Η σημασία του νερού

Το νερό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη γη. Κάθε ζωντανό ον χρειάζεται νερό για την επιβίωσή του. Χωρίς νερό, φυτά, ζώα, μικρόβια – όλα θα χαθούν.

Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 75% νερό. Οπότε περπατάμε κυριολεκτικά σακούλες με νερό. Το νερό επιτρέπει στο αίμα μας να ρέει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία τροφοδοτώντας έτσι το σώμα με ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Επίσης το νερό επιτρέπει την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα μέσω του συστήματος απέκκρισης. Η ανάγκη μας για νερό γίνεται πολύ εμφανής όταν διψάμε. Η γεύση του νερού που κατεβαίνει στο λαιμό είναι κάτι που όλοι βρίσκουμε τόσο μεγάλη ευχαρίστηση. Πίνουμε ποτήρια από αυτό το πολύτιμο διαφανές υγρό καθημερινά. Είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας.

Οι πρώτοι πολιτισμοί του ανθρώπου ξεκίνησαν κοντά σε ποτάμια. Ο Νείλος, ο Τίγρης και ο Ευφράτης ήταν εκεί όπου ο άνθρωπος άρχισε να εδραιώνεται στη γη. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, τα μεγάλα ποτάμια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου.

Το νερό χρησιμοποιείται για πόσιμο, πλύσιμο, καθαρισμό και σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουμε να κάνουμε. Χωρίς νερό, η ζωή είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Το νερό καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής επιφάνειας της γης. Η απέραντη έκταση των θαλασσών και των ωκεανών ήταν από καιρό οι κύριες πηγές τροφής και τα μέσα ταξιδιού μας. Εκατομμύρια ψάρια ζουν στη θάλασσα. Παρέχουν άφθονη προσφορά τροφίμων. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φάει ψάρι, με εξαίρεση αυτούς που δεν τρώνε κρέας. Η πλειοψηφία της ανθρωπότητας θα συνεχίσει να τρώει ψάρια.

Τα ποτάμια, οι θάλασσες και οι ωκεανοί παρέχουν στον άνθρωπο ένα σημαντικό μέσο ταξιδιού. Στην αρχαιότητα, ο άνθρωπος εξερευνούσε τη γη μέσω της θάλασσας. Οι Βρετανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί και άλλοι έφτασαν όλοι με τα πλοία τους στον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο. Κατέκτησαν ή αποίκησαν ό,τι ανακάλυψαν. Πολλά από αυτά που είμαστε σήμερα επηρεάζονται από τους ταξιδιώτες που πέρασαν από τις θάλασσες με τα πλοία τους πριν από πολύ καιρό.

Σήμερα, οι πλωτές οδοί του κόσμου εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα. Τεράστια πετρελαιοφόρα, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και άλλα εκτελούν αυτές τις διαδρομές. Μάλιστα πολλές από τις θαλάσσιες διαδρομές είναι υπερπλήρες.

Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, όπως όταν υπάρχει ξηρασία, τότε ξέρουμε πόσο τρομερές μπορεί να είναι οι συνέπειες. Φυτά, ζώα και άνθρωποι χάνονται. Η προσβεβλημένη γη γίνεται ξεραμένη και ξηρή. Τίποτα δεν μεγαλώνει. Στη μέση της ερήμου Σαχάρα, όπου υπάρχει πολύ λίγη βροχή, υπάρχει επίσης πολύ λίγη ζωή. Κυρίως παίρνουμε άμμο και περισσότερη άμμο. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει εκεί.

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά ή γύρω από ερήμους γνωρίζουν την αξία του νερού. Ξέρουν πόσο πολύτιμο είναι και φροντίζουν πολύ να το χρησιμοποιούν. Εμείς, που ζούμε σε μια χώρα όπου το νερό είναι άφθονο, δεν σκεφτόμαστε τίποτα να στεκόμαστε κάτω από το ντους για μισή ώρα. Όσοι ζουν σε άνυδρες περιοχές δεν έχουν τέτοια πολυτέλεια. Δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλούν νερό όπως εμείς.

Όσο υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, το νερό θα είναι εδώ. Χωρίς αυτό, η ζωή όπως ξέρουμε είναι αδύνατη. Επομένως, είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό. Δεν πρέπει να το σπαταλάμε ή να το μολύνουμε με κανένα τρόπο. Το νερό είναι πολύ πολύτιμο.

Σχολιάστε