδυναμικά που ακόμα και όταν απορρίπτονται σωστά, μπορούν να εξαφανιστούν και να γίνουν σκουπίδια», λέει ο Mark Murray, εκτελεστικός διευθυντής της Californians Against Waste.

Πηγαίνετε σε οποιαδήποτε παρέλαση και θα δείτε πολλές πλύσεις στην κοντινή πλωτή οδό. Πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί στις κοιλιές των άλμπατρος σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι πλωτές σακούλες μοιάζουν με μέδουσες στα πεινασμένα θαλάσσια θηλαστικά. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικές συναντήσεις. Υπάρχουν 46.000 κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό μίλι του ωκεανού. Στο Βόρειο Ειρηνικό Gyre, μια μεγάλη δίνη ωκεάνιων ρευμάτων, υπάρχει τώρα μια στροβιλιζόμενη μάζα πλαστικού που εκτιμάται ότι έχει διπλάσιο μέγεθος από το Τέξας.

Η Ιρλανδία έχει φόρο 22 σεντ πλαστικές σακούλες έχει μειώσει τη χρήση κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό. Στο Μπαγκλαντές, όπου πλαστικές σακούλες προκαλούν πλημμύρες πνίγοντας την αποχέτευση, οι σακούλες απαγορεύονται. Το Σαν Φρανσίσκο και το Όκλαντ απαγόρευσαν τη χρήση του πλαστικές σακούλες επιτρέποντας μόνο χάρτινες σακούλες με τουλάχιστον 40 τοις εκατό ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Εν τω μεταξύ, άλλες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, όπως η Σάντα Μόνικα, η Καλιφόρνια, το Νιου Χέιβεν, η Κονν., η Αννάπολις, η Μάντσεστερ και το Πόρτλαντ της Ορεινής, εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης δραστικών νομοθετικών μέτρων κατά των σακουλών.

ο πρόβλημα με τις πλαστικές σακούλες διαρκούν για πάντα. Το πλαστικό δεν βιοδιασπάται.

Αυτός δεν είναι ο μόνος προβληματικός σκύλος, η σπατάλη δεν διαρκεί για πάντα, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλα προβλήματα όπως μάθαμε ο Κούπερ και εγώ κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της παραλίας. Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείων είναι μια λύση για το πλαστική εισβολή. Επενδύστε σε μερικές ποιοτικές τσάντες για ψώνια, σας ευχαριστούν οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top