Η ιστορία της σαντιγί

Η ανακάλυψη της σαντιγί χάνεται στην αφάνεια. Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη ώστε να έχει ανακαλυφθεί τυχαία πολλές φορές σε πολλά μέρη. Ένα πιθανό σενάριο είναι όπου κάποιος σε δροσερό κλίμα έφτιαχνε βούτυρο, αλλά βιαζόταν, κτυπούσε την κρέμα αντί να την ανακατεύει. Μια κοινή λαϊκή ιστορία λέει για μια γρήγορη βόλτα με ένα μισογεμάτο δοχείο κρέμας.

Η πρώτη γνωστή αναφορά σε αυτό ήταν όταν ο Γάλλος σεφ Vatel δημιούργησε μια παραλλαγή με ζάχαρη για να σερβίρει σε μια δεξίωση για να τιμήσει τον βασιλιά Λουδοβίκο τον XIV το 1661. Η προσθήκη ζάχαρης θεωρείται δεδομένη σήμερα, αλλά έχουν προστεθεί πολλές άλλες γεύσεις με τα χρόνια, η βανίλια είναι η πιο κοινή. Άλλα δημοφιλή αρώματα περιλαμβάνουν μπράντι ή λικέρ και πορτοκάλι.

Στη δεκαετία του 1930, Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν συστήματα αερισμού για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων. Σύντομα ανέπτυξαν ένα λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιώντας N2O υπό πίεση (Νιτροξείδιο). Το N2O βυθίζεται πλήρως σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα γάλακτος, προκαλώντας σαντιγί στιγμής όταν εκτονωθεί η πίεση. Αναπτύχθηκαν μονάδες χειρός κατάλληλες για οικιακή χρήση καθώς και μεγαλύτερα εμπορικά συστήματα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν συσκευές διανομής σαντιγί. Πολλές δεν ανέπτυξαν ποτέ συστήματα ποιότητας και ορισμένες εταιρείες διέκοψαν την παραγωγή. Η εισαγωγή των κονσερβών μιας χρήσης τη δεκαετία του ’50 προκάλεσε το κλείσιμο των περισσότερων από αυτά που είχαν απομείνει.

Τα απορρίμματα από δοχεία μιας χρήσης θεωρούνταν πάντα ανεπιθύμητα, ακόμη και στη σπάταλη χρονική περίοδο που αναπτύχθηκε. Η φύση του συστήματος άφηνε πάντα λίγη κρέμα στο κουτί όταν το N2O είχε εξαντληθεί. Η σπατάλη του κουτιού δεν ήταν σχεδόν πρόβλημα εκείνη την εποχή. Η ευκολία θεωρήθηκε ότι υπερτερούσε κατά πολύ του μειονεκτήματος των απορριμμάτων.

Στη σημερινή οικολογικά συνειδητοποιημένη κοινωνία, πολλοί από εμάς δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε στη σπατάλη των κουτιών μιας χρήσης. Υπάρχουν πολλές ποιοτικές εναλλακτικές διαθέσιμες. Η παρασκευή σαντιγί στο σπίτι με δοσομετρητή σαντιγί είναι διασκεδαστική, οικολογικά ασφαλέστερη και λιγότερο ακριβή από τα κουτάκια μιας χρήσης υπό πίεση.

Σχολιάστε