Η διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων αναφέρεται στην απομάκρυνση των αποβλήτων και άλλων ανεπιθύμητων υλικών από τα λύματα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από στάδια για την απομάκρυνση αυτών των ανεπιθύμητων αποβλήτων, για την παραγωγή ασφαλούς νερού που δεν θα είναι επικίνδυνος για το περιβάλλον. Τα λύματα από σπίτια, εργοστάσια και επιχειρήσεις γενικά αποχετεύονται σε σωλήνες, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγούν σε ένα κέντρο επεξεργασίας, όπου στη συνέχεια περνούν από τη διαδικασία επεξεργασίας των λυμάτων.
Η διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων περιλαμβάνει γενικά τέσσερα αξιοσημείωτα στάδια:
· Προκαταρκτική θεραπεία
· Πρωτοβάθμια θεραπεία
· Επικουρική ή Δευτερεύουσα θεραπεία
· Αποστείρωση
Προκαταρκτική επεξεργασία
Αυτό είναι το στάδιο ελέγχου της διαδικασίας επεξεργασίας λυμάτων. Τα λύματα περνούν από οθόνες που αποτελούνται από ράβδους που απέχουν μόλις μερικές ίντσες μεταξύ τους. Αυτές οι οθόνες διώχνουν εκτεταμένα κομμάτια σκουπιδιών, όπως ρούχα, ξύλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικά και άλλα παρόμοια πράγματα. Η αφαίρεση αυτών των στοιχείων γίνεται για να προστατεύονται οι αντλίες και ο άλλος εξοπλισμός στα επόμενα στάδια. Τα λύματα στη συνέχεια αντλούνται στις δεξαμενές καθίζησης.
Πρωτοβάθμια θεραπεία
Τα λύματα εισέρχονται στις δεξαμενές καθίζησης και εγκαθίστανται εδώ για δύο έως τρεις ώρες. Αυτό το στάδιο επιτρέπει στα ελαφρύτερα σκουπίδια, για παράδειγμα λάδι και λίγο πλαστικό υλικό, να επιπλέουν, ενώ βαρύτερα στερεά κατακάθονται στη βάση της δεξαμενής. Στη συνέχεια, τα επιπλέοντα σκουπίδια απομακρύνονται από το υψηλότερο σημείο των δεξαμενών.
Μέθοδοι φιλτραρίσματος για βιομηχανική εφαρμογή
Επιχείρηση
Υπερφιλτράρισμα
Απομάκρυνση υπολειμμάτων λαδιών
Αφαίρεση χαρτοπολτού και χαρτιού – βιομηχανία χαρτιού
Νανοφιλτράρισμα
Αφαίρεση χρώματος – υφαντουργεία
Απομάκρυνση των λυμάτων πλυντηρίου
Υπερφιλτράρισμα
Αφαίρεση γαλακτοκομικών προϊόντων για τη δημιουργία γάλακτος σε σκόνη και γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός από την επεξεργασία του νερού.
Τα βαρύτερα στερεά, επίσης γνωστά ως πρωτογενής λάσπη, αντλούνται στη συνέχεια μέσω συσκευών που χρησιμοποιούν ισχύ ακτινοβολίας για να απομονώσουν κόκκους διαφορετικών μεγεθών που στη συνέχεια αποβάλλονται.
Τα κάπως επεξεργασμένα λύματα από τις δεξαμενές αυτού του σταδίου ρέουν στη συνέχεια στο πλαίσιο δευτερογενούς επεξεργασίας.
Βοηθητική θεραπεία
Σε αυτή τη διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων, ο αέρας και η λάσπη αντλούνται στις δεξαμενές, για να διαχωριστούν περαιτέρω τα λύματα. Ο αντλούμενος αέρας που αντλείται αναμειγνύει τα λύματα και τη λάσπη, ενισχύοντας την ανάπτυξη μικροβίων που χρησιμοποιούν οξυγόνο και άλλων μικροοργανισμών που υπάρχουν συνήθως στα λύματα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί καταναλώνουν μεγάλο μέρος της οργανικής ύλης που εξακολουθεί να μολύνει το νερό. Αυτό το τμήμα του δευτερεύοντος σταδίου του διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων συνήθως διαρκεί τέσσερις έως επτά ώρες.
Τα λύματα στη συνέχεια ρέουν στις τελευταίες δεξαμενές καθίζησης που μοιάζουν πολύ με εκείνες του πρωτογενούς σταδίου. Τα σχετικά μεγαλύτερα σωματίδια σε αυτό το στάδιο κατακάθονται στη βάση ως βοηθητική λάσπη. μερικά από τα οποία στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο μαζί με τον αντλούμενο αέρα για την ανάπτυξη των ευεργετικών μικροβίων.
Η υπόλοιπη βοηθητική λάσπη αποβάλλεται από τις δεξαμενές καθίζησης. Στη συνέχεια, τα λύματα περνούν μέσα από τις δεξαμενές καθίζησης σε λίγες ώρες και μετά ρέουν σε μια δεξαμενή αποστείρωσης.
Αποστείρωση
Η αποστείρωση τυπικά περιλαμβάνει την έγχυση μιας διάταξης χλωρίου στα λύματα σε μια επαφή που διαρκεί περίπου μισή ώρα. Όπως και να έχει, για την κάλυψη των αναγκών επεξεργασίας λυμάτων με προώθηση, απαιτείται πλέον και ξανά χρόνος επαφής χλωρίου μήκους δύο ωρών για συγκεκριμένες χρήσεις συστήματος ύδρευσης ανακτημένων λυμάτων. Η μέτρηση του χλωρίου βασίζεται στην ποιότητα των λυμάτων και σε διάφορες μεταβλητές, ωστόσο οι δόσεις από 6 έως 20 mg/l είναι βασικές. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό, ωστόσο αυτές οι στρατηγικές για την υγιεινή δεν χρησιμοποιούνται πολύ.