Κομποστοποίηση Bokashi: Επισκόπηση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η κομποστοποίηση Bokashi είναι ένα πρόγραμμα έντονης κομποστοποίησης χωρίς οξυγόνο, όπου τα υπολείμματα τροφών ζυμώνονται μέσα σε έναν σφραγισμένο κάδο μέσω ενός πίτουρου που είναι εμβολιασμένο με αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς. Μόλις ζυμωθούν πλήρως, τα υπολείμματα τροφής συνήθως ενταφιάζονται μέσα σε έναν κήπο στην πίσω αυλή όπου διασπώνται γρήγορα δημιουργώντας έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Κληρονομιά: Αρχικά διαμορφώθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, η διαδικασία της βιοαποικοδόμησης του bokashi ακολουθείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τελικά διαδόθηκε από τον καθηγητή Teruo Higa, ο οποίος εντόπισε την κατάλληλη ποσότητα βακτηρίων που είναι απαραίτητα για την καλύτερη βιοαποικοδόμηση των οργανικών ουσιών.

Σύνθεση: Το πίτουρο Bokasi αποτελείται συνήθως από πίτουρο σιταριού, νερό, μελάσα και μικροοργανισμούς.

Πώς λειτουργεί;: Όταν το πίτουρο Bokashi συνδυάζεται με οργανικά απόβλητα, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται προκαλώντας τη ζύμωση και τη διάσπαση του υλικού.

Χρήσεις: Η ανακύκλωση τροφίμων Bokashi εφαρμόζεται από ανθρώπους και εταιρείες.

Στις οικιακές λειτουργίες, το φαγητό τοποθετείται σε ένα σφραγισμένο δοχείο και προστίθεται το πίτουρο bokashi. Μόλις περάσουν μερικές εβδομάδες, το πίτουρο και οι μικροοργανισμοί αρχίζουν να αφομοιώνουν και να διασπούν το οργανικό υλικό. Μόλις ζυμωθεί το φαγητό, μπορεί να αποτεθεί σε ένα ανάχωμα κομποστοποίησης, να ενταφιαστεί σε αυλάκια ή σε μια αυλή όπου θα διαλυθεί εύκολα.

Θετικές πτυχές: Τα άτομα που χρησιμοποιούν Bokashi αναφέρουν μια ποικιλία προνομίων στη χρήση κομποστοποίησης bokashi σε σύγκριση με τυπικές τακτικές ανακύκλωσης τροφίμων, όπως:

Ταχύτητα: Τα βιολογικά προϊόντα αποσυντίθενται με πίτουρο bokashi για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια είναι έτοιμα να εναποτεθούν σε χαρακώματα ή χώμα κήπου. Η παραδοσιακή ανακύκλωση τροφίμων απαιτεί συνήθως περισσότερο χρόνο (ωστόσο εξαρτάται από το σύστημα κομποστοποίησης που διαθέτετε) και συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια μερικών μηνών.

Αρώματα: Δεδομένου ότι η ανακύκλωση των τροφίμων bokashi είναι αναερόβια, η διαδικασία ζύμωσης πρέπει να διαπνέεται μέσα σε ένα ερμητικά σφραγισμένο δοχείο. Έτσι, δεν υπάρχει άσχημη μυρωδιά από την κομποστοποίηση bokashi.

Ζώα: Τα ώριμα οργανικά Bokashi διατηρούνται μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή θαμμένα στο χώμα και επομένως, σε αντίθεση με ορισμένους σωρούς κομπόστ στην πίσω αυλή, γενικά δεν θα φέρουν πλάσματα ή ποντίκια.

Αέρια θερμοκηπίου: Δεν παράγονται αέρια αερίων του θερμοκηπίου κατά την ανακύκλωση τροφίμων bokashi. Αυτό διαφέρει από τη συμβατική ανακύκλωση τροφίμων μέσω της οποίας δημιουργούνται αέρια θερμοκηπίου.

Υγεία του εδάφους: Η περιεκτικότητα σε νερό στη γη που ενσωματώνεται με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση bokashi είναι συνήθως υψηλότερη από αυτή του κανονικού κομπόστ. Ως εκ τούτου, η ανακύκλωση τροφίμων bokashi επιτρέπει μεγαλύτερη διατήρηση των υπόγειων υδάτων. Τα οργανικά θρεπτικά συστατικά στη γη μετά τη ζύμωση του μποκάσι είναι επίσης λιγότερο υδατοδιαλυτά, όπως και τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από την κομποστοποίηση (με οξυγόνο) και ως αποτέλεσμα είναι απίθανο να εκπλυθούν λόγω της απορροής που ακολουθεί τις νεροποντές.

Μειονεκτήματα:

Τιμή: Θα πρέπει να αγοράσετε πίτουρο ή μείγμα bokashi από έναν πωλητή όπως η BokashiCycle.

Συσκευασία: Η ζύμωση Bokashi είναι απίθανο να διασπαστεί και να ζυμώσει τις συσκευασίες τροφίμων που μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Σχολιάστε