Μην κρατάτε τα ψάρια Betta σε βάζα

Όταν ακούτε για ένα βάζο betta, αναφέρεται σε ένα γυάλινο βάζο με ένα φυτό που επιπλέει στην κορυφή, ένα ψάρι betta μέσα και μάρμαρα που βρίσκονται στον πάτο. Επειδή αυτή η ρύθμιση είναι τόσο μοναδική, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Οι ιδιοκτήτες συνήθως αγοράζουν αυτά τα βάζα επειδή φαίνονται κομψά ή μοντέρνα και συχνά τραβούν τα βλέμματα.

Αν και αυτά τα βάζα φαίνονται εκπληκτικά στο σπίτι ή στο γραφείο σας, είναι απάνθρωπα και ανθυγιεινά περιβάλλοντα για την ταλαιπωρία σας. Πολλοί πωλητές στο τοπικό σας κατάστημα κατοικίδιων ζώων θα σας πουν ότι η betta σας είναι πολύ χαρούμενη σε αυτά τα βάζα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Δεν υπάρχει δωμάτιο κολύμβησης

Αν δεν το έχετε προσέξει, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με αυτά τα βάζα είναι ότι δεν δίνουν στα ψάρια Betta αρκετό χώρο για να κολυμπήσουν. Μια δεξαμενή ή ενυδρείο betta θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε φορές το μήκος του σώματος του ψαριού. Το βάζο περιορίζει το εύρος των ενεργειών τους και μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη πίεση και ζημιά στα πτερύγια.

Ελλειψη οξυγόνου

Ένας άλλος λόγος που αυτά τα βάζα δεν είναι καλά για τα ψάρια Betta είναι η έλλειψη οξυγόνου που παρέχουν. Ναι, τα bettas μπορούν να λάβουν οξυγόνο μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα χρησιμοποιώντας τον λαβύρινθο αδένα τους. Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτός ο αδένας, χρειάζονται πρόσβαση στον αέρα. Σε αυτό το «αφύσικο» περιβάλλον βάζου, τα μάρμαρα ή το φυτό από πάνω θα εμποδίσουν την επαφή του betta στην επιφάνεια, κάτι που τον αφήνει να λαχανιάζει για οξυγόνο όταν η πηγή στο νερό έχει μειωθεί. Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όλες οι τοξίνες που απελευθερώνονται όταν τελικά τα φυτά πεθαίνουν. Αυτές οι τοξίνες μπορεί να έχουν μοιραία επίδραση στα ψάρια σας.

Καθαρό Περιβάλλον

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι bettas αναπνέουν, ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν μόνο με καθαρό νερό και τροφή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πει ότι ούτε ένα betta σε ένα βάζο χρειάζεται. Αυτό είναι ψέμα. Αν σκεφτείτε ένα betta στο φυσικό του περιβάλλον, είναι σαρκοφάγος. Έτρεφε ζωντανά έντομα και προνύμφες εντόμων. Αυτό το ψάρι είναι φτιαγμένο για να καταναλώνει κρέας.

Όταν κρατάτε ένα betta ως κατοικίδιο, να θυμάστε ότι πρέπει να το ταΐζετε σε τακτική βάση. Δεν θέλετε το ψάρι σας να γίνει τόσο απελπισμένο και πεινασμένο που να αρχίσει να τρώει τις ρίζες του κρίνου γιατί δεν έχει άλλη επιλογή.

Το “Betta σε ένα βάζο” δεν είναι υγιές ή φυσικό. Αποτυγχάνει να δώσει στα ψάρια ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια. Εάν πρέπει να έχετε το βάζο, μεταχειριστείτε το σαν δεξαμενή ψαριών. Αφαιρέστε όλο το νερό στο βάζο σας για να μην μολυνθεί και ξαναγεμίστε με νέο νερό που περιλαμβάνει βελτιωτικά νερού. Και βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία παραμένει σταθερή μεταξύ 76 και 82 βαθμών Φαρενάιτ. Εάν αυτή η διαδικασία δεν εκτελεστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο του betta σας. Το βάζο δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα φυσικά νερά μιας betta. Το περιβάλλον του ψαριού σας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τώρα που ξέρετε ότι είναι ανθυγιεινό για ένα betta να ζει σε ένα βάζο, ας μιλήσουμε για το πώς τα betta αναπνέουν, βλέπουν και επιπλέουν και γιατί είναι τόσο διαφορετικά από τα άλλα ψάρια. Αυτό θα σας εξηγήσει περαιτέρω γιατί τα bettas είναι τόσο διαφορετικά από τα κανονικά σας χρυσόψαρα και γιατί χρειάζονται ένα κατάλληλο περιβάλλον.

Πώς αναπνέουν τα bettas;

Τα ψάρια λαμβάνουν οξυγόνο από το περιβάλλον νερό χρησιμοποιώντας τα βράγχια και το στόμα τους, και τα bettas δεν διαφέρουν. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει έτσι ώστε οι bettas να μπορούν να αναπνέουν χωρίς απόβλητα και διοξείδιο του άνθρακα. Σχεδόν όλος ο αέρας που διατηρεί τη ζωή λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο. Εάν εξαλειφόταν αυτή η διαδικασία, το ψάρι θα πέθαινε μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, το υπέροχο με τα ψάρια Betta είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί καλά σε περιβάλλοντα με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου λόγω της προέλευσής τους.

Οι Bettas μπορούν να επιπλέουν

Τα Bettas διαφέρουν από τα ζώα της ξηράς, επειδή το νερό που τα περιβάλλει είναι αυτό που τους δίνει την άνωση για να παραμείνουν στην επιφάνεια. Αν τα παρακολουθήσετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε πόσο κομψά γλιστρούν στο νερό. Αυτό οφείλεται στα όμορφα μεγάλα πτερύγια τους και στο σκληρό ουραίο πτερύγιο τους που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης.

Betta Vision

Οι Bettas έχουν παρόμοια όραση με τους ανθρώπους όσον αφορά τον προσανατολισμό τους στο φως. Προσαρμόζονται σε κάθε φως που χτυπά τα μάτια τους και αντιδρούν αμέσως. Εάν θέλετε ποτέ να το δείτε σε δράση, απλά ρίξτε έναν φακό στο ενυδρείο ή τη δεξαμενή σας. Το betta σας θα αρχίσει να κολυμπάει στο πλάι.

Οι Bettas έχουν δύο μάτια, ένα σε κάθε πλευρά του κεφαλιού τους. Αυτό τους κάνει να βλέπουν μια μοναδική εικόνα και στις δύο πλευρές. Αυτός ο τύπος όρασης ονομάζεται μονοφθάλμια όραση. Αν και αυτό φαίνεται σαν ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό, προκαλεί στα ψάρια έλλειψη αντίληψης βάθους. Δεν μπορούν να εστιάσουν τα δύο μάτια τους στο ίδιο αντικείμενο, επομένως μπορούν να εστιάσουν μόνο σε αντικείμενα που βρίσκονται 12 ίντσες μακριά ή πιο κοντά.

Sleeping Betta

Το αστείο με τα ψάρια Betta είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κοιμηθούν επειδή δεν έχουν βλέφαρα. Όταν κοιμούνται ή ξεκουράζονται, το κάνουν με τα μάτια ανοιχτά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το betta σας απλώς επιπλέει ή βρίσκεται στον πάτο του νερού. Έτσι ξεκουράζεται το ψάρι σου.

Πώς τα ψάρια Betta ακούνε και γεύονται το φαγητό

Ο ήχος ταξιδεύει πιο γρήγορα στο νερό, κάτι που επιτρέπει στα betta να ακούν αρκετά καλά. Ακούνε μόνο μέσω του θαλάμου του ενός αυτιού, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ακοή τους. Το ίδιο ισχύει και για τη γεύση τους. χρησιμοποιούν αυτή την αίσθηση πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους. Οι γευστικοί κάλυκες τους βρίσκονται στα χείλη, το στόμα και ακόμη και στα πτερύγια τους. Ο τρόπος που αναγνωρίζουν τη γεύση είναι μέσα από τα ρουθούνια τους.

Betta Breathing

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ένα ψάρι Betta θα μπορούσε να απορροφήσει οξυγόνο, αυτό οφείλεται στο όργανο του λαβύρινθου. Είναι ένα σημαντικό όργανο στο εσωτερικό του κεφαλιού του betta που περιλαμβάνει χιλιάδες αιμοφόρα αγγεία που συγκρατούν το αναπνεόμενο οξυγόνο και το ανακατευθύνει πίσω στο σώμα του ψαριού.

Τα Bettas είναι υπέροχα είδη με τόσες πολλές μοναδικές πτυχές που τα καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια στον κόσμο. Η κατανόηση της φροντίδας των ψαριών betta και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και ζουν θα σας εγγυηθεί ένα χαρούμενο και μεγάλο χρονικό διάστημα με τον φίλο σας με πτερύγια.

Σχολιάστε