Τα κτίρια σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2 (24% σύμφωνα με τον ΙΕΑ, 2008, 33% σύμφωνα με τους Price et al., 2006). Παρά τις σταθερές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ιδιαίτερα του αργού πετρελαίου, η Ινδονησία γνώρισε σταθερή οικονομική ανάπτυξη περίπου 5 τοις εκατό μετά την ανάκαμψη από τις κρίσεις του 1999-2000. Όλη αυτή η ανάπτυξη συνοδεύεται σίγουρα από την αύξηση της ζήτησης ενέργειας λόγω του αυξανόμενου αριθμού κατοικιών, εργοστασίων και εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων. Αν υποθέσουμε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 7% ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια, τότε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά, για παράδειγμα στον τομέα των νοικοκυριών, η κατανάλωση θα αυξηθεί από 21,52 GWh το 2000 σε περίπου 444,53 GWh το 2030.
Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τομείς χρηστών ενέργειας, δηλαδή ο οικιακός, ο εμπορικός, ο βιομηχανικός και ο τομέας των μεταφορών. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας είναι ο βιομηχανικός τομέας με μερίδιο 44,2%. Επόμενη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι ο τομέας των μεταφορών με 40,6%, ακολουθούμενος από τον τομέα των νοικοκυριών με 11,4% και τον εμπορικό τομέα με 3,7%. Μέχρι τώρα, οι πρωταρχικές πηγές ενέργειας εξακολουθούν να προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα, με 46,9% από πετρέλαιο, 26,4% από άνθρακα και 21,9% από φυσικό αέριο. Η υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μόνο περίπου το 4,8% του συνόλου των χρησιμοποιούμενων ενεργειακών πόρων.
Ενεργειακή απόδοση έναντι εξοικονόμησης ενέργειας
Η ενεργειακή απόδοση είναι ο πιο οικονομικός τρόπος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να έχει πολλά άλλα πρόσθετα κοινωνικά, οικονομικά και οφέλη για την υγεία, όπως πιο υγιή σπίτια, χαμηλότερους λογαριασμούς καυσίμων και κόστος λειτουργίας της εταιρείας και, έμμεσα, θέσεις εργασίας. Οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα απενεργοποίησης ενέργειας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε ή όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές – επηρεάζουν το περιβάλλον και τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ενέργεια και να τη χρησιμοποιήσουμε πιο σοφά. Αυτά τα πράγματα περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτοί οι όροι σημαίνουν το ίδιο πράγμα, αλλά είναι διαφορετικοί.
Εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάθε συμπεριφορά που έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση λιγότερης ενέργειας. Ενεργειακή απόδοση είναι η χρήση τεχνολογίας που απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την εκτέλεση της ίδιας λειτουργίας. Ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως για να παράγει την ίδια ποσότητα φωτός είναι ένα παράδειγμα ενεργειακής απόδοσης. Η απόφαση να αντικατασταθεί ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως με έναν συμπαγή λαμπτήρα φθορισμού είναι ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας. Ως καταναλωτές, οι ενεργειακές επιλογές και οι ενέργειές μας μπορούν να οδηγήσουν σε μειώσεις στην ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται και στους τέσσερις τομείς της οικονομίας. οικιστικά και εμπορικά, βιομηχανικά και μεταφορικά.
Χρήση ενέργειας στο σπίτι
Τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν περίπου το 41 τοις εκατό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ινδονησία κάθε χρόνο. Τα συστήματα ψύξης καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο σύστημα στα σπίτια μας. Συνήθως, το 43 τοις εκατό των ενεργειακών λογαριασμών μιας μέσης οικογένειας δαπανάται για να διατηρεί τα σπίτια σε μια άνετη θερμοκρασία. Οι ενεργειακά αποδοτικές βελτιώσεις μπορούν να κάνουν ένα σπίτι πιο άνετο και να εξοικονομήσουν χρήματα.
Μία από τις τοπικές βελτιώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι η διαμόρφωση του τοπίου. Αν και δεν είναι δυνατός ο έλεγχος του καιρού, ο εξωραϊσμός μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό του στη χρήση της οικιακής ενέργειας. Τοποθετώντας δέντρα, θάμνους και άλλο τοπίο για να εμποδίσουν τον άνεμο και να προσφέρουν σκιά, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που απαιτείται για να διατηρήσουν τα σπίτια τους άνετα κατά τις ξηρές και υγρές εποχές. Ένα άλλο, είναι με την επιλογή συσκευών για το σπίτι. Οι συσκευές αντιπροσωπεύουν περίπου το 20 τοις εκατό της κατανάλωσης ενέργειας ενός τυπικού νοικοκυριού, με ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια στην κορυφή της λίστας. Όταν ψωνίζετε για νέες συσκευές, θα πρέπει να σκεφτείτε δύο ετικέτες τιμών. Το πρώτο είναι η τιμή αγοράς. Η δεύτερη τιμή είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής κατά τη διάρκεια ζωής της. Θα πληρώνετε αυτή τη δεύτερη τιμή στον λογαριασμό κοινής ωφέλειας κάθε μήνα για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια, ανάλογα με τη συσκευή. Πολλές ενεργειακά αποδοτικές συσκευές κοστίζουν περισσότερο στην αγορά, αλλά εξοικονομούν χρήματα με χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Κατά τη διάρκεια ζωής μιας συσκευής, ένα ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο είναι πάντα καλύτερο.
Ενεργειακά Σοφοί Καταναλωτές
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά καταναλώνουν τεράστια ποσότητα ενέργειας για να κατασκευαστούν. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιούν ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και μέτρα διατήρησης για να έχουν επιτυχία στις επιχειρήσεις. Ως καταναλωτές, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας και φυσικών πόρων, μειώνοντας, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Ακολουθούν ορισμένα χρήσιμα μέτρα που ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να εφαρμόσει στην πράξη.
Αγοράστε μόνο ότι χρειάζεστε. Η αγορά λιγότερων αγαθών σημαίνει λιγότερα απόρριψη. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα αγαθά και να χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια στη διαδικασία παραγωγής. Η αγορά αγαθών με λιγότερη συσκευασία μειώνει επίσης την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται και την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται.
Αγοράστε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επανειλημμένα. Εάν αγοράζετε πράγματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και όχι αντικείμενα μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται μία φορά και πετιούνται, θα εξοικονομήσετε φυσικούς πόρους. Θα εξοικονομήσετε επίσης την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους και θα μειώσετε την ποσότητα του χώρου υγειονομικής ταφής που απαιτείται για τον περιορισμό των απορριμμάτων.
Δώστε προτεραιότητα στην ανακύκλωση όλων των υλικών που μπορείτε. Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού καταναλώνει σχεδόν πάντα λιγότερη ενέργεια από τη χρήση νέων υλικών. Η ανακύκλωση μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες για εξόρυξη, διύλιση και πολλές άλλες διαδικασίες παραγωγής. Η ανακύκλωση ενός κιλού χάλυβα εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα 60 Watt για 26 ώρες. Η ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού εξοικονομεί το ισοδύναμο εννέα γαλονιών μαζούτ. Η ανακύκλωση δοχείων αλουμινίου εξοικονομεί το 95 τοις εκατό της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου από βωξίτη. Η ανακύκλωση χαρτιού μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά το ήμισυ.
Ενεργειακή βιωσιμότητα
Η αποδοτικότητα και η διατήρηση αποτελούν βασικά στοιχεία της ενεργειακής βιωσιμότητας. Η ιδέα ότι κάθε γενιά πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις ενεργειακές ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Η ενεργειακή βιωσιμότητα επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμες ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές που διασφαλίζουν επαρκή ενέργεια για την κάλυψη των σημερινών αναγκών, καθώς και του αύριο. Η αειφορία περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για την παραγωγή συμβατικών πηγών ενέργειας, την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την ενθάρρυνση υγιών περιβαλλοντικών πολιτικών. Η ανάγκη για βαθύ μετασχηματισμό της παγκόσμιας υποδομής παραγωγής και χρήσης ενέργειας είναι, φυσικά, ήδη ευρέως αναγνωρισμένη στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανησυχίας για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τεχνολογικές βελτιώσεις που μειώνουν τις εκπομπές συμβατικών ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, υδρογονάνθρακες και σωματίδια) αναμένεται να μειώσουν επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ορισμένοι συμβατικοί ρύποι, όπως ο μαύρος άνθρακας, συμβάλλουν άμεσα στη θέρμανση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συμβατικοί έλεγχοι εκπομπών μπορούν να παρέχουν αυτόματα συν-πλεονεκτήματα για το κλίμα. Σε άλλες περιπτώσεις, η σχέση είναι πιο περίπλοκη: τα σωματίδια θείου, για παράδειγμα, έχουν στην πραγματικότητα ένα ψυκτικό αποτέλεσμα στην ατμόσφαιρα. Γενικά, οι περισσότερες τεχνολογίες συμβατικού ελέγχου ρύπων μετά την καύση δεν μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την Ινδονησία
Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν ένα μικρό αλλά αυξανόμενο μέρος του χαρτοφυλακίου ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδονησίας. Οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέρχονται από τις βιομηχανίες υδροηλεκτρικής ενέργειας και γεωθερμίας, αλλά η ανάπτυξη σε άλλους τομείς είναι πιθανή. Παραδόξως, η Ινδονησία συνεχίζει να εισάγει ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ελλείψεις στην παραγωγή αντί να χρησιμοποιεί πλήρως την ήδη εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επέκταση της παραγωγής των υφιστάμενων πόρων (δηλαδή των ήδη λειτουργούντων γεωθερμικών σταθμών ή φραγμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας) θα μπορούσε να εκτοπίσει ορισμένες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας το κόστος των ενεργειακών επιδοτήσεων και δημιουργώντας πρόσθετη ζήτηση για τεχνολογία και τεχνογνωσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Προεδρικό Διάταγμα Νο. 5 της Ινδονησίας επιβάλλει αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 7 τοις εκατό σε 15 τοις εκατό της παραγωγικής ικανότητας έως το 2025. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να εγκατασταθούν 6,7 GW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα 15 χρόνια με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης (Ibid). Η γεωθερμία και η βιομάζα έχουν προγραμματιστεί για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες σε κάθε τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων εξέδωσε μια πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2003, δίνοντας αναφορές για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ινδονησία για την υποστήριξη του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Πολιτική για την Πράσινη Ενέργεια, η ανανεώσιμη ενέργεια στην Ινδονησία έχει ταξινομηθεί σε τρεις τύπους: (α) που έχει ήδη αναπτυχθεί εμπορικά (βιομάζα, γεωθερμία και υδροηλεκτρική ενέργεια). (β) ήδη ανεπτυγμένο αλλά ακόμα περιορισμένο (ηλιακή, αιολική)· και (γ) ακόμη στο στάδιο της έρευνας (ωκεάνια ενέργεια). Η Πολιτική Πράσινης Ενέργειας ορίζει βήματα δράσης που συνίστανται στη διαμόρφωση πιο συγκεκριμένων πολιτικών και προγραμμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν πολιτικές για: (α) επενδύσεις και χρηματοδότηση. (β) κίνητρα. (γ) τιμολόγηση ενέργειας. (δ) ανθρώπινο δυναμικό. ε) διάδοση πληροφοριών· στ) Τυποποίηση και πιστοποίηση. ζ) έρευνα και ανάπτυξη. και (Ι) θεσμική ανάπτυξη.
Για το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, η ενεργειακή λύση εξαρτάται πραγματικά από τη γεωγραφική του θέση και τους φυσικούς πόρους. Μέσω της εφαρμογής διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων από την κυβέρνηση, αυξήστε τη συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα για τους Ινδονήσιους, και με την ενεργειακή απόδοση θα φέρει υγεία, παραγωγικότητα, ασφάλεια, άνεση και εξοικονόμηση στους ιδιοκτήτες σπιτιού, καθώς και τοπικά και παγκόσμια περιβαλλοντικά οφέλη.