Γυαλί ή πλαστικό;| HT Gastro

Το ποτήρι κρασιού Speyer, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 325-350 μ.Χ., θεωρείται το παλαιότερο ποτήρι κρασιού στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1867 και πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.700 ετών, το μπουκάλι φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας και μελέτες έχουν δείξει ότι το μπουκάλι περιείχε ένα υγρό με βάση την αιθανόλη. Το μπουκάλι είναι ακόμα κλειστό. Μέρος της επιτυχίας του μπουκαλιού στην προστασία του περιεχομένου του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σφραγισμένο με κερί αντί για φελλό.

Η ευρεία χρήση του γυαλιού ως μέσο αποθήκευσης σε όλη την ιστορία καταδεικνύει την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητα του υλικού. Από τη συντήρηση των τροφίμων μέχρι τη μεταφορά των σημάτων που τροφοδοτούν τον ψηφιακό κόσμο, το γυαλί είναι ένα απίστευτα ευέλικτο και χρήσιμο υλικό.

Το γυαλί μπορεί να ανακυκλωθεί ατελείωτα χωρίς να χάσει την ποιότητα, την καθαρότητα και την αντοχή του. Το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να διασπαστεί, να λιώσει και να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει ξανά γυαλί. Στην Ευρώπη, το ποσοστό ανακύκλωσης γυαλιού είναι περίπου 76%, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικού είναι μόνο 41%.

Όταν αφήνεται στο φυσικό περιβάλλον, το γυαλί δεν μολύνει το περιβάλλον τόσο όσο το πλαστικό. Σε αντίθεση με το πλαστικό, το οποίο διασπάται σε μικροπλαστικά και καταλήγει στο χώμα και το νερό μας, το γυαλί δεν είναι τοξικό. Είναι κατασκευασμένο από μια φυσική ουσία που ονομάζεται πυρίτιο. Αυτή η ουσία, που ονομάζεται επίσης διοξείδιο του πυριτίου, αποτελεί το 59% του φλοιού της γης. Δεδομένου ότι το πυρίτιο είναι ένα φυσικό συστατικό, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως βλάπτει το περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είναι προφανές ότι το γυαλί είναι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική του πλαστικού.

Το πλαστικό χρησιμοποιείται ευρέως λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι φθηνό και γενικά προορίζεται για μία χρήση οδηγεί στο πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων. Στην πραγματικότητα, αυτό το ζήτημα των πλαστικών απορριμμάτων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που μια νέα ήπειρος πλαστικού έχει σχηματιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον, έχει αναδειχθεί και το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων σε μικροσκοπικό επίπεδο πέρα ​​από αυτό που είναι ορατό με γυμνό μάτι. Αυτά βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, στη βροχή που πέφτει, στο φαγητό που τρώμε και στο σώμα μας.

Η κύρια πρώτη ύλη του πλαστικού είναι το λάδι. Το ίδιο το πλαστικό και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του μπορούν να εκπλυθούν στα τρόφιμα με τα οποία έρχεται σε επαφή και στα υπόγεια ύδατα από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Σε μια μελέτη, η αναλογία μικροπλαστικών του νερού που πωλείται σε μπουκάλια PET ήταν 2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του νερού της βρύσης. Οι ακατάλληλες ή υπερβολικές συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία έκπλυσης. Επιπλέον, δεδομένου ότι το πλαστικό έχει πορώδη δομή, μπορεί να περιέχει υπολείμματα όπως απορρυπαντικό και βακτήρια μετά τη χρήση.

Αυτά τα αρνητικά δεν βρίσκονται σε γυάλινα προϊόντα που δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Το μεγαλύτερο, και ίσως το μοναδικό, πλεονέκτημα που προσφέρει το πλαστικό στη φύση μπορεί να είναι ότι μειώνει το κόστος εφοδιαστικής. Ένα πλαστικό μπουκάλι με όγκο περίπου 60 ml ζυγίζει 0,1 κιλά και το αντίστοιχο γυάλινο ζυγίζει 0,8 κιλά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλες τις πλαστικές συσκευασίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μη ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες είναι ασήμαντες, το πλαστικό εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά επιβλαβές υλικό για το περιβάλλον.

Αναμφίβολα, το γυαλί παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιομηχανίες. Η ανθεκτικότητά του και οι μη τοξικές του ιδιότητες κάνουν το γυαλί ιδανικό για τρόφιμα και υλικά που απαιτούν συντήρηση.

Χρησιμοποιήστε γυάλινα δοχεία. Σκεφτείτε δύο φορές πριν πετάξετε γυάλινα μπουκάλια ή βάζα και τα ξαναχρησιμοποιήστε ξανά και ξανά. Μην το πετάξετε. Το γυαλί είναι ένα ανθεκτικό, υγιές και μακράς διαρκείας υλικό που δεν παράγεται για να πεταχτεί μετά από μία χρήση.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top