Κατανόηση των βιοπλαστικών. Ένας οδηγός για τους όρους ανακύκλωσης

Κοινοί Όροι Επεξήγηση

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες που συχνά μπερδεύονται ή χρησιμοποιούνται κατά λάθος όσον αφορά τα πλαστικά ή τα απόβλητα τροφίμων:

Διασπώμενο

Βιοδιασπώμενο

Κομποστοποιήσιμο

Ανακυκλώσιμο

Έχουμε συμπεριλάβει επίσης μια εξήγηση για τα οξοδιασπώμενα προϊόντα.

Διασπώμενο

Πρόκειται για πλαστικά ή πολυμερή που είναι τεχνικά «αποικοδομήσιμα», δηλαδή μπορείτε να τα σπάσετε (είτε με σφυρί είτε με χημική διαδικασία). Αυτά είναι με βάση το πετρέλαιο και δεν διασπώνται σε χώρο υγειονομικής ταφής εκτός εάν εκτεθούν σε θερμότητα ή ηλιακό φως, με άλλα λόγια, εάν τα θάψετε σε χώρο υγειονομικής ταφής δεν θα αποσυντεθούν.

Πλαστικά μαχαιροπίρουνα

Επιπλέον, τα χημικά υποπροϊόντα που παράγονται από αυτά σημαίνει ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν με βιοαποδομήσιμα ή κομποστοποιήσιμα απόβλητα, καθώς αυτά έχουν την ικανότητα να μολύνουν ολόκληρες παρτίδες βιοϋλικού.

Παράδειγμα: πλαστικά πιρούνια, μπουκάλια γάλακτος και πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) και το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών περιτυλίξεων, χοντρές πλαστικές σακούλες και παιχνίδια.

Προτεινόμενο προϊόν: ξύλινα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης από ξύλο σημύδας ή επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

Βιοδιασπώμενο

Πρόκειται για πλαστικά/πολυμερή που περιέχουν πρόσθετα που αυξάνουν την ικανότητά τους να διασπώνται γρηγορότερα υπό τις σωστές συνθήκες οξυγόνου. Αυτά τα πρόσθετα επιτρέπουν σε μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες ή ακόμα και σκουλήκια να καταναλώσουν το υλικό, διασπώντας το σε νερό, διοξείδιο του άνθρακα (στη συνέχεια επιστρέφει στη γη για να ολοκληρώσει τον φυσικό κύκλο του άνθρακα) και βιομάζα – ένα άλλο όνομα για την οργανική ύλη.

Αυτός ο όρος, ωστόσο, έχει γίνει μπερδεμένος, καθώς αν και τα βιοαποδομήσιμα προϊόντα τεχνικά διασπώνται ταχύτερα, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή αρκετά χρόνια για να συμβεί αυτή η διαδικασία. Αυτό μπορεί να καταστήσει παραπλανητική την επιλογή προϊόντων με βιοδιασπώμενη ετικέτα. Συμβουλή: αναζητήστε έναν διαφανή κατασκευαστή που δηλώνει πόσο χρόνο χρειάζονται τα προϊόντα του για να υποβαθμιστούν. Envirochoice Fresh View Container

Τα βιοδιασπώμενα προϊόντα έχουν επίσης τη δυνατότητα να απελευθερώσουν μεθάνιο (ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου) εάν απορριφθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα ταξινομήσετε και να τα ανακυκλώσετε σε ένα ειδικό κέντρο ανακύκλωσης ή να τα τοποθετήσετε στους κίτρινους κάδους σας. Ωστόσο, όταν το μεθάνιο συλλέγεται σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε πολύτιμο πόρο (η παροχή φυσικού αερίου σας αποτελείται για παράδειγμα από μεθάνιο).

Πλευρική σημείωση: δείτε «Άλλα σημεία παρακάτω» για περισσότερα σχετικά με το οργανικό βιοαποδομήσιμο υλικό.

Παράδειγμα; βιοπλαστικά, προϊόντα ξύλου ή χαρτιού, φυτικά απόβλητα, κατακάθι καφέ.

Προτεινόμενο προϊόν: Πιάτα μιας χρήσης Envirochoice.

Κομποστοποιήσιμο

Πρόκειται για πλαστικά (γνωστά και ως βιοπλαστικά) που διασπώνται σε «μαύρο χρυσό» ή λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υπό τις σωστές ελεγχόμενες συνθήκες. Αντί για πετρέλαιο ή πολυμερή, κατασκευάζονται από οργανική ύλη που ήδη θεωρείται «βιομάζα», όπως καλαμπόκι ή φυτικά έλαια, και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά πρότυπα, ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κομποστοποιήσιμο» εάν το 90% του βιοδιασπάται εντός 180 ημερών από την κομποστοποίηση.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι για να ολοκληρωθεί πλήρως αυτός ο κύκλος κομποστοποίησης τα βιοπλαστικά πρέπει να κομποστοποιηθούν σε μια βιομηχανική εγκατάσταση κομποστοποίησης (όπως αυτή). Αυτές οι εγκαταστάσεις παρέχουν τη σωστή θερμοκρασία, υγρασία και συνεχή περιστροφή που απαιτούνται προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσπαση.

Ενώ μπορείτε να κάνετε κομποστοποίηση αυτών των προϊόντων στο σπίτι, είναι απίθανο να διασπαστούν με επιτυχία σε χρησιμοποιήσιμο λίπασμα.

Παράδειγμα: βιοπλαστικά δοχεία, φλιτζάνια καφέ φυτικής προέλευσης, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών.

Προτεινόμενο προϊόν: Κύπελλα και μπολ Envirochoice enviro.

Οξοδιασπώμενο πλαστικό

Αυτά τα πλαστικά που περιέχουν ένα ειδικό πρόσθετο σχεδιασμένο να διασπάται υπό συνθήκες πλούσιες σε οξυγόνο, θερμότητα και ηλιακό φως. Επίσης δεν εκπέμπουν μεθάνιο καθώς αποικοδομούνται.

Η διαδικασία αποικοδόμησης (περίπου 18 μήνες) είναι κάπως μοναδική καθώς, παρόλο που τα οξοδιασπώμενα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό/πολυμερή, μόλις εκτεθούν στο οξυγόνο θα γίνουν εύθραυστα και θα διασπαστούν σε μια μορφή που μπορεί να καταποθεί από μικροοργανισμούς και τελικά να μετατραπούν σε διοξείδιο του άνθρακα και βιομάζα, όπως τα βιοαποδομήσιμα προϊόντα.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν το οξοδιασπώμενο πλαστικό πρέπει να ανακυκλώνεται με βιοαποδομήσιμα προϊόντα ή όχι, καθώς ορισμένοι λένε ότι έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη διαδικασία βιολογικής αποσύνθεσης αυτών των προϊόντων.

Παράδειγμα: Οξοδιασπώμενα καλαμάκια.

Προτεινόμενο προϊόν: Θα προσγειωθούν σύντομα οξοδιασπώμενα καλαμάκια! Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ή επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook για να είστε ενημερωμένοι.

Ανακυκλώσιμο

Αυτά είναι προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέα αντικείμενα εάν τοποθετηθούν στον κίτρινο κάδο σας για συλλογή.

Παράδειγμα: γυαλί, χαρτί, πλαστικό και μέταλλα. Περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε να ανακυκλώσετε εδώ.

Ανακυκλωμένο

Αυτά είναι αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από αντικείμενα που ήταν κάτι άλλο.

Παράδειγμα: πλαστικά δοχεία μεσημεριανού γεύματος, δοχεία από χαρτόνι

Προτεινόμενο προϊόν: Fresh View ανακυκλωμένες συσκευασίες enviro.

Άλλα σημεία που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με την ανακύκλωση/κομποστοποίηση:

Οργανική ύλη, όπως τα υπολείμματα τροφών και ο αλεσμένος καφές, εκπέμπουν αέριο μεθάνιο (25 φορές πιο τοξικό από το διοξείδιο του άνθρακα) εάν στερηθεί οξυγόνο σε μια χωματερή. Εδώ είναι πιο χρήσιμο το κομπόστ του κήπου σας!

Εάν έχετε αμφιβολίες, αφήστε το έξω. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το αντικείμενό σας μπορεί να ανακυκλωθεί, είναι πιο ασφαλές να το αφήσετε έξω από τον κάδο ανακύκλωσης παρά να μολύνετε τα ανακυκλωμένα προϊόντα (παρόλο που μπορεί να το πιάσουν οι διαλογείς).

Τα ανακυκλώσιμα περιλαμβάνουν εφημερίδες, χαρτί, περιοδικά, χαρτόνι, γυάλινα μπουκάλια και βάζα, πλαστικά δοχεία όπως μπουκάλια χυμού, γάλα, παγωτό, μαργαρίνη και γιαούρτι, αλουμίνιο συμπεριλαμβανομένων δοχείων ποτών και δίσκους από αλουμινόχαρτο και μεταλλικά κουτιά.

Τοποθετήστε μαλακές πλαστικές σακούλες μαζί και μεταφερθείτε σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

Μερικά πράγματα όπως τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών ή τα πλαστικά μαχαίρια και πιρούνια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν καθώς είναι πολύ μικρά για τους διαλογείς, ωστόσο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο.

Πάντα να καθαρίζετε τα ανακυκλώσιμά σας πριν τα βάλετε και να αφαιρείτε τα καπάκια. Τα υγρά και ο παγιδευμένος αέρας μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Μπορείτε να ανακυκλώσετε κουτιά γάλακτος/σόγιας στις περισσότερες εγκαταστάσεις. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε, να τα στεγνώσετε και να τα ισιώσετε.

Ο ευκολότερος τρόπος ανακύκλωσης είναι να μην χρειαστεί! Προσπαθήστε να ενσωματώσετε τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα στη ζωή σας, όπως υφασμάτινες σακούλες και μπουκάλια νερού από ανοξείδωτο χάλυβα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top