Γυάλινα ράφια ή ξύλινα ράφια – Τι είναι καλύτερο για εσάς;

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι ράφια και βιβλιοθήκες διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ποιο είναι καλύτερο και γιατί. Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ξύλινων ραφιών και των γυάλινων ραφιών, καθώς και πότε το ένα είναι καλύτερο από το άλλο.

Ξύλινα ράφια

Σχεδόν όλα τα ξύλινα ράφια που πωλούνται σήμερα δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινό ξύλο. Τα ξύλινα ράφια σήμερα κατασκευάζονται συνήθως από συμπαγή πυρήνα συμπιεσμένου φθηνότερου ξύλου ή κόντρα πλακέ (μερικές φορές αποκαλείται “μηχανικό” ξύλο) και στη συνέχεια καλύπτονται με φινίρισμα, βαφή ή καπλαμά. Αυτά τα ράφια είναι σημαντικά φθηνότερα από το πραγματικό ξύλο και συχνά είναι ελαφρύτερα και ισχυρότερα από το πραγματικό ξύλο. Τα καλύτερα από αυτά τα ράφια καλύπτονται με καπλαμά, που είναι ένα λεπτό φύλλο από αληθινό ξύλο. Ο καπλαμάς, εάν εφαρμοστεί επαγγελματικά, θα σας δώσει την αίσθηση ενός πραγματικού ξύλινου ραφιού, παρόλο που ο πυρήνας δεν είναι πραγματικό ξύλο. Αυτά τα ράφια όχι μόνο είναι λιγότερο ακριβά, αλλά κατασκευάζονται όλο και περισσότερο με ανακυκλωμένα υλικά, έτσι σώζουν δέντρα και προστατεύουν ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Όσο καλό είναι το ξύλο με καπλαμά, δεν είναι το ίδιο με τα ράφια από αληθινό ξύλο. Εάν θέλετε πραγματικά τα πιο όμορφα και πλούσια χρώματα ξύλου, τότε τα ράφια από αληθινό ξύλο είναι ο μόνος τρόπος να πάτε, αλλά να είστε έτοιμοι να το πληρώσετε!

Γυάλινα Ράφια

Τα γυάλινα ράφια δεν είναι όλα ίδια. Ακριβώς όπως με το ξύλο, πρέπει να ξέρετε από ποιο είδος γυαλιού είναι κατασκευασμένα τα ράφια για να ξέρετε τι αγοράζετε. Όταν ψάχνετε για γυάλινα ράφια, θα πρέπει να σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε ράφια που δεν θα θρυμματιστούν ή δεν θα θρυμματιστούν εύκολα. Το μεγαλύτερο μέρος του γυαλιού θα σπάσει αν πέσει, αλλά το σκληρυμένο γυαλί έχει σχεδιαστεί για να μην θρυμματίζεται σε ένα εκατομμύριο μικρά θραύσματα. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει ή να σπάσει αν χτυπηθεί. Εάν το γυαλί είναι θερμικά ενισχυμένο, τότε είναι περίπου δύο φορές πιο ισχυρό από το κανονικό (ανοπτημένο) γυαλί.

Το πάχος είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για τον προσδιορισμό της αντοχής στο ράφι. Ένα παχύ τυπικό γυάλινο ράφι θα μπορούσε εύκολα να είναι πιο ανθεκτικό από ένα λεπτότερο ράφι από σκληρυμένο γυαλί. Τα γυάλινα ράφια θα πρέπει να συνοδεύονται από βαθμολογία σχετικά με το επιτρεπόμενο βάρος στα ράφια. Ρωτήστε το προσεκτικά πριν αγοράσετε.

Όταν το ένα είναι καλύτερο από το άλλο

Εντάξει, τώρα που ξέρουμε λίγα περισσότερα για το γυαλί εναντίον του ξύλου, πότε είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Όταν αποφασίζετε μεταξύ των δύο, κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

1. Τι βάζω σε αυτά τα ράφια;

Εάν βάζετε βαριά ή μεγάλα αντικείμενα στο ράφι ή μεγάλα βιβλία, τότε το ξύλο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα γυάλινα ράφια, δεν θέλετε να ρισκάρετε ή να αρχίσετε να ζυγίζετε κάθε αντικείμενο που θέλετε στο ράφι. Με ξύλο, απλά γεμίζεις το ράφι και κοιμάσαι καλά το βράδυ γνωρίζοντας ότι θα κρατήσει.

Εάν, ωστόσο, εμφανίζετε μια συλλογή από μπάλες του μπέιζμπολ, βάζα, μπάλες του γκολφ ή οτιδήποτε άλλο μικρό, τα γυάλινα ράφια τονίζουν τη συλλογή και τραβούν το βλέμμα σε αυτό που υπάρχει στο ράφι, αντί στο ίδιο το ράφι.

2. Πού θα βρίσκονται αυτά τα ράφια στο σπίτι μου;

Εάν θέλετε μια μονάδα ραφιών για την κουζίνα σας, για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε το λίπος από το γυαλί παρά από το ξύλο. Τα τοξικά καθαριστικά δεν θα επηρεάσουν το γυαλί, αλλά μπορούν να μασήσουν το ξύλο αρκετά άσχημα. Το ίδιο με την υγρασία και τα υπολείμματα που υπάρχουν σε ένα μπάνιο.

Εάν θέλετε αυτά τα ράφια στο σαλόνι σας, μπορεί να προτιμήσετε τη ζεστασιά και τη φιλόξενη αίσθηση που σας δίνει το ξύλο από την ψυχρή, μοντέρνα εμφάνιση του γυαλιού.

3. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα ράφια;

Τα παιδιά είναι υπέροχα, αλλά ατυχήματα συμβαίνουν. Όχι μόνο ένα χτύπημα θα καταστρέψει ή ακόμα και θα σπάσει ένα γυάλινο ράφι, αλλά μπορεί κάλλιστα να κόψει το άτομο που χτύπησε στο ράφι.

4. Τι είδους φωτισμός είναι διαθέσιμος για αυτό το ράφι;

Ο φωτισμός είναι σημαντικός για την ανάδειξη του περιεχομένου των ραφιών. Εάν βάζετε βιβλία στα ράφια, τότε είναι πολύ σημαντικό να βλέπετε τις ράχες. Εάν έχετε μικρότερα αντικείμενα που θέλετε να εμφανίσετε, τότε με τα γυάλινα ράφια αποκτάτε πολύ περισσότερη ορατότητα, ειδικά των πραγμάτων προς το πίσω μέρος των κάτω ραφιών.

Γυαλί ή ξύλο, έχετε πολλές επιλογές και αποφάσεις να πάρετε. Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες και πολλές συμβουλές, ρίξτε μια ματιά Ο οδηγός για τα ράφια του σπιτιού για απαντήσεις σε όλες τις ανάγκες σας για ράφια και αποθήκευση.

Σχολιάστε