Ανακύκλωση – Το κάνετε σωστά;

Με αυξημένη ευαισθητοποίηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την ανακύκλωση, κάνοντας ένα βήμα μπροστά για τη διάσωση του αγαπημένου μας πλανήτη. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε προσεκτικά, πόσοι από εμάς κάνουμε πραγματικά τη σωστή συνεισφορά και πόσοι πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό, αλλά στην πραγματικότητα δυσκολεύουμε τη διαδικασία από όσο θα έπρεπε στην πραγματικότητα;

Αν και είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία ανακύκλωσης έχει βελτιωθεί πολύ και μπορούμε να ανακυκλώσουμε περισσότερα προϊόντα και πολύ καλύτερα από ποτέ, ωστόσο, όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο δύσκολο είναι για τις γενικές μάζες να αναγνωρίσουν ακριβώς τι, τι όχι και πώς μπορεί να ανακυκλωθεί? Ο κύριος λόγος είναι οι πολύ μικροί βαθμοί διαφοροποίησης μεταξύ παρόμοιων υλικών. Για παράδειγμα, τα πλαστικά είναι ανακυκλώσιμα, αλλά μόνο αυτά που φέρουν ετικέτα από 1 έως 5, υψηλότερες ποιότητες πλαστικού (έως 12) είναι ανακυκλώσιμα, αλλά είναι πιο δύσκολο να επεξεργαστούν και γίνονται αποδεκτά μόνο από μερικές επιλεγμένες εταιρείες ανακύκλωσης.

Ομοίως, παρόλο που το πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο, οι εταιρείες ανακύκλωσης θέλουν να καταλάβετε ότι, εκτός εάν η κοινότητά σας ή η εταιρεία ανακύκλωσης έχει πολιτική για κάδους όλα σε ένα, είναι καλύτερο να διαχωρίσετε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα σας σε κατηγορίες. Η τοποθέτηση όλων ή των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων σε μια πλαστική σακούλα επιβραδύνει μόνο τη διαδικασία καθώς:

α) Οι πλαστικές σακούλες είναι κατασκευασμένες από μαλακό πλαστικό και είναι μη ανακυκλώσιμες.

β) Η διαδικασία διαχωρισμού θα πάρει περισσότερο χρόνο εάν η εταιρεία ανακύκλωσης πρέπει να ταξινομήσει όλο το υλικό που συλλέγεται χωριστά.

γ) Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να τυλιχτούν και να μπλοκάρουν τον εξοπλισμό ανακύκλωσης.

δ) Οι πλαστικές σακούλες μπορεί να εκραγούν από τους χώρους υγειονομικής ταφής και να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, τους ωκεανούς, τη θάλασσα ή την κομποστοποίηση και τις εύφορες εκτάσεις.

ε) Τα πλαστικά από φελιζόλ είναι πετρελαϊκό προϊόν, εύφλεκτο και επομένως δύσκολα διασπώνται.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τον αέρα ως προς το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης ανεξάρτητα από την ομοιότητά τους.

1. Μπορείτε να ανακυκλώσετε πλαστικά μπουκάλια, αλλά όχι πλαστικά καπάκια από μπουκάλια και βάζα, ούτε να ανακυκλώσετε πολυστυρένιο από συσκευασίες, πλαστικές σακούλες, παιχνίδια ή άλλου είδους μαλακά πλαστικά.

2. Μπορείτε να ανακυκλώσετε διαφανές και χρωματιστό γυαλί, συμπεριλαμβανομένων μπουκαλιών, βάζων καλλυντικών, δοχείων τροφίμων και φιαλών βιταμινών, αλλά όχι κεραμικών, καθρεφτών, λαμπτήρων, υαλοπινάκων, ποτηριών, υαλοπινάκων ή πιατικών.

3. Μπορείτε να ανακυκλώσετε χαρτί, συμπεριλαμβανομένων εφημερίδων, καταλόγων, μπροσούρων, περιοδικών, ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και τεμαχισμένου χαρτιού (αν τοποθετείτε μέσα σε κουτί), αλλά όχι χαρτοπετσέτες, χάρτινα πιάτα, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα προσώπου ή χαρτομάντιλα μπάνιου.

4. Μπορείτε να ανακυκλώσετε χαρτόνια, όπως κουτί πίτσας, χαρτοκιβώτια γάλακτος και τετρασυσκευασίες, μόνο εάν είναι στεγνά και χωρίς υπολείμματα τροφών ή άλλα υπολείμματα.

5. Μπορείτε να ανακυκλώσετε μεταλλικά κουτιά, τενεκέδες και καπάκια, συμπεριλαμβανομένων κουτιών συμπυκνωμένου γάλακτος, σαρδέλας, αλουμινίου, χαλύβδινων δοχείων, δοχείων αεροζόλ και δοχείων βαφής, αρκεί να είναι ξεπλυμένα, στεγνωμένα και απαλλαγμένα από κάθε είδους υπολείμματα ή ρύπους.

Οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται συντριπτικές, αλλά δεν είναι καλύτερο να κάνετε κάτι σωστά αντί να το κάνετε μόνο για να το κάνετε;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν, επισκεφθείτε http://www.pompom.in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top