Κεραμικά πλακίδια φιλικά προς το περιβάλλον

Όσον αφορά το δάπεδο, το κεραμικό πλακίδιο είναι μια ουσία επιλογής για τους σχεδιαστές και τους ιδιοκτήτες σπιτιού, διότι όχι μόνο είναι διαθέσιμα σε μια ατελείωτη σειρά χρωμάτων, φινιρισμάτων και σχεδίων, αλλά θεωρούνται επίσης φιλικά προς το περιβάλλον. Λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους, τα πλακίδια πρέπει να αντικαθίστανται λιγότερο συχνά, πράγμα που σημαίνει λιγότερα απόβλητα στις χωματερές καθώς και μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις για την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση νέων προϊόντων.

Εκτός από την ανθεκτικότητα, καθώς το κεραμικό πλακίδιο δεν απορροφά οσμές ούτε απελευθερώνει χημικά στον αέρα, αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ). Επιπλέον, για λόγους σύγκρισης, σε αντίθεση με άλλα υλικά δαπέδου, τα κεραμικά πλακίδια δεν περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες ή επιστρώσεις και δεν φιλοξενούν επιβλαβή, σκόνη ή ακάρεα σκόνης όπως τα χαλιά, εκτός από την επίστρωση με κονιάματα και ενέματα χωρίς VOC (πτητική οργανική ένωση). προσφέρει μια εναλλακτική λύση πράσινου δαπέδου. Επίσης, τα πλακάκια σε αντίθεση με τα δάπεδα από ξύλο, μοκέτα ή φυσική πέτρα δεν απαιτούν υψηλή συντήρηση ή χημικά προστατευτικά φινιρίσματα όπως γυάλισμα, λούσιμο, απογύμνωση ή κερί. Στην πραγματικότητα, τα κεραμικά, πορσελάνη ή υψηλότερης ποιότητας υαλοποιημένα πλακίδια είναι όλα κατασκευασμένα από φυσικό πηλό που συνήθως βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα εργοστάσια, εξαλείφοντας την καταστροφή φυσικών πόρων όπως το ξύλο ή η σκληρή εξόρυξη για φυσικές πέτρες, διατηρώντας έτσι το περιβάλλον. Μπορεί στην αρχή να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, αλλά το κεραμικό πλακίδιο είναι μια εκπληκτικά βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά υλικά δαπέδων. Καθώς το τζάμι προσφέρει μια επιφάνεια που δεν μπορεί να διεισδύσει από ρύπους, για το λόγο αυτό δεν χρειάζονται χημικά καθαριστικά. Μόνο ήπια καθαριστικά ή ακόμα και μόνο ζεστό νερό μπορούν να καθαρίσουν επαρκώς τα πλακάκια, αποφεύγοντας έτσι την έκπλυση επικίνδυνων χημικών ουσιών στο σύστημα νερού.

Εκτός από τον εγγενή πράσινο χαρακτήρα, ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των πλακιδίων είναι ότι διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων για να φιλοξενήσουν μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων, όπως εσωτερική ή εξωτερική χρήση και μπορούν επίσης να φινιριστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για την προσομοίωση ξύλου, φυσικής πέτρας. δέρμα κλπ που έχει συμβάλει στη μείωση της χρήσης φυσικών ουσιών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων τείνουν επίσης να υποστηρίξουν την τάση καθώς η φυσική πέτρα μοιάζει παρόμοια, όπως τα υαλοποιημένα πλακάκια από ιταλικό μάρμαρο είναι αρκετά δημοφιλή στους πελάτες, καθώς συνδυάζουν την ομορφιά του μαρμάρου με τη δύναμη των υαλοποιημένων πλακιδίων, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πρόληψη της εξόρυξης λίθων καθώς και άνθρακα αποτύπωμα που προκύπτει από τη μεταφορά. Ένα άλλο δημοφιλές φινίρισμα επιφανειών είναι το Wood που προσφέρει λιγότερο ακριβό, ανθεκτικό και ευκολότερο στη συντήρηση αντικατάσταση για δάπεδα από φυσικό ξύλο ή πλαστικοποιημένο ξύλο. Για να μην αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού αποκτούν την όψη και την αίσθηση πραγματικού ξύλου, χωρίς την ανάγκη κοπής δέντρων. Επιπλέον, με την προηγμένη τεχνολογία της ψηφιακής εκτύπωσης, τα κεραμικά πλακίδια μπορούν πλέον να σχεδιαστούν κατά παραγγελία και να αναπαράγουν επιφάνειες που ουσιαστικά δεν διακρίνονται από τις πραγματικές.

Σήμερα τα κεραμικά πλακίδια κατασκευάζονται με φινιρίσματα χωρίς μόλυβδο που προσθέτουν στις πράσινες ιδιότητές τους, επίσης η τελευταία τεχνολογία «Nano Coating» που χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές προσφέρει υψηλή αντοχή στη βρωμιά και τους λεκέδες, κάνοντάς τα μεγαλύτερη διάρκεια και χαμηλή συντήρηση. Ενώ ορισμένα άλλα πλακάκια νέας εποχής με τη μη γυαλισμένη επιφάνειά τους προσφέρουν υψηλό δείκτη ηλιακών αντανακλαστικών (SRI) που παρέχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι τα πλακίδια ανακυκλωμένου περιεχομένου που χρησιμοποιούν 20%-70% ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Αυτά τα πλακάκια έρχονται σε δύο ποικιλίες που είναι κεραμικά και γυάλινα. Τα γυάλινα πλακίδια ανακυκλωμένου περιεχομένου περιέχουν έως και 100 τοις εκατό ανακυκλωμένο γυαλί που χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για παραγωγή και επίσης εκτιμώνται από πολλούς σχεδιαστές λόγω του ημιδιαφανούς ιριδισμού τους που δίνει μια ιδιαίτερη διακοσμητική ποιότητα. Οι σχεδιαστές προσφέρουν έναν άλλο ενδιαφέροντα τρόπο ανακύκλωσης κεραμικών πλακιδίων που είναι με τη χρήση σπασμένων τεμαχίων πλακιδίων ως μωσαϊκά για τη δημιουργία ευφάνταστων σχεδίων σε τοίχους και δάπεδα.

Επιπλέον, με την αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση, οι κατασκευαστές κεραμικών πλακιδίων οικολογούν επίσης τις διαδικασίες παραγωγής τους, όπως η ανακύκλωση στα οικιακά απόβλητα και το βιομηχανικό νερό, χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικά μέσα για διαδικασίες καύσης σε κλιβάνους καθώς και συστήματα ανάκτησης σκόνης για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πράγματι, κορυφαίες εταιρείες κατασκευής πλακιδίων παγκοσμίως, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση ενέργειας και τη διατήρηση των πρώτων υλών, αναλαμβάνουν τώρα την ανακύκλωση της λάσπης που δημιουργείται κατά τη διαδικασία παραγωγής, επαναχρησιμοποιώντας σκραπ κεραμικού υλικού που διαφορετικά θα απορρίπτονταν σε χώρο υγειονομικής ταφής και το ράντισμα του νερού γύρω από τα σιλό αποτρέποντας σκόνη για να μολύνει τον αέρα.

Αναμφίβολα τα κεραμικά πλακίδια φιλικά προς το περιβάλλον στοιχεία σε συνδυασμό με απεριόριστες δυνατότητες σχεδίασης παρέχουν ένα δάπεδο που δεν είναι μόνο αισθητικά ελκυστικό αλλά είναι και βιώσιμο – ένα από τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σύγχρονο σχεδιασμό και την κατασκευή. Αυτό που απαιτείται είναι η ευαισθητοποίηση του τελικού χρήστη σχετικά με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Πράγματι, με μακρύ κύκλο ζωής, φυσική ανθεκτικότητα καθώς και χαρακτηριστικά χαμηλής συντήρησης που είναι εγγενή στο υλικό, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το κεραμικό πλακίδιο πρέπει να προσδιορίζεται ως ιδανικό υλικό δαπέδου σε πράσινα κτίρια.

Σχολιάστε