«Ηγέτης» και πάλι η Τουρκία: το 2022 θα είναι η χώρα που εισάγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Τουρκία ήταν η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022.

Φωτογραφία: Pexels

Το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί ήταν τα περισσότερα ανακυκλώσιμα απόβλητα που εξήχθησαν από την ΕΕ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Τρίτη.


Η Τουρκία εισήγαγε 319 χιλιάδες τόνους πλαστικό

Τουρκικό BBCΣύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία εισήγαγε 319 χιλιάδες τόνους, που ισοδυναμούν με το 29% του συνόλου του ανακυκλώσιμου πλαστικού που αποστέλλεται εκτός ΕΕ. Ακολουθεί η Ινδονησία με 17 τοις εκατό και η Μαλαισία με 15 τοις εκατό.

Η ΕΕ εξήγαγε συνολικά 6,4 εκατομμύρια τόνους ανακυκλώσιμου χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού εκτός των συνόρων της το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί περισσότερο από 35 τοις εκατό σε σύγκριση με το έτος βάσης του 2010.

Πέρυσι, οι χώρες της ΕΕ συγκέντρωσαν ανακυκλώσιμο χαρτί αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 29 δισεκατομμύρια λίρες), ανακυκλώσιμο πλαστικό αξίας 423 εκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια 630 χιλιάδες λίβρες) και ανακυκλώσιμα υλικά αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 780 εκατομμύρια λίβρες). εξαγόμενο ανακυκλώσιμο γυαλί. .

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι τα βασικά δικαιώματα υγείας όσων εργάζονται σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών στην Τουρκία και όσων ζουν γύρω από τις εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η οργάνωση διεξήγαγε συνεντεύξεις με εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και μοιράστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για αναπνευστικές παθήσεις, χρόνιους πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα και ότι δεν χρησιμοποιούσαν προστατευτικό εξοπλισμό κατά των επαγγελματικών ασθενειών και υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη την προηγούμενη χρονιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις εξαγωγές αποβλήτων για το 2021, η Τουρκία ήταν η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα απόβλητα από την ΕΕ με 14,7 εκατομμύρια τόνους.

Περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των παλιοσίδερων που εξήχθησαν από την ΕΕ στάλθηκαν στην Τουρκία με 13,1 εκατομμύρια τόνους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (EUROFER) με έδρα τις Βρυξέλλες επιβλέπει τα παλιοσίδερα της ΕΕ «Εξαγωγές σε τρίτες χώρες με χαμηλά περιβαλλοντικά, κλιματικά, εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα» Έκανε κριτική.

Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο που επιβάλλει αυστηρότερες διαδικασίες και ελέγχους στις μεταφορές απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεταφοράς όλων των απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Τα πλαστικά είναι στο ανθρώπινο αίμα: Τα αναπνέουμε ακόμη

Η πλαστική ρύπανση έχει επηρεάσει περισσότερα από 4 χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης διαψεύδουν το υπουργείο: τα πλαστικά απόβλητα που εισάγονται από το εξωτερικό δεν είναι «καθαρά», αλλά «τοξικά»

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top