Επτά συμβουλές για ένα οικολογικό μπάνιο

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν – και σπαταλούν – περισσότερο νερό στο μπάνιο από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Προσθέστε όλη αυτή τη χρήση νερού με ρυπογόνα σαπούνια και σαμπουάν, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού και πολλά άλλα – και το μπάνιο σας μπορεί να βλάψει το περιβάλλον.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φέρετε λίγο πράσινο στο μπάνιο σας. Εδώ είναι μόνο μερικά.

Ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες. Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι 90% πιο αποδοτικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους ως θερμότητα – γεγονός που τους καθιστά επίσης κινδύνους πυρκαγιάς.

Ο καλύτερος φωτισμός για ένα μπάνιο είναι αρκετά φωτεινός ώστε να σας επιτρέπει να ξυρίζετε ή να κάνετε μακιγιάζ χωρίς να στραβοκοιτάζετε, αλλά αρκετά απαλός ώστε να φαίνεστε κολακευτικό ενώ το κάνετε. Επιλέξτε φωτεινούς λευκούς λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και απαλύνετε το φως κρεμώντας τους στο ύψος των ματιών και στις δύο πλευρές του καθρέφτη ή τοποθετώντας τους πίσω από παγωμένο γυαλί.

Τουαλέτες με διπλή ροή. Οι περισσότερες νέες τουαλέτες χρησιμοποιούν περίπου επτά ή οκτώ λίτρα νερού κάθε φορά που ξεπλένετε. Οι παλιές τουαλέτες χρησιμοποιούν 9-12 λίτρα. Ωστόσο, δεν χρειάζεστε τόσο πολύ νερό για να ξεπλύνετε μια τουαλέτα.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε νερό, αντικαταστήστε την τουαλέτα σας με ένα μοντέλο διπλής ροής. Οι τουαλέτες διπλής έκπλυσης έχουν ένα ξέπλυμα για τα απόβλητα νερού και ένα άλλο για τα στερεά. Φυσικά, χρειάζεστε λιγότερο νερό για να ξεπλύνετε τα απόβλητα νερού.

Βρύσες που εξοικονομούν νερό. Οι βρύσες με διαρροή σπαταλούν εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως και σας κοστίζουν επίσης χρήματα. Για να αποφύγετε διαρροές στις βρύσες του μπάνιου σας, αντικαταστήστε τα παλιά σας εξαρτήματα με βρύσες που κλείνουν μόνοι σας που κλείνουν το νερό μόλις σταματήσετε να πατάτε ένα κουμπί. Αυτό διασφαλίζει ότι το νερό σας δεν παραμένει ανοιχτό ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε και προστατεύει τη βρύση σας από διαρροή.

Σκεφτείτε πράσινο στο ντους. Χάνουμε πολύ νερό στο ντους — συν τεράστιες ποσότητες ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού που σπαταλάμε. Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε νερό και ταυτόχρονα να σώσετε τον πλανήτη, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής ή ένα ντους αέρα.

Μια τυπική κεφαλή ντους παρέχει 25 λίτρα νερού ανά λεπτό, ενώ μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής μόνο 6 έως 15. Μειώστε το χρόνο ντους σας στο μισό και χρησιμοποιήστε μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής και θα εξοικονομήσετε πολύ νερό.

Εάν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε νερό, ωστόσο, σκεφτείτε ένα ντους αέρα. Μια συσκευή ντους αέρα μπορεί να συνδεθεί στην υπάρχουσα κεφαλή ντους σας. Αντλεί κάθε σταγόνα νερού γεμάτη αέρα. Αυτό κάνει κάθε σταγόνα νερού μεγαλύτερη, ώστε να αισθάνεται εξίσου υγρό και δυνατό με μια τυπική κεφαλή ντους. Μελέτες δείχνουν ότι τα ντους αέρα μπορούν να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 30% επιπλέον.

Ανακυκλωμένα πλακάκια. Εάν επανασχεδιάζετε το μπάνιο σας από την αρχή, επιλέξτε ανακυκλωμένα υλικά όπως τα ανακυκλωμένα γυάλινα πλακάκια. Το γυαλί είναι εντελώς αδιάβροχο, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τοίχους μπάνιου, δάπεδα και πάγκους.

Η επιλογή γυαλιού έχει επίσης καλό οικολογικό νόημα. Κάθε γυάλινο μπουκάλι που ανακυκλώνεται εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να λειτουργεί ένας λαμπτήρας 100 watt για περίπου τέσσερις ώρες. Επιπλέον, το γυαλί αντιπροσωπεύει περίπου το 6% όλων των απορριμμάτων χωματερής και χρειάζεται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια για να διασπαστεί.

Ζεστάνετε το νερό σας αποτελεσματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν μέχρι να χαλάσει ο θερμοσίφωνας τους για να αγοράσουν καινούργιο. Αυτό σας φέρνει στη θέση να πρέπει να βρείτε ένα γρήγορα, χωρίς την πολυτέλεια των αγορών. Αλλά αν αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τον κατάλληλο θερμοσίφωνα, θα μπορούσε να αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Ο πιο κοινός τύπος θερμοσίφωνα είναι ένας θερμαντήρας αποθήκευσης: μια μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης που θερμαίνεται συνεχώς. Επειδή διατηρείται πάντα ζεστό, αυτός ο τύπος θερμαντήρα χάνει ενέργεια ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά νέα μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την απώλεια θερμότητας από στάση.

Αν θέλετε, ωστόσο, έναν πραγματικά αποδοτικό θερμοσίφωνα, αναζητήστε έναν θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή ή έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ένας θερμαντήρας χωρίς δεξαμενή περνά τους σωλήνες νερού απευθείας μέσω του λέβητα, ενώ ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου για τη θέρμανση του νερού. Και τα δύο θα κοστίζουν περισσότερο στην εγκατάσταση, αλλά θα κοστίζουν λιγότερο στην εκτέλεση.

Χρησιμοποιήστε μη τοξικά σαμπουάν και σαπούνια. Πολλά συνηθισμένα σαπούνια και σαμπουάν περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Υπάρχουν πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες σε αποσμητικά, σαπούνια, σαμπουάν και σπρέι σώματος. Μερικά από αυτά επιμένουν στο περιβάλλον, συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιστρέφουν για να μας στοιχειώσουν πολύ καιρό μετά την αποχέτευση.

Να είστε δύσπιστοι για τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “φυσικά”. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 1% ενός προϊόντος πρέπει να προέρχεται φυσικά για να χρησιμοποιηθεί η ετικέτα. Ψάξτε για σαπούνια και σαμπουάν που δεν χρησιμοποιούν τεχνητά αρώματα — τα αιθέρια έλαια είναι εντάξει, ωστόσο. Αποφύγετε το ορυκτέλαιο, το οποίο είναι απλώς ένα άλλο όνομα για το πετρέλαιο. Επιπλέον, επιλέξτε σαπούνια και σαμπουάν που χρησιμοποιούν ελάχιστη, βιοδιασπώμενη συσκευασία.

Το να κάνετε το μπάνιο σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο έργο. Η αλλαγή στα σαπούνια που χρησιμοποιείτε, ο περιορισμός του χρόνου σας στο ντους και η εγκατάσταση εξαρτημάτων με αποδοτική χρήση νερού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Είτε σχεδιάζετε μερικές απλές αλλαγές είτε μια μεγάλη αναμόρφωση, ένα πιο πράσινο μπάνιο είναι στη διάθεσή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top