Ο φυσικός πόρος, το έδαφος, είναι το λεπτό στρώμα οργανικών και ανόργανων υλικών που καλύπτει τη βραχώδη επιφάνεια της Γης. Ο σχηματισμός του εδάφους περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό παραγόντων και είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Η μηχανική διάβρωση των πετρωμάτων λόγω των μεταβολών της θερμοκρασίας, του ανέμου, του κινούμενου νερού, των λειχήνων είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν.
Ρύποι όπως τοξικές ενώσεις, ραδιενεργά υλικά, άλατα, χημικές ουσίες, όταν προστίθενται στο έδαφος, υποβαθμίζουν την ποιότητα, την υφή και την περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία του εδάφους. Αυτό οδηγεί σε ρύπανση του εδάφους. Οι ρύποι του εδάφους διαταράσσουν τη βιολογική ισορροπία των οργανισμών στο έδαφος. Η αρνητική επίδραση αυτής της μόλυνσης είναι η μειωμένη γονιμότητα του εδάφους επηρεάζοντας την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων.
Οι κύριες αιτίες της ρύπανσης του εδάφους είναι:
- Τυχαία χρήση λιπασμάτων
- Τυχαία χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων
- Απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων στερεών απορριμμάτων
- Αποψίλωση των δασών και διάβρωση του εδάφους
- Προσθήκη βιομηχανικών ρύπων
- Απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων
Έλεγχος της ρύπανσης του εδάφους
Διάφορα βήματα που προτείνονται για τον έλεγχο της ρύπανσης του εδάφους είναι τα ακόλουθα:
Μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων:
Καθώς η διάβρωση του εδάφους έχει γίνει μια κύρια αιτία ανησυχίας, πρέπει να υιοθετήσουμε τα τρία R: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Τα βιολιπάσματα είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τα χημικά λιπάσματα. Είναι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της γονιμότητας και της ικανότητας ανάπτυξης του εδάφους. Αυτή η διαδικασία Βιογονιμοποίησης μειώνει επίσης την ανάγκη για φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα.
Εξάσκηση αμειψισποράς – Τα ψυχανθή φυτά μπορούν να σταθεροποιήσουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και ως εκ τούτου να ενισχύσουν τη γονιμότητα του εδάφους. Αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των καλλιεργειών που απορροφούν πολλά θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
Ανακύκλωση υλικών
Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυάλινα δοχεία, πλαστικές σακούλες, χαρτί, ύφασμα κ.λπ. σε οικιακό επίπεδο αντί της απόρριψης, μειώνει τη ρύπανση από στερεά απόβλητα. Η χρήση πλαστικών σακουλών έχει αυξηθεί δραστικά. Οι χάρτινες σακούλες ή οι σακούλες από γιούτα μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική για αυτούς. Τα παιχνίδια που αποτελούνται από πηλό μπορούν να είναι μια καλή πηγή διασκέδασης για τα παιδιά. Συνιστάται η πλήρης απαγόρευση της χρήσης πλαστικών.
Αναδάσωση
Οι ερημιές, η διάβρωση του εδάφους και οι πλημμύρες μπορούν να ελεγχθούν με αναδάσωση. Τα τεράστια δάση έχουν γίνει λεία της απληστίας του ανθρώπου. Χρειάζονται χρόνια μαζί για να μεταρρυθμίσουμε ένα δάσος. Κάθε άτομο στη γη πρέπει να αποφασίσει να φυτέψει δέντρα για να σώσει τον πλανήτη μας γη.
Επεξεργασία απορριμμάτων
Η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων με χρήση αναερόβιων μικροοργανισμών, όπως μεθανογόνα και ακετογόνα είναι σκόπιμη, καθώς βοηθά στη διάσπαση των αποβλήτων του εδάφους σε λιγότερο τοξική και βιοαποδομήσιμη μορφή. Τα βιομηχανικά και ραδιενεργά απόβλητα θα πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν αφεθούν στο έδαφος.
Είναι καιρός ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει τη σημασία του πλούσιου εδάφους και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του από τους ρύπους. Το έδαφος είναι πλεονέκτημα και δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό. Μεγάλη ποικιλία επιδορπίων που δημιουργούνται από ανθρώπινα όντα μας γελούν. Όταν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε δεξαμενές και δεξαμενές με φυσικό γόνιμο έδαφος, δεν πρέπει να σταματήσουμε να το καταστρέφουμε;