Ανακύκλωση σε Ελλάδα, Ιταλία και Σενεγάλη

Σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου των απορριμμάτων που παράγονται από αυτή τη χώρα είναι πλαστικό, και ωστόσο μόλις το 1% αυτών ανακυκλώνεται. Η Ελλάδα, είναι τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη ΕΕ σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανακύκλωσης και είναι απίθανο να πετύχει τους στόχους της ΕΕ για το επόμενο έτος.

Στην Αθήνα οι κάδοι ανακύκλωσης τόσο συνηθισμένοι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι ένα σπάνιο θέαμα. Αν και πρόσφατα οι αρχές έχουν ξεκινήσει νέα προγράμματα, ο αντίκτυπος μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ελάχιστος.

Η ανακύκλωση απλώς δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες για τον μέσο Αθηναίο.

Οι περισσότερες σακούλες με οικιακά απορρίμματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες γυαλιού, μετάλλου, χαρτιού και πλαστικού που καταλήγουν να πετιούνται στον μοναδικό χώρο υγειονομικής ταφής της πόλης, ο οποίος -δεν αποτελεί έκπληξη- είναι πλέον σχεδόν γεμάτος.

Ως αποτέλεσμα, η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια οξεία κρίση διαχείρισης απορριμμάτων, επειδή δεν έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί χώροι.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πόλη διαθέτει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Ευρώπης, που χτίστηκε δίπλα στη χωματερή πριν από τέσσερα χρόνια. Αλλά το εργοστάσιο – που εκτιμάται ότι κόστισε τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ (50 εκατομμύρια λίρες) – έχει μείνει αδρανές.

Ο λόγος? Υπέστη μεγάλες ζημιές από ένα βουνό σκουπιδιών που κατέρρευσε στην κορυφή του.

Στην Ιταλία οι κανονισμοί διάθεσης απορριμμάτων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στη Ρώμη, οι κανόνες είναι από τους πιο σκληρούς στην Ιταλία. Όσοι δεν διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους επιβάλλονται πρόστιμο έως και 619 ευρώ, εάν έχουν κάδο ανακύκλωσης σε απόσταση 500 μέτρων από την εξώπορτά τους.

Οι Ρωμαίοι ισχυρίζονται συχνά ότι είναι δύσκολο να βρεις έναν κάδο και ακόμη πιο δύσκολο να βρεις έναν που δεν είναι γεμάτος. Το δημοτικό συμβούλιο παρήγγειλε 2.500 νέους κάδους. Είναι χρωματικά με πράσινο για τα οικιακά απορρίμματα, λευκό για χαρτί και μπλε για πλαστικό.

Οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Ρώμης δεν έχουν ακόμη σχεδόν κανέναν κάδο ανακύκλωσης. Οι δρόμοι καθαρίζονται πολύ αποτελεσματικά, από οχήματα που κινούνται πάνω από τα σκουπίδια και τα απορροφούν σαν τεράστιες αυτοκινούμενες ηλεκτρικές σκούπες.

Στη νότια Ιταλία, ντόπιοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι λαμβάνει μέτρα κατά της Ιταλίας, για 28 παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για το περιβάλλον. Ανέφερε ότι η Ιταλία αρνείται στους πολίτες της την ίδια ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αντίθετα στη Σενεγάλη η ανακύκλωση δεν γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, αλλά είναι μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς πολυμήχανους Σενεγαλέζους.

Τα πάντα ανακυκλώνονται, από πλαστικές σακούλες μέχρι σχολικά τετράδια, κουτιά τροφίμων, μπουκάλια μεταλλικού νερού, ακόμη και φλούδες φρούτων. Η φλούδα λέγεται ότι συλλέγεται για χρήση σε φτηνό άρωμα.

Οι κονσέρβες ντομάτας γίνονται ποτήρια σε αγροτικές περιοχές ή χρησιμοποιούνται από ζητιάνους στους δρόμους, παλιές εφημερίδες και διοικητικά έγγραφα χρησιμοποιούνται για να τυλίξουν ψωμί, φρούτα ή φιστίκια που αγοράζετε στο δρόμο.

Μερικοί τεχνίτες χρησιμοποιούν επίσης μεταλλικά απορρίμματα για να παράγουν οτιδήποτε, από καρέκλες μέχρι μαγειρικά σκεύη και παιδικά παιχνίδια.

Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παπουτσιών. Παλιότερα, τα φθαρμένα ελαστικά φτιάχνονταν σανδάλια, αλλά αυτά είναι πολύ λιγότερο δημοφιλή τώρα.

Πρόσφατα, κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι άρχισαν να συλλέγουν όλα τα μεταλλικά απόβλητα που μπορούν να βρουν για να τα στείλουν πίσω σε εργοστάσια στην Ευρώπη.

Η ελβετική εταιρεία διάθεσης απορριμμάτων Alcyon υπέγραψε συμβόλαιο με την κυβέρνηση αξίας άνω των 9 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συλλογή και επεξεργασία σκουπιδιών στην πρωτεύουσα Ντακάρ. Το έργο διαχειρίζεται η AMA-Senegal, η οποία θα αφαιρέσει μια τεράστια άκρη που ονομάζεται Mbeubeuss και θα ανακυκλώσει μεγάλο μέρος των απορριμμάτων της πόλης.

Η ανακύκλωση είναι πραγματικά σημαντική, ο πλανήτης μας είναι ήδη «άρρωστος» και αν δεν ανακυκλώσουμε, τα προβλήματα του ανθρώπινου πολιτισμού θα γίνονται όλο και χειρότερα.

Η ανακύκλωση είναι σημαντική τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για εμάς τους ανθρώπους.

Ο χρόνος είναι πραγματικά λίγος για εμάς ως παγκόσμια κοινότητα, είναι ευθύνη όλων ως ιδιώτες και εταιρείες να ανακυκλώνουμε τα απόβλητα που παράγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

scroll to top