Καταρρίφθηκαν μύθοι για την ηλιακή ενέργεια – Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος καταλήγουν ως τοξικά απόβλητα

Υπάρχει πολύς σκεπτικισμός γύρω από την ηλιακή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αυτός ο σκεπτικισμός προκαλεί πολλούς μύθους και πολλή παραπληροφόρηση. Ένας μύθος που είναι κατανοητός, αλλά εξακολουθεί να είναι μύθος, ωστόσο, είναι αυτός που υποθέτει ότι, μόλις πεθάνουν, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος καταλήγουν ως τοξικά απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής μας. Ακούγεται λογικό, αλλά είναι αλήθεια; Μάλλον όχι.

Τι υπάρχει σε μια μπαταρία μολύβδου-οξέος;

Το στοιχείο μιας μπαταρίας μολύβδου-οξέος σχηματίζεται από θετικές και αρνητικές πλάκες κατασκευασμένες από μόλυβδο και κράμα μολύβδου. Στη συνέχεια, οι πλάκες βυθίζονται σε ένα αραιωμένο διάλυμα ηλεκτρολύτη από θειικό οξύ και νερό για να δημιουργηθεί ένα ηλεκτροχημικό στοιχείο.

Οι ηλεκτροχημικές κυψέλες ομαδοποιούνται για να σχηματίσουν μια μπαταρία. Οι κυψέλες συνδυάζονται είτε για να αυξήσουν την τάση είτε την χωρητικότητα, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης. Για παράδειγμα, εάν η τάση μιας κυψέλης έχει ονομαστική τιμή 2 και χρειάζεστε μια μπαταρία 12 volt, τότε 6 κελιά είναι καλωδιωμένα σε σειρά έτσι ώστε η τάση κάθε στοιχείου να συνδυαστεί για να δημιουργήσει τα απαιτούμενα 12 βολτ.

Δεν θα κάνει μόνο οποιοδήποτε παλιό μόλυβδο-οξύ

Τα παραπάνω περιγράφουν τη βασική κατασκευή όλων των μπαταριών μολύβδου-οξέος, αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος ίσες. Οι μπαταρίες αυτοκινήτου ή μίζας είναι μπαταρίες μολύβδου-οξέος που έχουν σχεδιαστεί για σύντομες εκρήξεις ενέργειας που εκφορτίζονται γρήγορα, βασικά για την εκκίνηση του αυτοκινήτου, και είναι κατασκευασμένες από λεπτές πλάκες μολύβδου που δεν έχουν σχεδιαστεί για βαθιά εκφόρτιση.

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ηλιακά ηλεκτρικά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι βαθιού κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ανεχθούν τη βαθιά εκφόρτιση πριν επαναφορτιστούν. Είναι κατασκευασμένα από παχύτερες πλάκες μολύβδου που επιτρέπουν στην μπαταρία να εκφορτιστεί βαθιά και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σφραγισμένο ή Ασφράγιστο

Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος με εξαερισμό υγρού δεν είναι σφραγισμένες και επιτρέπουν στα αέρια να διαφύγουν καθώς η μπαταρία πλησιάζει σε κατάσταση πλήρως φορτισμένης. Καθώς εξαερίζονται τα αέρια, χάνεται επίσης νερό και πρέπει να αναπληρώνεται, επομένως η μπαταρία πρέπει να ξαναγεμίζεται περιοδικά, απαιτώντας έτσι συντήρηση.

Οι σφραγισμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος δεν είναι πλήρως σφραγισμένες καθώς διαθέτουν βαλβίδα σε περίπτωση υπερφόρτισης όταν πρέπει να απελευθερωθεί η υπερβολική πίεση. Είναι επίσης γνωστές ως μπαταρίες μολύβδου-οξέος με ρύθμιση βαλβίδας (VRLA) και θεωρούνται χωρίς συντήρηση, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στον ηλεκτρολύτη. Για εφαρμογές φωτοβολταϊκών, οι σφραγισμένες μπαταρίες διατίθενται σε 2 γεύσεις – κυψέλη gel ή απορροφημένο γυαλί ματ (AGM). Ο ηλεκτρολύτης των κυττάρων γέλης μετατρέπεται σε γέλη με την προσθήκη καπνισμένου πυριτίου. Ο ηλεκτρολύτης των AGM αιωρείται χρησιμοποιώντας λεπτή ινώδη τσόχα (ή χαλάκι από γυαλί πυριτίου), που λειτουργεί σαν σφουγγάρι.

Απόρριψη μπαταρίας

Η βιομηχανία μπαταριών μολύβδου υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανακύκλωση των προϊόντων της, καθώς τα καταστήματα λιανικής στις περισσότερες πολιτείες πρέπει βάσει νόμου να δέχονται νεκρές μπαταρίες μολύβδου για ανακύκλωση. Το 60 έως 80 τοις εκατό των περισσότερων μπαταριών μολύβδου-οξέος ανακυκλώνονται, συμπεριλαμβανομένου του 90 τοις εκατό του μολύβδου, που είναι έως και 4 φορές περισσότερο από τα περισσότερα άλλα προϊόντα που ανακυκλώνονται συνήθως. Στην πραγματικότητα, περίπου το 60 τοις εκατό του μολύβδου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων μπαταριών μολύβδου-οξέος προέρχεται από ανακυκλωμένο μόλυβδο και, συνολικά, το 60 έως 80 τοις εκατό μιας τυπικής μπαταρίας μολύβδου-οξέος είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο μόλυβδο και πλαστικό.

Το πλαστικό στις μπαταρίες ανακυκλώνεται και επανεπεξεργάζεται σε άλλα πλαστικά προϊόντα και το οξύ της μπαταρίας επεξεργάζεται και είτε απορρίπτεται με ασφάλεια στο αποχετευτικό σύστημα είτε μετατρέπεται σε θειικό νάτριο, σκόνη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή υφασμάτων και γυαλιού και ως συστατικό στο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.

Συνολικά, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης μεταξύ όλων των προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ.

Η μόνη φορά που μια μπαταρία μολύβδου-οξέος καταλήγει στη χωματερή είναι από απροσεξία. Πολλές πολιτείες επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα σε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε εταιρεία διαπιστωθεί ότι απορρίπτει μπαταρίες μολύβδου-οξέος εσφαλμένα. Έτσι, ο όγκος υγειονομικής ταφής των μπαταριών μολύβδου-οξέος είναι αμελητέος.

Ευτυχώς, αυτός είναι ένας μύθος που μπορεί να θεωρηθεί ότι απορρίφθηκε με ασφάλεια!

Σχολιάστε