Ηθικά Θέματα στη Διαχείριση Αποθεμάτων

Όταν μιλάμε για παραβιάσεις της ηθικής, σκεφτόμαστε αμέσως την εκτελεστική διοίκηση, ή κάποιο είδος σκανδάλου της Wall Street, και σπάνια συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνει πιο συχνά από το κάτω μισό του εργατικού δυναμικού παρά από τον γυάλινο πύργο. Παραβιάσεις δεοντολογίας στη διαχείριση αποθεμάτων διαπράττονται από:

1. Εν γνώσει της παροχής ανακριβών πληροφοριών σε πελάτες ή υποψήφιους πελάτες σχετικά με την τιμολόγηση του αποθηκευτικού χώρου ή άλλων υπηρεσιών και την κατάσταση του αποθέματός τους.

2. Να προτιμάτε έναν προμηθευτή έναντι ενός άλλου όταν αγοράζετε αγαθά ή υπηρεσίες επειδή έχετε έναν φίλο που εργάζεται για τον προνομιακό προμηθευτή ή λόγω πιθανού οικονομικού κέρδους.

3.Κάλυψη κατεστραμμένων προϊόντων που βγαίνουν σε μια αποστολή.

4. Χειρισμός μεγεθών και επιπέδων αποθέματος όταν ο πελάτης αμφισβητεί τα επίπεδα αποθέματός του ή όταν η διοίκηση ρωτά για την κατάσταση του αποθέματος.

5. Επιβράδυνση της εργασίας για να κερδίσετε υπερωρίες.

6.Προνομιακή μεταχείριση ορισμένων εργαζομένων για πιθανά κέρδη στο μέλλον και φιλία.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα και είμαι σίγουρος ότι αν παρατηρήσετε προσεκτικά στον οργανισμό σας, μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα. Γιατί συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις δεοντολογίας; Ένας λόγος είναι η έλλειψη κώδικα δεοντολογίας. Ο κώδικας δεοντολογίας είναι ένα συγκεκριμένο σύνολο επαγγελματικών συμπεριφορών και αξιών που πρέπει να γνωρίζουν και πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικότητας, της ακρίβειας, της ιδιωτικότητας, της ακεραιότητας. Οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν έναν κώδικα δεοντολογίας, αλλά οι παραβιάσεις συμβαίνουν επειδή τα πρότυπα δεν επιβάλλονται ή η διοίκηση πιστεύει ότι η παραβίαση δεν αξίζει τον χρόνο τους.

Οι μεσαίοι έως μικροί οργανισμοί στερούνται ενός προγράμματος δεοντολογίας επειδή είτε δεν ξέρουν πώς να αναπτύξουν ένα, είτε δεν είναι σημαντικό για αυτούς είτε είναι πολύ δαπανηρό από άποψη οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού.

Η Enron και η Goldman Sachs είναι καλά παραδείγματα του γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει εταιρικός κώδικας δεοντολογίας. Στον επιχειρηματικό κόσμο, η ουσία είναι να κερδίζεις χρήματα και δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, αλλά, όταν καταναλώνει τον οργανισμό σου και παίρνετε τη στάση να το κάνετε με οποιοδήποτε κόστος, τότε είναι που έρχεται το πρόβλημα και οι άνθρωποι θα κάνουν ό. μπορεί να είναι ηθικό ή ανήθικο να βγάλεις χρήματα.

Ένας κώδικας δεοντολογίας θα κρατά τους ανθρώπους εντός ορισμένων ορίων του αποδεκτού στον οργανισμό όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις επιχειρηματικές πρακτικές. Η πραγματικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι τα κέρδη κυριαρχούν και όσο οι μέτοχοι είναι ευχαριστημένοι, και υπάρχει πλήρης απασχόληση στις εταιρείες, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και η ηθική έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε όλα τα άλλα.

Με τόση συζήτηση σήμερα για την ηθική στις επιχειρήσεις και την κατάσταση των οικονομικών υποθέσεων του κόσμου, η ηθική είναι ακόμη πιο σημαντική σήμερα από πριν. Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν ένθερμα το επόμενο επιχειρηματικό σκάνδαλο και θα ξεσκεπάσουν κάθε πέτρα για να εκθέσουν έναν, άλλωστε πουλάει ειδήσεις. Ταξιδεύοντας και εργάζομαι στην Ασία, βρήκα την ασιατική κουλτούρα λιγότερο ευαίσθητη στις επιχειρηματικές ενέργειες, όχι ότι δεν τους νοιάζει, απλώς δεν τους καταναλώνει κάθε στιγμή που ξυπνούν και δεν βιάζονται να κρίνουν όπως τα Δυτικά Έθνη.

Η λειτουργία με έντιμες αρχές και ηθική δεν είναι λιγότερο επικερδής από τη λειτουργία με ανήθικο τρόπο. Οι LeClair, Ferrell και Fraedrich, στο βιβλίο τους Integrity Management (1998), περιγράφουν πέντε γνωστές επιτυχημένες εταιρείες που έχουν επενδύσει οργανωτικούς πόρους και έχουν κέρδη και λειτουργούν με ηθικό τρόπο, τρεις που αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε να αναγνωρίσετε.

1. Hershey Foods

2. Home Depot

3. Διαχείριση απορριμμάτων

Ο παλιός μύθος και το ρητό «δεν είναι προσωπικό, είναι απλώς δουλειά» είναι τόσο κούφιο τότε όσο και τώρα. Η επιχείρηση είναι προσωπική, ειδικά όταν αφιερώνετε χρόνο για να οικοδομήσετε μια επιχειρηματική σχέση με πωλητές και πελάτες στο σημείο που σας εμπιστεύονται, και αν ενεργήσετε με ανήθικο τρόπο σίγουρα θα καταστρέψει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη είχαν στο προϊόν ή τις υπηρεσίες σας και θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο να ανακτήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top