Μολυσμένη από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ορυχεία και απόβλητα εργοστασίων, η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων από την Ευρώπη πέρυσι. Παράλληλα με την εισαγωγή σκουπιδιών πληθαίνουν οι πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.
Κέντρο Ειδήσεων
Η Τουρκία ήταν η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη το 2022. Η Τουρκία, η οποία έλαβε το 30 τοις εκατό των πλαστικών απορριμμάτων της Ευρώπης, ακολουθήθηκε από την Ινδονησία και τη Μαλαισία.
Ενώ οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, τα ορυχεία και οι οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες παράγουν εκατομμύρια απόβλητα, η Τουρκία συνεχίζει να δέχεται τα σκουπίδια της Ευρώπης. Σύμφωνα με την TUIK, το 2022 δημιουργήθηκαν συνολικά 109,2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 29,4 εκατομμύρια είναι επικίνδυνα. Εκείνα τα χρόνια, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις παρήγαγαν 26,3 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων 23,7 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων, εξαιρουμένων των υλικών απογύμνωσης/απόβλητων. Σε όλους τους ενεργούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και άνω, παρήχθησαν συνολικά 27,8 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 10,5 χιλιάδες τόνοι ήταν επικίνδυνα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Αν και τα απόβλητα που παράγονται στη χώρα φτάνουν τους εκατομμύρια τόνους, οι εισαγωγές από την Ευρώπη συνεχίζονται. Εισάγοντας κάθε είδους σκουπίδια από την Ευρώπη, η Τουρκία βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση στα ανακυκλώσιμα απόβλητα. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η Τουρκία ήταν η χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2022. Η Τουρκία εισήγαγε 319.000 τόνους, που ισοδυναμεί με το 29% του συνόλου του ανακυκλώσιμου πλαστικού που αποστέλλεται εκτός ΕΕ. Ακολουθεί η Ινδονησία με 17 τοις εκατό και η Μαλαισία με 15 τοις εκατό. Και πάλι, η Τουρκία έγινε μια από τις χώρες που εισήγαγαν το πιο ανακυκλώσιμο χαρτί από την ΕΕ πέρυσι με όγκο 588.000 τόνων.
29 τοις εκατό των 4,9 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλώσιμου χαρτιού της ΕΕ που εξάγει στην Ινδία. Το 19 τοις εκατό ήταν από την Ινδονησία και το 12 τοις εκατό από την Τουρκία.
Αντικείμενα ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ
Από την άλλη πλευρά, η ανακύκλωση εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Τουρκία. Σε όλη τη χώρα, πολλές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης καίγονται μία προς μία. καουτσούκ, μέταλλο κ.λπ. Οι πυρκαγιές σε χώρους αποθήκευσης απορριμμάτων, οι οποίες αυξάνονται σε αριθμό κάθε χρόνο, οδηγούν σε συζητήσεις σχετικά με την πρόθεση και την αμέλεια. Αν και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της αύξησης των εισαγωγών σκουπιδιών στην Τουρκία και του αριθμού των πυρκαγιών, επισημαίνουν ότι οι πυρκαγιές δεν διερευνώνται σωστά.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΝ
Ένας άλλος κίνδυνος στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης είναι η απειλή για την υγεία των εργαζομένων και όσων ζουν γύρω τους. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) πήρε συνεντεύξεις από εργάτες εργοστασίων και ανέφερε ότι παραπονέθηκαν για αναπνευστικές παθήσεις, χρόνιους πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα, καθώς και έλλειψη πρόσβασης σε εξοπλισμό ασφάλειας εργασίας και υπηρεσίες υγείας. ασθένειες κατά την εργασία.