Μπορεί το πόσιμο νερό να σας κάνει πιο ευέλικτους;

Ποιος γιόγκι δεν θέλει να βελτιώσει την ευελιξία του;

Η εξάσκηση, η σωστή αναπνοή και η τεχνική μπορούν να κάνουν πολλά για τη συνολική ευελιξία. Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευελιξίας από κάτι που ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ. ΝΕΡΟ!

Το νερό είναι ίσως το πιο υποτιμημένο θρεπτικό συστατικό από όλα αυτά. Όχι μόνο είναι υπεύθυνο για το υπέροχο δέρμα, είναι επίσης υπεύθυνο για όλες τις κυτταρικές λειτουργίες όπως:

  • παρέχοντας προστασία για τους ιστούς, τις αρθρώσεις και τα όργανά μας
  • μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών
  • πέψη και αποβολή των αποβλήτων
  • ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
  • απορροφώντας τη θερμότητα από τους μύες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν λιγότερο καθαρό, ανόθευτο νερό από όσο θα έπρεπε, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να λειτουργούν βέλτιστα. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% των Αμερικανών τρέχουν χρόνια αφυδατωμένοι. Η ήπια αφυδάτωση αναφέρεται ότι επιβραδύνει το μεταβολισμό, αυξάνει την πείνα, προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμποδίζει τη συγκέντρωση.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η χρόνια αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευελιξία ή την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε στα δύσκολα vinyasa και σειρές. Πως και έτσι?

Σε όλο το σώμα έχουμε συνδετικό ιστό που ονομάζεται περιτονία. Η περιτονία είναι ένας τρισδιάστατος ιστός που περιβάλλει κάθε μυ, τένοντα, σύνδεσμο, οστό, όργανο, αδένα, νεύρο και κάθε κύτταρο. Η περιτονία μας κρατά τα πάντα στη θέση που τους αξίζει. Το έχουν και τα ζώα. Φανταστείτε ένα άψητο μπούτι κοτόπουλου. Μπορεί να παρατηρήσετε το λεπτό, λευκό, ελαστικό και κάπως γλοιώδες στρώμα φιλμ που περιβάλλει ολόκληρο το πόδι, αλλά και μεταξύ του δέρματος και των μυών και μεταξύ των τμημάτων του μυός. Έχουμε τον ίδιο υμενώδη ιστό και όταν είναι πλήρως ενυδατωμένος, είναι ελαστικός και γλιστερός. Όταν η περιτονία είναι στεγνή, είναι στεγνή και δύσκαμπτη. Η περιτονία μας μπορεί να συγκριθεί με το saran wrap. Εάν προσπαθήσετε να γλιστρήσετε 2 κομμάτια saran τυλίγονται το ένα δίπλα στο άλλο, δεν θα λειτουργήσει. Θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο, αν ένα από αυτά είναι λίγο βρεγμένο, θα γλιστρήσουν το ένα δίπλα στο άλλο. Χωρίς κόλλημα.

Ακριβώς όπως το περιτύλιγμα saran, όταν στεγνώσει, η περιτονία κολλάει στον περιβάλλοντα ιστό κάνοντας την κίνηση με απόλυτη ελευθερία ή ευκολία πιο δύσκολη ή περιορισμένη.

Οι ανάγκες σας σε νερό είναι εξαιρετικά μεταβλητές και εξαρτώνται από τη συνολική σας υγεία, το επίπεδο δραστηριότητας, τον μεταβολικό ρυθμό, την ώρα της ημέρας και τη θερμοκρασία (συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας του αέρα) του σημείου που βρίσκεστε. Η τυπική σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι να πίνετε μισή έως μία ουγγιά ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, εάν ζυγίζετε 150 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνετε 75 έως 150 ουγγιές υγρών την ημέρα. Εάν έχετε χάσει βάρος νερού κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας άσκησης ή εκδήλωσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε επίσης υγρά για να αντικαταστήσετε αυτό το βάρος. Συνιστάται ότι για κάθε κιλό που χάνεται κατά την άσκηση ένας αθλητής πρέπει να πίνει περίπου 20 ουγγιές υγρών.

Εάν πίνετε μόνο ένα ποτήρι νερό την ημέρα τώρα, μην αρχίσετε να πίνετε δύο λίτρα την ημέρα νομίζοντας ότι θα σας ωφελήσει. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη νερού για να αποφύγετε το στρες στα νεφρά, το πρήξιμο των ματιών, το πρήξιμο γύρω από τους αστραγάλους ή άλλα σημάδια φλεγμονής. Το πολύ νερό πολύ σύντομα μπορεί να αποβεί μοιραίο για κάποιον που είτε είναι σοβαρά αφυδατωμένος είτε έχει αφυδατωθεί εδώ και χρόνια.

Για να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση νερού, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Προσθέστε μόνο ένα ποτήρι νερό την ημέρα στην κανονική ποσότητα νερού που έχετε ήδη πιει. Εάν πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα – κάντε το 2 ποτήρια την ημέρα.

Θα πρέπει να νιώσετε την ανάγκη να ουρήσετε περισσότερο. Αν συμβαίνει αυτό, προσθέστε άλλο ένα ποτήρι νερό στην ημερήσια πρόσληψη νερού.

Εάν, ωστόσο, δεν έχετε αυξημένη ανάγκη για ούρηση, κόψτε το μισό ποτήρι και καθώς προχωράτε, αυξήστε την πρόσληψη νερού πιο αργά. Αντί να προσθέτετε ένα ποτήρι τη φορά, προσθέστε μισό ποτήρι ή ακόμα λιγότερο μέχρι να πετύχετε τους στόχους ενυδάτωσης.

Καθώς οι ιστοί σας γίνονται πιο ενυδατωμένοι, το σώμα σας θα αρχίσει να αφαιρεί το υπερβολικό αλάτι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε να προσθέτετε μια μικρή πρέζα μη επεξεργασμένου θαλασσινού αλατιού, όπως το Celtic Sea Salt, στο νερό σας. Αν μπορείτε να δοκιμάσετε το αλάτι, έχετε προσθέσει πάρα πολύ. Και μην ανησυχείτε – αυτό δεν θα προκαλέσει κατακράτηση νερού όπως το τυπικό επιτραπέζιο αλάτι. Το κελτικό θαλασσινό αλάτι τείνει να κάνει το αντίθετο λόγω των ηλεκτρολυτών του και της ισορροπημένης περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία. Το τυπικό επιτραπέζιο αλάτι περιέχει συχνά αντισυσσωματικούς παράγοντες με βάση το αλουμίνιο και άλλα πρόσθετα που συνδέονται με κατακράτηση νερού, προβλήματα στα νεφρά και υψηλή αρτηριακή πίεση. ΑΥΤΟ είναι το είδος αλατιού που πρέπει να μείνετε μακριά.

Εάν πίνετε ήδη αρκετό νερό «ενισχυμένο σε ηλεκτρολύτες» κάθε μέρα, ίσως απλώς να σας ενδιαφέρει πώς να βελτιώσετε την απορρόφηση νερού για τις πτυχές βελτιωμένης ευελιξίας:

Το πρωί πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αυτό θα σας επανυδατώσει αφού δεν έχετε καθόλου νερό για αρκετές ώρες και θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τυχόν συσσωρευμένα απόβλητα από τις νυχτερινές μεταβολικές διεργασίες.

Για καλύτερη απορρόφηση, συνιστάται να πίνετε (έναντι γουλιά) νερό σε θερμοκρασία δωματίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διασφαλιστεί ότι το υγρό απορροφάται και χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε αντίθεση με την γρήγορη εκκένωση από το στομάχι.

Κατά γενικό κανόνα, το νερό δεν πρέπει να καταναλώνεται πολύ κοντά στα γεύματα, καθώς αυτό αραιώνει το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι σας που βοηθά στην πέψη. Το νερό πρέπει να καταναλώνεται 45-30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα και 1-2 ώρες μετά από κάθε γεύμα.

Το να πίνετε αλατισμένο/ενισχυμένο σε ηλεκτρολύτες νερό σας μετά από μασάζ, σωματική άσκηση (συμπεριλαμβανομένου αφρού/κύλισης σώματος), γιόγκα και άλλες συνεδρίες διατάσεων είναι ιδανικό. Οι ιστοί σας ανταποκρίνονται περισσότερο στην απορρόφηση νερού μετά από άμεσο χειρισμό και θεραπεία της περιτονίας.

Διαχειριστείτε το άγχος σας. Τόσο το φυσιολογικό όσο και το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απορροφούμε νερό. Το άγχος μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο αφυδατωμένους. Χαλαρώστε λοιπόν, ενυδατωθείτε και απελευθερώστε!

Σχολιάστε