«Ηγέτης» και πάλι η Τουρκία: το 2022 θα είναι η χώρα που εισάγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη

Το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί ήταν τα περισσότερα ανακυκλώσιμα απόβλητα που εξήχθησαν από την ΕΕ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Τρίτη.

Τουρκικό BBCΣύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία εισήγαγε 319.000 τόνους, που ισοδυναμούν με το 29% του συνόλου του ανακυκλώσιμου πλαστικού που αποστέλλεται εκτός ΕΕ. Ακολουθεί η Ινδονησία με 17 τοις εκατό και η Μαλαισία με 15 τοις εκατό.

Η ΕΕ εξήγαγε συνολικά 6,4 εκατομμύρια τόνους ανακυκλώσιμου χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού εκτός των συνόρων της το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί περισσότερο από 35 τοις εκατό σε σύγκριση με το έτος βάσης του 2010.

Πέρυσι, οι χώρες της ΕΕ συγκέντρωσαν ανακυκλώσιμο χαρτί αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 29 δισεκατομμύρια λίρες), ανακυκλώσιμο πλαστικό αξίας 423 εκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμύρια 192 εκατομμύρια 630 χιλιάδες λίβρες) και ανακυκλώσιμα υλικά αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 780 εκατομμύρια λίβρες). έχει εξάγει επεξεργάσιμο γυαλί. .

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι τα βασικά δικαιώματα υγείας όσων εργάζονται σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών στην Τουρκία και όσων ζουν γύρω από τις εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η οργάνωση πραγματοποίησε συνεντεύξεις με εργαζομένους σε επιχειρήσεις και μοιράστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για αναπνευστικές παθήσεις, χρόνιους πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα και ότι δεν χρησιμοποιούσαν προστατευτικό εξοπλισμό κατά των επαγγελματικών ασθενειών και υπηρεσίες υγείας ενώ εργάζονταν.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη την προηγούμενη χρονιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τις εξαγωγές αποβλήτων για το 2021, η Τουρκία ήταν η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα απόβλητα από την ΕΕ με 14,7 εκατομμύρια τόνους.

Περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των παλιοσίδερων που εξήχθησαν από την ΕΕ στάλθηκαν στην Τουρκία με 13,1 εκατομμύρια τόνους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (EUROFER) με έδρα τις Βρυξέλλες επέκρινε την ΕΕ για «εξαγωγές παλιοσίδερων σε τρίτες χώρες με χαμηλά περιβαλλοντικά, κλιματικά, εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα».

Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέο νομοσχέδιο που εισάγει αυστηρότερες διαδικασίες και ελέγχους για τις μεταφορές απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεταφοράς όλων των απορριμμάτων που πρόκειται να διατεθούν.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top