Ανακυκλώνοντας τα παλιά σας κοσμήματα

Τελευταία έχει γίνει πολύς θόρυβος σχετικά με τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης των κοσμημάτων που δεν απολαμβάνετε πλέον ή που έχουν υποστεί υπερβολική ζημιά για να επισκευαστούν. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να συζητήσουμε την πραγματικότητα της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση, στο αυστηρό πλαίσιο αυτού του άρθρου, περιλαμβάνει την τήξη ενός παλιού κοσμήματος και στη συνέχεια την επαναχρησιμοποίηση του χρυσού (ασήμι, πλατίνα) για να φτιάξετε κάτι νέο, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να εξορύξετε περισσότερο (χρυσό) για το νέο κομμάτι. Είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας για έναν κοσμηματοπώλη ή σχεδιαστή να λιώνει πραγματικά τον εαυτό του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κοσμήματα προς τήξη συσσωρεύονται έως ότου υπάρξει αρκετή ποσότητα για αποστολή σε ένα διυλιστήριο – μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον «εξευγενισμό» (τήξη και καθαρισμό) πολύτιμων μετάλλων σε σχετικά μεγάλες παρτίδες. Τα «σκραπ» από πολλές διαφορετικές πηγές επεξεργάζονται μαζί, ώστε να μην πάρετε ποτέ πίσω τον «δικό σας» χρυσό. Το διυλιστήριο μειώνει τα «σκραπ» σε καθαρό μέταλλο και είτε πληρώνει στον κοσμηματοπώλη την αγοραία αξία με βάση το εκτιμώμενο βάρος του καθαρού (χρυσού κ.λπ.) στην παρτίδα, μείον ένα τέλος διύλισης, είτε επιστρέφει ισοδύναμη ποσότητα χρυσού (κ.λπ. .).

Με μια λιγότερο αυστηρή έννοια, η «ανακύκλωση» θα περιλαμβάνει την πώληση των ανεπιθύμητων κοσμημάτων σας με μετρητά στο eBay ή την πώληση ή την «ανταλλαγή τους» σε ένα κοσμηματοπωλείο ή σχεδιαστή έναντι μετρητών ή σε αντάλλαγμα για κάτι νέο…παρόμοιο με το εμπόριο σε το παλιό σας αυτοκίνητο όταν αγοράζετε καινούργιο. (Το να το κάνετε δώρο θα μπορούσε επίσης να πληροί τις προϋποθέσεις εάν ήταν αντί να βγείτε έξω και να αγοράσετε ένα νέο κομμάτι).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πριν κάνετε οτιδήποτε με αυτό το παλιό κόσμημα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να καθορίσετε.

Τι έχω;

o Είναι αυτές οι «λευκές» πέτρες διαμάντια…ή ζιργκόν ή γυαλί;

οι μπλε πέτρες είναι ζαφείρια κλπ;;

o Εάν οι πέτρες είναι πραγματικές (πολύτιμες ή ημιπολύτιμες), τι είδους, μέγεθος, ποσότητα και ποιότητα είναι;

o Είναι τα κοσμήματα από ασήμι, χρυσό ή πλατίνα; Ο νόμος περί σήμανσης και σφράγισης του 1906 απαιτεί σήματα ποιότητας (σφραγίδες καθαρότητας) και εμπορικά σήματα (το καταχωρισμένο σήμα του κατασκευαστή), ως «εγγύηση» γνησιότητας για όλα σχεδόν τα χρυσά και ασημένια κοσμήματα που κατασκευάζονται και πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν είναι χρυσός, τι καράτι είναι;: 10Kt (10 μέρη από τα 24, συνήθως με την ένδειξη “10K”), 14Kt (με την ένδειξη “585” ή “14K”) ή 18Kt (με την ένδειξη “750” ή “18K”) και ορισμένοι σχεδιαστές Χρησιμοποιήστε ακόμη υψηλότερο χρυσό καρατίων. (ο καθαρός χρυσός είναι 24 καρατίων και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται για κοσμήματα λόγω της απαλότητάς του, εκτός από κάποια ανατολίτικα κοσμήματα που κατασκευάζονται για την ασιατική αγορά ως τρόπο «μεταφοράς του πλούτου»).

αν είναι ασήμιθα πρέπει να φέρει την ένδειξη ‘925’ ή ‘στερλίνα’ (92,5% ασήμι) ή ‘Fine’ (καθαρό).

αν είναι πλατίνασυνήθως θα φέρει την ένδειξη ‘900’ ή ‘950’ (ανάλογα με το ποσοστό πλατίνας έναντι κράματος).

o Είναι επισκευάσιμο και πόσο θα κοστίσει;

o Σχεδιάστηκε/κατασκευάστηκε από διάσημο κατασκευαστή; Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει έναν κόσμο διαφοράς στην αγοραία αξία (π.χ. David Webb, Cartier, Boucheron, Suzanne Belperron, κ.λπ.). το όνομα του κατασκευαστή ή/και το εμπορικό σήμα συνήθως σφραγίζεται στα κοσμήματα και μπορεί να ερευνηθεί στο διαδίκτυο ή σε οποιαδήποτε καλή βιβλιοθήκη, καθώς και στα αρχεία πωλήσεων κοσμημάτων μεγάλων οίκων δημοπρασιών.

Οι καλύτερες πηγές σας για απαντήσεις στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις είναι

α) τον αρχικό λογαριασμό πώλησής σας, ο οποίος θα πρέπει να σας αναφέρει το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο, τους τύπους και τα μεγέθη των λίθων που περιέχει το κομμάτι και το συνολικό βάρος κάθε τύπου· και

β) ένας καθιερωμένος εκλεκτός κοσμηματοπώλης, κατά προτίμηση σε μια πόλη ή πόλη μικρού έως μεσαίου μεγέθους – η φήμη, δεδομένου ότι τα πάντα στον κλάδο του κοσμήματος, είναι λιγότερο πιθανό να εκμεταλλευτείτε σε μια μικρή κοινότητα από ό,τι σε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή όπου η ανωνυμία είναι ακόμα δυνατή. Εάν βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη και δεν έχετε ένα κοσμηματοπωλείο με το οποίο ασχολείστε τακτικά, ζητήστε συστάσεις από φίλους ή επικοινωνήστε με το Better Business Bureau. Επίσης, προσπαθήστε να μιλήσετε απευθείας με τον ιδιοκτήτη. Αυτός ή αυτή μπορεί να είναι πιο πιθανό από έναν υπάλληλο να εκτιμήσει την ανάπτυξη ενός νέου πελάτη πέρα ​​από μια γρήγορη, μεμονωμένη συναλλαγή.

Τι αξία έχουν τα κοσμήματά μου;

Αφού καθορίσετε τι έχετε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μάθετε τι αξίζει πραγματικά «στη λιανική». Υποθέτοντας ότι τα κοσμήματά σας είναι σε κατάσταση πώλησης, ρίξτε μια ματιά στο eBay πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Ελέγξτε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για αντικείμενα παρόμοια με τα δικά σας, ώστε να έχετε μια ιδέα για το πόσα πραγματικά πληρώνουν οι άνθρωποι. Τουλάχιστον, θα είστε σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτείτε εάν αποφασίσετε να «ανακυκλώσετε» με έναν σχεδιαστή ή ένα κοσμηματοπωλείο.

Μόλις αποφασίσετε να ανακυκλώσετε

Ως άτομο, ο μόνος πρακτικός τρόπος ανακύκλωσης (εκτός από το eBay ή παρόμοιο), είναι να «πουλήσετε» ή να «ανταλλάξετε» τα παλιά σας κοσμήματα με μετρητά ή για ένα νέο κόσμημα, με έναν σχεδιαστή ή κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτοί οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται για να βγάλουν κέρδος.

Όταν αγοράζετε, πληρώνετε όχι μόνο με βάση την αγοραία αξία του πολύτιμου μετάλλου και των πολύτιμων λίθων, αλλά και για το σχεδιασμό και την εργασία, η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως η χύτευση του μετάλλου, το στήσιμο των λίθων (που, για τις μικρές πέτρες, μπορεί να είναι όπως ή πιο ακριβά από τις ίδιες τις πέτρες), τον καθαρισμό, τη συγκόλληση, τη στίλβωση κ.λπ. – όλα, συν μια σήμανση για γενικά έξοδα και κέρδος για τον κατασκευαστή ΚΑΙ για τον πωλητή λιανικής.

Όταν πουλάτε σε έναν σχεδιαστή ή ένα κοσμηματοπωλείο, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να αποκτήσετε αξία “σκραπ”, εκτός εάν το κομμάτι σας είναι σε πραγματικά καλή κατάσταση και εξακολουθεί να είναι στη μόδα ή “ανταλλάσσετε” κάτι πολύ περισσότερο ακριβός. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η τιμή των λίθων ή/και του χρυσού (ασήμι, πλατίνα) θα πρέπει να έχει αυξηθεί δραματικά από εκεί που ήταν όταν αγοράσατε, προκειμένου να ανακτήσετε οτιδήποτε κοντά σε αυτό που ξοδέψατε αρχικά. Θα αποφύγετε να νιώσετε προσβολή και απογοήτευση εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές.

Α, και αν λαμβάνετε μόνο αξία «σκραπ», μην συμπεριλάβετε τις πέτρες αν δεν έχουν υποστεί ζημιά, ειδικά αν είναι μικρές. (Πιθανώς μπορώ να αγοράσω ισοδύναμες πέτρες από τους εμπόρους πολύτιμων λίθων μου για ένα κλάσμα από αυτό που πληρώσατε για αυτές ως μέρος των κοσμημάτων σας, οπότε γιατί να σας πληρώσω περισσότερα); Μπορούν πιθανώς να αφαιρεθούν από τα ‘σκραπ’ αρκετά εύκολα και μπορείτε να τα ενσωματώσετε σε ένα νέο σχέδιο τώρα ή στο μέλλον.

Η ουσία είναι ότι αν έχετε ένα κόσμημα που δεν φοράτε πλέον, είναι σίγουρα λογικό να το πουλήσετε, να το ανταλλάξετε ή να το επισκευάσετε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτό είναι ένα αστείο: αν και σίγουρα απλοϊκό, όσο πιο κατεστραμμένα ή απλά αχρησιμοποίητα κοσμήματα βγάζουμε από το συρτάρι ή το χρηματοκιβώτιο και ανακυκλώνουμε, με οποιαδήποτε μέθοδο, τόσο λιγότερα τα νέα κομμάτια που θα κατασκευαστούν ή/και τόσο λιγότερα εξόρυξη που θα είναι απαραίτητη για την κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς. Όχι μόνο η εξόρυξη απαιτεί σημαντική εισροή ενέργειας (όχι ότι η κατασκευή κοσμημάτων και η διύλιση πολύτιμων μετάλλων δεν καταναλώνουν επίσης ενέργεια, αν και δραματικά λιγότερη ανά μονάδα), αλλά η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων είναι από τους πιο βρώμικους και πιο ρυπογόνους τύπους εξόρυξης. Ο αντίκτυπος που έχουμε μεμονωμένα είναι, φυσικά, μικροσκοπικός. Σωρευτικά, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό και καθώς έχει και οικονομικό νόημα, υπάρχει πολύτιμη (χωρίς λογοπαίγνιο) μικρή δικαιολογία για να μην το κάνετε.

Η μέρα πλησιάζει, με τρομακτική ταχύτητα, που η ανακύκλωση ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς δεν θα είναι επιλογή…αλλά επιτακτική ανάγκη!

Σχολιάστε