Διατήρηση ενυδρείου γλυκού νερού: 100% αλάνθαστη μέθοδος (Μέρος Ι)

Πολλοί άνθρωποι έχουν ή θέλουν ένα κατοικίδιο ψάρι, αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλα τα ψάρια τόσο ανθεκτικά όσο το κοινό βήτα και απαιτούν πιο αφοσιωμένη φροντίδα. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορείτε να πετάξετε ένα ψάρι γλυκού νερού σε ένα μπολ με αφιλτράριστο νερό από τον νεροχύτη σας και να κάνετε τίποτα άλλο από το να το ταΐζετε μία φορά την ημέρα. Εδώ, μπορείτε να μάθετε πώς να διατηρήσετε μια δεξαμενή γλυκού νερού, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε χαρούμενα, υγιή ψάρια που θα ζήσουν περισσότερο από μια εβδομάδα.

1. Αρχικά, υπολογίστε από ποιο υλικό θέλετε να είναι κατασκευασμένο το ρεζερβουάρ σας. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το γυαλί και το ακρυλικό (πλαστικό), και το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα… παραδείγματα είναι ότι το γυαλί σπάει ευκολότερα, αλλά είναι πιο οικονομικό από το ακρυλικό ή ότι το γυαλί δεν μπορεί να αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου, ωστόσο Το ακρυλικό είναι καλύτερο μονωτικό από το γυαλί. Στο τέλος εξαρτάται από τη γεύση, οπότε δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το ένα τανκ έναντι του άλλου.

2. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το μέγεθος της δεξαμενής που θα χρειαστείτε ανάλογα με το πόσα ψάρια σκοπεύετε να κρατήσετε. Πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε μια δεξαμενή στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου για ένα ψάρι, αλλά δεν μπορείτε επίσης να στριμώξετε δύο ντουζίνες ψάρια σε μια μινιατούρα δεξαμενή και να περιμένετε να ζήσουν. Όπως εμείς, τα ψάρια χρειάζονται οξυγόνο. Όσο μικρότερη είναι η δεξαμενή, τόσο λιγότερο οξυγόνο θα είναι διαθέσιμο σε αυτούς. Η σύστασή μας; Αγοράστε τη μεγαλύτερη δεξαμενή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά – ακόμα και για ένα ζευγάρι ψαριών, μια μεγάλη δεξαμενή είναι απαραίτητη για χώρο και αναπνοή. Οι δεξαμενές ψαριών διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, από μια μικροσκοπική δεξαμενή 2 γαλονιών έως μια τεράστια δεξαμενή 180 γαλονιών. Δεν θα πρέπει να χρειάζεστε τίποτα μεγαλύτερο από μια δεξαμενή μεσαίου μεγέθους, ωστόσο, και αυτά κυμαίνονται από 20 έως 40 γαλόνια.

3. Μια δεξαμενή γλυκού νερού θα απαιτήσει ένα σύστημα φίλτρου κάποιου είδους. Υπάρχουν πολλά φίλτρα και μέθοδοι φιλτραρίσματος που είναι διαθέσιμες για τη δεξαμενή γλυκού νερού, όπως κάνιστρα, τυπική ισχύς, σφουγγάρι, μηχανικά, χημικά, skimmers, υπεριώδες, όζον (σχεδόν πάντα για μεγάλες, εμπορικές δεξαμενές) και κάτω από χαλίκι (πιο συνηθισμένα και πιο ευνοημένα) φίλτρα. Όπως και η ίδια η δεξαμενή, ο τύπος φίλτρου που αγοράζετε είναι μερικός και πιθανώς προϋπολογισμός. Επιπλέον, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε κάποια κιτ για να ελέγξετε το νερό για αμμωνία και νιτρικά άλατα, τα οποία είναι υποπροϊόντα ψαριών που αναπνέουν και τα δύο είναι τοξικά για τα ψάρια (κάπως όπως το πώς οι άνθρωποι εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για μας). Και φροντίστε να καθαρίζετε το φίλτρο από καιρό σε καιρό. εάν βουλώσει με υπολείμματα ψαριών ή χαλίκι, δεν θα λειτουργήσει όπως θα έπρεπε και το ψάρι σας μπορεί να αρρωστήσει.

4. Μην παραβλέπετε ένα σύστημα θέρμανσης – το νερό στο οποίο υπάρχουν ψάρια δεν έχει πάντα την ίδια θερμοκρασία με τη βρύση σας. Μια καλή θερμοκρασία για να διατηρήσετε τη δεξαμενή σας για τα τροπικά ψάρια είναι γύρω στα μέσα έως τα ανώτερα της δεκαετίας του ’70… οποιαδήποτε θερμότερη ή πιο κρύα και μπορεί να μην ζήσουν πολύ. Επίσης, θα πρέπει να επενδύσετε σε μια αντλία αέρα για να διατηρήσετε το νερό να κυκλοφορεί στη δεξαμενή, καθώς κανένα ψάρι δεν ζει σε φυσικό περιβάλλον με εντελώς ακίνητο νερό.

5. Πριν τοποθετήσετε τα ψάρια σας στο νέο τους σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τη δεξαμενή να «τρέξει» για μερικές ώρες (όπως σε τουλάχιστον 12 ώρες) ώστε το νερό να οξυγονωθεί και να θερμανθεί πλήρως. Θα θέλατε να πάτε σε ένα νέο σπίτι χωρίς θερμότητα ή τρεχούμενο νερό ή σε ένα σπίτι όπου όλα είναι έτοιμα για την άφιξή σας;

6. Πόσα ψάρια θέλετε στη δεξαμενή σας; Ένας καλός εμπειρικός κανόνας (ή πτερύγιο) είναι ότι για κάθε ίντσα ψαριού, θα πρέπει να έχετε ένα γαλόνι νερό, και αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ψαριού. Για παράδειγμα, μια ντουζίνα ψαράκια δεν θα χρειαστεί τόσο οξυγόνο όσο ένα μεγάλο μεγάλο. Εάν βάλετε μια πληθώρα ψαριών στην ίδια δεξαμενή, δεν θα υπάρχει αρκετό οξυγόνο για καθένα από αυτά και θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Για παράδειγμα, ψάρια τεσσάρων ιντσών θα τα πήγαιναν μια χαρά σε μια σωστά φιλτραρισμένη και θερμαινόμενη δεξαμενή 20 γαλονιών.

Τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω δίνουν μια συνολική εξήγηση της διαδικασίας εγκατάστασης της δεξαμενής και έναρξης λειτουργίας της. Συνεχίστε να διαβάζετε Διατήρηση ενυδρείου γλυκού νερού – Μέθοδος 100% αλάνθαστη Μέρος II για να μάθετε για τα ίδια τα ψάρια, πώς να τα ταΐζετε, πώς να διατηρείτε το νερό τους καθαρό και να παρακολουθείτε τα πλάσματα σας για να εξασφαλίσετε καλή υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top