Αποτελεσματική κοπή CNC με τη χρήση μηχανών Laser και Water Jet

Η κοπή με λέιζερ και με πίδακα νερού είναι δύο από τις πιο γρήγορες και ακριβείς μεθόδους κοπής με αριθμητικά ελεγχόμενο (CNC) υπολογιστή στη βιομηχανία κατασκευής λαμαρινών. Και τα δύο αυτά εργαλεία κοπής προσφέρουν ακρίβεια και ευελιξία, ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και προγραμματίζονται εύκολα με CAD/CAM ή λογισμικό ένθεσης.

Τόσο οι κόφτες λέιζερ όσο και οι κόφτες με πίδακα νερού έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα σε σχέση με ορισμένες από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους κοπής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορα υλικά εκτός από λαμαρίνα, όπως μάρμαρο, γυαλί, πλαστικό και ακρυλικό. Είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικά από την παραδοσιακή κοπή εργαλειομηχανών όταν πρόκειται για μικρότερες παραγγελίες που μπορεί να είναι πιο εξειδικευμένες ή να απαιτούν μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Κοπή με λέιζερ

Το λογισμικό κατασκευής επιτρέπει σε έναν προγραμματιστή να εισάγει πληροφορίες που θα κατευθύνουν ένα εργαλείο κοπής να κινηθεί κατά μήκος μιας διαδρομής σχεδιασμού με στόχο να κόψει ένα κομμάτι ή μέρος ακριβώς όπως σχεδιάστηκε. Δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο για την εκτέλεση της ακριβούς κοπής ενός προγραμματισμένου σχεδίου από μια μηχανή κοπής με λέιζερ. Όταν συνδυάζονται με ποιοτικό λογισμικό λέιζερ CNC, τα λέιζερ μπορούν να εκτελέσουν πολύ λεπτομερείς λειτουργίες κοπής που περιλαμβάνουν οπές, υποδοχές και πολύπλοκα σχέδια σχεδίασης.

Ωστόσο, τα μηχανήματα λέιζερ έχουν τους περιορισμούς τους. Όταν χρησιμοποιείτε κόφτη λέιζερ, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο πιο βαθιά είναι η ικανότητα κοπής. Τα λέιζερ είναι εξαιρετικά γρήγορα και ακριβή όταν χρησιμοποιούνται για την κοπή λεπτότερων μετάλλων. Αλλά όταν χρησιμοποιείται παχύτερο μέταλλο, μπορεί να αναπτυχθούν “ζώνες θερμότητας” που μερικές φορές λιώνουν πιο ευαίσθητα μέταλλα ή προκαλούν ανομοιομορφίες ή τραχιές κηλίδες στο υλικό.

Επομένως, η κοπή με λέιζερ παχύτερων μετάλλων δεν είναι πρακτική όχι μόνο λόγω πιθανής βλάβης στο υλικό, αλλά επειδή είναι πιο δαπανηρή. Εάν προκύψουν ζώνες θερμότητας ή καυτά σημεία από την υπερβολική έκθεση του μετάλλου στο λέιζερ, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εργασία, όπως η λείανση του εξαρτήματος. Αυτό θα αυξήσει τα έξοδα εργασίας και υλικών, επιπλέον του υψηλότερου κόστους που σχετίζεται με περισσότερη χρήση ενέργειας.

Κοπή με πίδακα νερού

Αν και δεν είναι τόσο ακριβής όσο η κοπή με λέιζερ, η κοπή με πίδακα νερού μπορεί να κόψει παχύτερο υλικό χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Η κοπή με εκτόξευση νερού, που θεωρείται ως “λειαντική” διαδικασία, χρησιμοποιεί ένα λειαντικό υλικό σε συνδυασμό με νερό σε ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο ρεύμα για να “διαβρώσει” ή να διασπάσει το υλικό που κόβεται.

Αν και μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποιο τρίψιμο ή φινίρισμα μετά την επεξεργασία ενός τεμαχίου, τα εργαλεία εκτόξευσης νερού είναι πολύ πιο αποδεκτά για χρήση με πιο χοντρά υλικά, καθώς και με αυτά που είναι ευαίσθητα και επιρρεπή σε ζημιές υπό υπερβολική ζέστη.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να λαμβάνονται προφυλάξεις κατά την κοπή μετάλλου με ένα εργαλείο εκτόξευσης νερού. Το υλικό πρέπει να στεγνώσει αμέσως μετά την κοπή για να αποφευχθεί η σκουριά. Επίσης, δεδομένου ότι μια κοπή από μια μηχανή εκτόξευσης νερού δεν είναι τόσο ομοιόμορφη ή καθαρή όσο όταν χρησιμοποιείται ένα λέιζερ, οι άκρες της κοπής συνήθως πρέπει να τρίψουν ή να τρίψουν. Το κομμάτι πρέπει να είναι «τελειωμένο» για να εξομαλυνθεί και να είναι έτοιμο για πιθανή συγκόλληση.

Συνολικά, τόσο η κοπή με πίδακα νερού όσο και η κοπή με λέιζερ έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Η κοπή με πίδακα νερού είναι πολλές φορές πιο οικονομική, αλλά αυτό μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από το μέγεθος της εργασίας και το πάχος του υλικού που χρησιμοποιείται. Όταν χρησιμοποιείται σε λεπτότερα, πιο λεπτομερή εξαρτήματα από λαμαρίνα, ένας συνδυασμός λογισμικού κατασκευής κορυφαίας γραμμής και μια καλή μηχανή κοπής με λέιζερ είναι το βέλτιστο σενάριο για την παραγωγή ποιοτικών ανταλλακτικών με γρήγορο ρυθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top