Η Σιμπέλ Τατάρ, σύζυγος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ, μίλησε για τα έργα «μηδενικών αποβλήτων» που υλοποιούνται στην ΤΔΒΚ.
Ο Τατάρ, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων» μετά από πρόσκληση της συζύγου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμίνα Ερντογάν, απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου του ΑΑ.
Ο Τατάρ είπε ότι πολλοί ηγέτες ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη με τις συζύγους τους για το πρόγραμμα, έγιναν δεκτοί πολύ καλά, παρακολούθησαν το συνέδριο για το περιβάλλον και τα μηδενικά απόβλητα και άκουσαν τις ομιλίες.
Σημειώνοντας ότι μετά το συνέδριο, οι σύζυγοι των ηγετών περιηγήθηκαν στο παλάτι Τοπ Καπί, ο Τατάρ είπε ότι οι καλεσμένοι εντυπωσιάστηκαν πολύ από το παλάτι και την Κωνσταντινούπολη.
Τατάρ, “Στην πραγματικότητα έβλεπα τον εαυτό μου ως ένα είδος ιδιοκτήτη σπιτιού. Επειδή όχι μόνο ήμουν τόσο κοντά στην Τουρκία, αλλά ως κάποιος που ζει στην Κωνσταντινούπολη για 15 χρόνια, το ένιωσα, ένιωσα σαν να έχω ένα σπίτι. Άλλοι φίλοι κ.λπ. Αυτό το σπίτι έχουν και οι πρώτες κυρίες: «Είδα ότι εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία της Τουρκίας και της πρώτης κυρίας, και ειλικρινά, ήμουν πολύ χαρούμενος», είπε.
Εξηγώντας ότι ένας άλλος λόγος για να έρθω στην Κωνσταντινούπολη ήταν για να υπογράψω την Παγκόσμια Διακήρυξη Μηδενικών Αποβλήτων, ο Τατάρ είπε: «Φυσικά, υπήρχαν άνθρωποι ανάμεσά μας που την υπέγραψαν σε προηγούμενα περιβάλλοντα, για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά την υπογράψαμε και εμείς. Αυτή η δήλωση είναι μια δήλωση καλής θέλησης με άλλους φίλους», είπε.
Ο Τατάρ επεσήμανε ότι το έργο που ξεκίνησε το 2017 υπό την ηγεσία της Τουρκάλας Emina Erdogan υλοποιήθηκε με επιτυχία και έλαβε πολλές διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία.
Υπενθυμίζοντας ότι στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Μηδενικών Αποβλήτων προήδρευσε η Αμίνα Ερντογάν μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τατάρ είπε ότι η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή ειδικών.
Ο Τατάρ σημείωσε ότι η διακήρυξη, η οποία αποκαλύπτει την πρόθεση καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τα απόβλητα, είναι σημαντική για τις χώρες και τον κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα και με την υπογραφή της δεσμεύονται να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Έργο Zero Waste του Δήμου Tatlisu
Ο Τατάρ, ανακοινώνοντας τα έργα του για το θέμα των «μηδενικών αποβλήτων», είπε:
«Είχαμε ένα πιλοτικό έργο. Είναι ένα έργο που εφαρμόσαμε στον Δήμο Tatlısu, που βρίσκεται στη Βόρεια Κύπρο, πριν από 2 χρόνια. Το ανακοινώσαμε στις 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 2.000 άτομα με καταστράφηκε μικρός πληθυσμός.» Τους καλοκαιρινούς μήνες στον οικισμό ο πληθυσμός αυτός φτάνει τους 6.500. Υλοποιήσαμε το πιλοτικό έργο Target Zero Waste Freshwater Project κατά 75%. Παραδώσαμε αυτό το έργο τόσο στους κατοίκους του οικισμού όσο και στον δήμο Tatlısu».
Ο Tatar είπε ότι παρακολουθούν την ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτού του έργου και ότι το Tatlısu έχει γίνει πλέον οικισμός με 80 τοις εκατό ανακύκλωση.
Δηλώνοντας ότι συνέλεξαν χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, όλα τα ιατρικά απόβλητα, οικιακό λάδι και άλλα μηχανέλαια σε 140 δοχεία που τοποθετήθηκαν στον οικισμό στο πλαίσιο αυτού του έργου, ο Τατάρ είπε επίσης ότι έδωσαν στο Δίκτυο μια μηχανή τόρνευσης και σύνθλιψης γυαλιού. ως δώρο. Ο οικισμός, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της ΤΔΒΚ, παρείχε έτσι πρόσβαση σε όλη τη Βόρεια Κύπρο και σημείωσε ότι έχουν δημιουργήσει μια χωρητικότητα όπου το γυαλί μπορεί να ανακυκλωθεί.
Ο Τατάρ είπε επίσης ότι χάρη στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών ανακύκλωσης και του δήμου, διασφαλίζουν ότι όλα τα απόβλητα συλλέγονται και ανακυκλώνονται.
Σημειώνοντας ότι το Tatlisu είναι μια τουριστική πόλη, ο Tatar είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένα νησί που φιλοξενεί νάνους ελέφαντες στον κόσμο, έφτιαξαν πλαστικά δοχεία συλλογής μπουκαλιών σε σχήμα «νάνων ελεφάντων» και προετοίμασαν τον πληθυσμό της πόλης για αυτή τη δουλειά. έργο με κατάρτιση στα σχολεία.
Ο Tatar είπε ότι ο πρώτος τους στόχος ήταν να δείξουν τη σκοπιμότητα του έργου και ότι πίστευαν ότι το έκαναν με επιτυχία και ότι ελπίζουν να το επεκτείνουν σε ολόκληρο το SCC.
Δηλώνοντας ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για αυτό, ο Τατάρ είπε ότι είναι περήφανος που η Τουρκία ηγείται ενός τέτοιου έργου.
Τατάρ, “Νομίζω ότι το 2023 πρέπει να μιλάμε για ανακύκλωση, όχι για σκουπίδια, και δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα απόβλητα. Ταυτόχρονα, όπως ξέρουμε, όλος ο κόσμος το ζητά, μιλάμε για το κλίμα. Εκεί είναι κρίσεις ξανά και ξανά. Επανειλημμένα ανακοινώνεται ότι είναι πολύ κοντά. Επομένως, φυσικά, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση». «Πρέπει να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το τέλος του κόσμου μας με τις κλιματικές κρίσεις το συντομότερο δυνατό». αυτός είπε.
Τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί περιβαλλοντική συνείδηση και να αποτραπεί η σπατάλη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικής σπατάλης, ο Tatar είπε:
“Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δράσουμε τώρα. Ελπίζω ότι η ΤΔΒΚ και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει αυτόν τον δρόμο και δεν τον ακολούθησαν θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο που άνοιξε η Τουρκία ως παράδειγμα. Επειδή αυτός ήταν ο κύριος σκοπός της ομιλίες και ομιλίες.το συντομότερο δυνατό θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις εδώ στις χώρες τους: «Θα αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα καθήκον που πρέπει να κάνουμε για τους ανθρώπους μας, τους ανθρώπους μας και μετά για τον κόσμο».