Γυαλί – Περιβαλλοντικός φίλος ή εχθρός

Εξυπηρετώντας έναν μεγάλο σκοπό με λίγη προσοχή, το γυαλί είναι βασικό συστατικό σε πολλά από τα καθημερινά μας προϊόντα. Επιτραπέζια σκεύη, λαμπτήρες, καθρέφτες, εστίες, παρμπρίζ, παράθυρα: η λίστα είναι μεγάλη για κάτι που δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς δεύτερη φορά. Φίλος ή εχθρός, πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της κατασκευής γυαλιού στο περιβάλλον.

Το «Τι Είναι» από Γυαλί

Το γυαλί είναι ένας συνδυασμός τριών τύπων ουσιών που απαντώνται φυσικά στη Βόρεια Αμερική.

  • πυρίτιο, το πιο δημοφιλές είναι η λευκή άμμος
  • αλκάλι, όπως διττανθρακικό νάτριο
  • ασβεστόλιθος

Μερικές φορές ένα μεταλλικό οξείδιο (μόλυβδος) προστίθεται στο μείγμα. Ανάλογα με το ποιο αλκάλιο χρησιμοποιείται και με το εάν προστίθεται μόλυβδος ή όχι, αλλάζει η διαύγεια ή το χρώμα του γυαλιού. Το κόστος παραγωγής και η ποιότητα του γυαλιού καθορίζονται από την επιλογή του αλκαλίου και το ποσοστό που χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με την επιλογή και το ποσοστό του πυριτίου που χρησιμοποιείται.

Το «Πώς» της Παραγωγής Γυαλιού

Ένα πυρίτιο, ένα αλκάλιο και ο ασβεστόλιθος συνθλίβονται πρώτα σε μορφή σκόνης, κοσκινίζοντας τυχόν χονδροειδή σωματίδια. Στη συνέχεια αναμειγνύονται και τοποθετούνται σε κλίβανο σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία για έως και 24 ώρες. Αυτό αποδίδει λιωμένο γυαλί το οποίο στη συνέχεια ψύχεται αρκετές εκατοντάδες βαθμούς με αποτέλεσμα ένα παχύρρευστο υγρό. Το προκύπτον υλικό ονομάζεται φριτ, το οποίο στη συνέχεια φυσάται, συμπιέζεται, τραβιέται, μορφοποιείται ή τυλίγεται σε γυάλινα αντικείμενα. Εάν το γυαλί πρόκειται να καλουπωθεί, τα καλούπια θερμαίνονται επίσης σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε το υγρό που χύνεται σε αυτά να μην ζαρώνει. Η διαδικασία ψύξης περιλαμβάνει πλύσιμο με νερό.

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Παραγωγής Γυαλιού

Η διαδικασία κατασκευής νέου γυαλιού δεν είναι καθόλου φιλική προς το περιβάλλον. Το αρχικό στάδιο σύνθλιψης και λείανσης στέλνει σωματίδια μετάλλων, χημικών, οξέων και σκόνης στον αέρα. Αυτά εισπνέονται εύκολα προκαλώντας ερεθισμό στη μύτη και το λαιμό, προκαλώντας δυνητικά βλάβη στους πνεύμονες. Τα σωματίδια των μετάλλων είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον καθώς μπορούν να βρουν το δρόμο τους στο περιβάλλον έδαφος και το νερό.

Η ανάγκη για φούρνους εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας για την τήξη του μείγματος ουσιών καθιστά το στάδιο τήξης της διαδικασίας παραγωγής γυαλιού πολύ ενεργοβόρο. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 15,2 εκατομμύρια BTU ενέργειας για να παραχθεί ένας τόνος γυαλιού. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε από τις διαδικασίες σχηματισμού το γυαλί μπορεί να χρειαστεί να ξαναθερμανθεί για να διατηρηθεί σε υγρή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα στον κλίβανο πρέπει να διατηρείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι απορρίψεις από τη διαδικασία κατασκευής γυαλιού μπορεί να βρουν το δρόμο τους στο υδάτινο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ψύξης και καθαρισμού όπου χρησιμοποιούνται οι πιο σημαντικές ποσότητες νερού. Οι απορρίψεις μπορεί να περιέχουν μερικά κομμάτια γυαλιού, μερικά διαλυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή όπως θειικό νάτριο, λιπαντικό λάδι που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κοπής, διαλυμένα άλατα και χημικές ουσίες επεξεργασίας νερού.

Οι διαδικασίες παραγωγής γυαλιού εκπέμπουν επίσης σημαντική ποσότητα αερίων θερμοκηπίου, ιδιαίτερα διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, οι διεργασίες φτύνουν ενώσεις που ρυπαίνουν τον αέρα όπως το οξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και τα σωματίδια.

Οφέλη από γυαλί

Το γυαλί είναι μη πορώδες, καθιστώντας το αδιαπέραστο από άλλες ουσίες. Για το λόγο αυτό το γυαλί είναι μια πολύ υγιεινή επιφάνεια καθώς τυχόν βακτήρια και μικρόβια που έρχονται σε επαφή δεν απορροφώνται στη δομή του. Οι γυάλινες επιφάνειες απαιτούν ισχυρό καθαρισμό με απολυμαντικό και ζεστό νερό χωρίς καμία επίδραση στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό τα γυάλινα δοχεία μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Η στεγανότητα της δομής του εξαλείφει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τα αποθηκευμένα περιεχόμενα. Αυτό, μαζί με το γυαλί που κατασκευάζεται από μη τοξικές πρώτες ύλες, απορρίπτει την ανησυχία για έκπλυση χημικών ουσιών στις περιεχόμενες ουσίες. Στην περίπτωση αποθήκευσης τροφίμων, αυτό διασφαλίζει επίσης τη φρεσκάδα και την ασυμβίβαστη γεύση της αποθηκευμένης ουσίας. Τα γυάλινα δοχεία επίσης δεν απορροφούν τις μυρωδιές των τροφίμων μέσα ή γύρω τους.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το γυαλί που χρησιμοποιείται στον φούρνο μικροκυμάτων δεν διοχετεύει τοξίνες σε τρόφιμα ή υγρά που περιέχονται. Ούτε λερώνει, διαβρώνεται ή φθείρεται όσες φορές κι αν επαναχρησιμοποιηθεί.

Τα γυάλινα πιάτα και δοχεία είναι πολύ ευέλικτα καθώς μπορούν να πάνε από την κατάψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο. Το γυαλί είναι πολύ ελκυστικό και δείχνει όμορφο στο τραπέζι ή ως διακοσμητικά κομμάτια όπως γλυκά, βάζα αποθήκευσης, βάζα και καθρέφτες.

Και το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Μετατροπή του εχθρού σε φίλο

Πολλοί κατασκευαστές έχουν εφαρμόσει πρακτικές για τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής γυαλιού. Έχει δοθεί προσοχή στη χρήση πιο αποδοτικών κλιβάνων για τη μείωση της χρήσης ενέργειας, την παραγωγή λεπτότερου γυαλιού για τη χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών και τη μείωση του κόστους μεταφοράς, τη χρήση συστημάτων καθαρισμού αέρα και νερού και τη χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού για την κατασκευή νέων.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη των προϊόντων γυαλιού.

  • Επαναχρησιμοποιήστε γυάλινα δοχεία τροφίμων και αποθήκευσης. Λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων δεν υπάρχει καμία χημική αντίδραση με το γυάλινο δοχείο και το περιεχόμενό του. Τα γυάλινα αντικείμενα στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια ξανά και ξανά χωρίς απώλεια στην ποιότητα του γυαλιού.
  • Ανακυκλωνω. Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέου γυαλιού. Σε αντίθεση με άλλους τύπους υλικών, η επαναχρησιμοποίηση του γυαλιού σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την ακεραιότητα του υλικού. Το γυαλί μπορεί να λιώσει και να επαναχρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Ένα γυάλινο μπουκάλι που τελειώνει τη ζωή του σε χωματερή μπορεί να χρειαστεί ένα εκατομμύριο χρόνια για να σπάσει. Αλλά ένα ανακυκλωμένο γυάλινο μπουκάλι έχει περίπου 30 ημέρες χρόνο από τον κάδο ανακύκλωσης στο να είναι ένα νέο μπουκάλι σε ένα ράφι καταστήματος. Κάθε τόνος γυαλιού που ανακυκλώνεται εξοικονομεί περισσότερο από έναν τόνο των πρώτων υλών που απαιτούνται για τη δημιουργία νέου γυαλιού. Επειδή το cullet (κομμάτια γυαλιού για επαναχρησιμοποίηση) λιώνει σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, η παραγωγή γυάλινων προϊόντων από cullet καταναλώνει 40 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από την κατασκευή νέου γυαλιού από πρώτες ύλες.
  • Μειώστε την ποσότητα νέων προϊόντων γυαλιού που αγοράζετε. Επειδή έχει βρει το δρόμο του σε τόσες πολλές εμπορικές χρήσεις, είναι πλέον εύκολο να βρείτε προϊόντα από ανακυκλωμένο γυαλί. Ψάξτε για επιτραπέζια σκεύη από cullet, κοσμήματα από ανακυκλωμένο γυαλίδιακοσμητικά πλακάκια, πάγκοι και υλικά εξωραϊσμού που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο γυαλί.

Το γυαλί είναι ένα ευέλικτο και όμορφο υλικό για χρήση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε για να μετατρέψουμε την παραγωγή γυαλιού από εχθρό σε φίλο.

Σχολιάστε